Turvallisesti melomaan syysvesille

Pimeneviin iltoihin ja kylmeneviin vesiin kannattaa varautua.

-Syksyllä vesillä liikkuvan tulee minimoida veden varaan joutumisen mahdollisuus, mutta varautua myös mahdolliseen kaatumistilanteeseen sekä antamaan apua myös toisille. Ongelmatilanteissa toimimista on hyvä harjoitella ennakkoon, että osaa toimia esimerkiksi kaatumistilanteessa, sanoo Melonta- ja Soutuliiton harrastekoordinaattori ja melontakouluttaja Kai Lindqvist.

-Kuitenkin tärkein turvavaruste on ennakoiva ja riskit tiedostava asenne, Lindqvist muistuttaa.

Talvella ja varsinkin pakkasella melominen on mahdollista, mutta edellyttää erityistä huolellisuutta ja hyvää varustautumista

-On syytä muistaa, että talviajan melonnassa on omat huomioitavat asiat, jotka liittyvät mm. jään muodostumiseen. Talvimelontaan on syytä tutustua kokeneemman melontakaverin opastuksella, sanoo Lindqvist.

Ohjeet melonnan harrastamiseen syysvesillä:

Nämä ohjeet soveltuvat kanootti- ja kajakkimelontaan, sekä SUP-lautailuun.

Ennakointi

Tärkein turvavaruste on ennakoiva asenne. Kannattaa suunnitella reitti, kalustovalinta ja varusteet siten, että kylmän veden ja sään vaikutukset on huomioitu. Myös muuttuvat sääolosuhteet tulee huomioida, pitää varautua muuttamaan reittiä esim. saaren suojaisemmalle puolelle.

On hyvä ilmoittaa jollekin tutulle henkilölle reittisi ja aikataulusi. Ilmoita hänelle myös esim. retkireitin muutoksista tai paluuajan viivästymisestä.

Pimeys

Syksyllä pimeys voi yllättää vesilläliikkujan. Vesiliikennelain mukaan hämärällä ja pimeässä on vesillä käytettävä aina valkoista valoa. Paras valo on joka suuntaan näkyvä ja sijoitettu niin, ettei se häikäise melojaa. Vilkkuvaa valoa tai muuta vesiliikenteen muita merkkivaloja muistuttavaa valoa ei saa käyttää. Mukana on oltava myös merkinantolaite, esimerkiksi liiveihin kiinnitetty pilli.

Melontatarvikeliikkeistä saa tähän tarkoitukseen suunniteltuja merkkivaloja ja pillejä. Myös otsalamppua voi käyttää.

Kylmä vesi ja pukeutuminen

Kauniina ja aurinkoisena syyspäivänä lämpötila saattaa kivuta lähelle 20 astetta, mutta vesi on jo viileää. Kylmässä vedessä toimintakyky heikkenee jo muutamassa minuutissa, joten tahatonta veden varaan joutumista on vältettävä.

Kastumisen varalta päällä tulisi olla jotain lämmintä. Vesiurheilupuku, esim. kevyt märkäpuku tai vastaava on t-paitaa parempi vaihtoehto. Retkelle tai kovempaan keliin voi olla syytä varautua melontaan tarkoitetulla melontapuvulla. On kuitenkin syytä huomioida, että tämän kaltaiset puvut eivät vastaa pelastautumispukuja. Ne eivät ole tarkoitettu pitkäaikaiseen oleskeluun kylmässä vedessä. Niissä ei myöskään ole kelluttavaa ominaisuutta, joten on syytä muistaa kelluntaliivit.

Lämpimät vaihtovaatteet on syytä pakata mukaan vesitiiviisti. Lämpimien vaatteiden lisäksi on hyvä varata mukaan ainakin tuulen pitävä kerros sekä olosuhteiden mukaan myös vedenpitävä kerros.

Lämpimien vaatteiden lisäksi varsinkin pidemmille retkille kannattaa ottaa mukaan termospullo ja lämmintä juotavaa.

Tukeva alus – ryhmän tuki

Varmin tapa välttää tahaton kastuminen on valita riittävän tukeva kanootti tai kajakki, jotta kaatumiselta vältyttäisiin. Kiikkerämmillä aluksilla on parempi harjoitella kesällä vesien lämmettyä.

Kaksin tai ryhmässä liikkuminen luo turvallisuutta. Ongelmatilanteissa apu on silloin lähellä. Vielä parempi, jos kaverin kanssa on ennakkoon harjoiteltu ongelmatilanteista selviytymistä, esimerkiksi kaatuneeseen alukseen takaisin kiipeämistä.

Kelluntaliivi ja aluksen kelluvuus

Kelluntaliivi on ehdoton valinta kaikessa vesillä liikkumisessa. Nykyaikaiset liivit ovat hyvin suunniteltuja, eivätkä juuri haittaa liikkumista. Tarjolla on myös hyvin ohuita kelluntatakkeja ja housuja sekä hiilihappopatruunalla vyöllä kiinnitettäviä kelluntapusseja, jotka sopivat myös kilpailulliseen harjoitteluun kylmissä olosuhteissa.

Melonnan turvallisuusohjeen mukaan aluksen on kelluttava vaakatasossa myös vedellä täytettynä. Vain kunnolla kelluvaan alukseen on mahdollista päästä vedestä käsin takaisin. Koska yleisimmät rakennusmateriaalit eivät yksinään ole kelluttavia, on kajakissa oltava joko vedenpitävät laipiot tai erilliset kellukkeet molemmissa päissä.

Karkuremmi on SUP-lautailussa tärkeä turvavaruste myös kylmän veden aikaan. Se varmistaa, että kaatuessasi lauta ei karkaa.

Puhelin

Vedenkestävä tai vedenpitävästi pakattu puhelin on paras apuväline vahingon tapahduttua. On tärkeää, että puhelimella voi soittaa myös veden varaan jouduttuaan. Tämän vuoksi puhelin kannattaa olla kiinnitettynä esimerkiksi liiveihin. Apua saattaa tarvita myös ryhmän ulkopuolinen veneilijä tai ohikulkija.

Kannattaa huomioida myös, että jotkut puhelimet kestävät heikommin kylmää ja akku saattaa loppua yllättäen kylmässä kelissä. Kännykkään kannattaa ladata 112-sovellus valmiiksi.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy