Maailman ensimmäiset hiilineutraalisti tuotetut viskit tislataan Oilonin lämpöpumppujen avulla

Irlantilaisen Ahascragh Distilleryn ainutlaatuinen nollapäästöinen tislausprosessi on toteutettu prosessiteollisuudesta sovelletulla kokonaisvaltaisella järjestelmäsuunnittelulla: ytimessä ovat Oilonin erittäin korkean lämpötilan lämpöpumput, joilla kaikki hukkalämpö saadaan hyötykäyttöön. 

Ahascraghin kylässä, noin kahden tunnin ajomatkan päässä Dublinista sijaitsee yli 200-vuotias vanha tiilinen mylly, jossa jauhettiin viljaa jauhoksi 1800-luvun alkupuolelta aina 1950-luvulle saakka. Nyt upea historiallinen rakennus on saanut uuden elämän maailman ensimmäisenä hiilineutraalina viskitislaamona, joka avasi ovensa kesällä 2023.

“Viskin tislaaminen on hyvin energiaintensiivistä: Jokainen perinteisesti tislattu viskipullo tuottaa 3-4 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Olemme ylpeitä voidessamme tarjota nyt kuluttajille viskivaihtoehdon, jonka tuotanto ei ole vahingoittanut ympäristöä”, sanoo Ahascragh Distilleryn omistaja Gareth McAllister.

Tislaamo on tiettävästi ensimmäinen maailmassa, jonka käyttämä lämpöenergia tuotetaan korkean lämpötilan lämpöpumpuilla, eli prosessiin ei liity savukaasuja tai muita ympäristövaikutuksia lähiympäristöön.

Lämpöpumpuilla lähes 120-asteista vettä prosessiin  

Irlannissa on runsaasti vihreää sähköä: Vuonna 2022 maan sähköntuotannosta 34 prosenttia (noin 13,2 TWh) oli tuulivoimaa. Sen sijaan lämpöenergia saarivaltiossa tuotetaan edelleen pitkälti fossiilisilla polttoaineilla. Perinteisesti viskin tislauksessakin käytetty lämpöenergia on tuotettu maakaasulla.

“Ahascraghissa prosessin tarvitsema lämpö tuotetaan maakaasun sijasta erittäin korkean lämpötilan lämpöpumpuilla, joita käytetään tuulivoimalla tuotetulla sähköllä. Näin olemme kyenneet irtautumaan fossiilisista polttoaineista ja prosessista on saatu nollapäästöinen”, selittää McAllister.

Oilon on toimittanut tislaamoon kaksi P450-sarjan lämpöpumppua ja yhden pienemmän P150-lämpöpumpun. P450-sarjan pumput kykenevät tuottamaan jopa yli 120 asteen lämpötiloja, Ahascraghissa mitoituslämpötila on 115 astetta. Pumpuissa käytetään myös uusinta kylmäainetekniikkaa: niillä on erittäin alhainen GWP-arvo (Global Warming Potential).

Projektissa hyödynnettiin Oilonin kokemusta prosessiteollisuuden lämpöpumppuratkaisuista. Järjestelmän kokonaissuunnittelusta vastasi irlantilainen hiilineutraaleihin avaimet käteen -ratkaisuihin erikoistunut yritys Astatine.

Hukkalämmöt talteen ja kiertoon, hyötysuhde ylös 

Tislaamossa toimii rinnakkain kaksi prosessia: varsinainen tislausprosessi, jossa alkoholia vuoroin höyrytetään ja lauhdutetaan suljetussa kierrossa sekä laitteiston automaattinen puhdistamisprosessi, joka vaatii merkittävän määrän lämmintä vettä.

“Kokonaishyötysuhde on saatu nostettua poikkeuksellisen korkeaksi soveltamalla prosessiteollisuuden toimintatapoja: lämpöpumpputekniikkaan on yhdistetty prosessiosaaminen, eli kaikki syntyvä hukkalämpö otetaan pumpuilla talteen ja hyödynnetään toisessa kohtaa prosessia”, kertoo Astatinen johtaja Tom Marren.

P450-pumppujen korkeilla lämpötiloilla pyöritetään itse tislausprosessia, jossa alkoholi suljetussa kierrossa vuoroin höyrystyy, vuoroin lauhtuu. Pumput on varustettu erillisillä lämmönvaihtimilla, joiden avulla tuotetaan lisäksi matalamman lämpötilan vettä pesuprosessiin. Pienempi P150-pumppu tuottaa lämmintä käyttövettä ja sitä puolestaan voidaan käyttää tarvittaessa tislausprosessin lisäjäähdytykseen.

“Kokonaisvaltainen järjestelmäsuunnittelu ja prosessien yhteenkytkentä oli ratkaisevaa hyötysuhteen ja tietysti päästöjen vähentämisen kannalta. Prosessin kokonais-COP on huikeat 6,5 eli yhdellä pumpun käyttämällä kilowattitunnilla sähköä saadaan tuotettua 6,5-kertainen määrä energiaa prosessin käyttöön”, sanoo Oilonin Sales and Marketing Director Sami Pekkola.

Fiksun järjestelmäsuunnittelun ja korkeaa lämpötilaa tuottavien lämpöpumppujen ansiosta tislaamon energiankulutus on noin kolmanneksen pienempi kuin perinteisissä tislaamoissa.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy