Asterix ja Obelix lohikäärmeen valtakunnassa, elokuvan arvio

Elokuvakriitikko Tapio Sippoin 1.3.2023

Asterix on yksi maailman parhaista sarjakuvista. Tuosta herrasta ja hänen seikkailuistaan on tehty myös elokuvia, jotka, suoraan sanoen, ovat olleet usein melko heikkotasoisia. Poikkeuksena voidaan pitää vuonna 2019 ilmestynyttä Asterix ja taikajuoman salaisuus -elokuvaa, joka oli kohtuullisen hyvä. Mutta nyt on tullut uusi hyvä elokuva Asterixin seikkailuista. Ensi-ilta on 10.03.2023.

Tietysti nyt ilmestyvä uutukaisuus Asterix ja Obelix lohikäärmeen valtakunnassa (Astérix & Obélix: L’Empire du Milieu) perustuu ranskalaisten sarjakuvalegendojen, René Goscinnyn ja Albert Uderzon, tuotantoon. Tosin sarjakuvissa Asterix ei ole touhunnut vielä Kiinassa, mutta nyt touhuaa. Osin elokuva on saanut vaikutteita Kungfu Panda -elokuvista, mutta tyyli on kyllä onnistuneesti Asterixia. Sitä paitsi Kungfu Panda on piirretty, mutta tässä leffassa on oikeita ihmisiä näyttelijöinä ja Asterix ja Obelix lohikäärmeen valtakunnassa on animaation genreä.

Elokuvan voi käydä katsomassa ranskankielisenä jossa suomenkielinen teksti, tai suomeksi puhuttuna. Koska suomalaiset ääninäyttelijät ovat tässä Astérix & Obélix: L’Empire du Milieu -elokuvassa niin hyviä, ja, kuten varmasti tiedättekin, ranskankieli on niin kovin absurdin kuuloista (kertakaikkisen koomisen hassu kieli), suosittelen sekä lapsille että aikuisille suomenkielellä puhuttua elokuvan versiota.

Näyttelijöissä on kuuluisuuksia. Elokuvan on ohjannut Guillaume Canet, joka esittää elokuvassa Asterixia. Obelixin roolissa nähdään Gilles Lellouche. Julius Caesarin ja Cleopatran rooleissa nähdään ranskalaiset supertähdet Vincent Cassel ja Oscar®-palkittu Marion Cotillard. Sivuosassa nähdään myös jalkapallolegenda Zlatan Ibrahimovic roomalaisena sotilaana Caius Antiviruksena.

Elokuva noudattaa sellaisten laadukkaiden piirrettyjen elokuvien kuten Kungfu Panda, Shrek ja Madagascar tyylistä huumoria. Eli osa huumorista on suunnattu lapsille, mutta osa huumorista aukeaa vain aikuisille. Positiiviseksi asiaksi voidaan lukea myös se, että elokuvan väkivalta ei mene kovin pahasti yli eikä ole ns. sairaalloista veripalttoa.

Siistitty synopsis

Eletään vuotta 50 eKr. Petollisen prinssi Deng Tsin Qinin tekemän vallankaappauksen seurauksena Kiinan keisarinna vangitaan. Keisarinnan ainoa tytär, nätti prinsessa Fu Yi, onnistuu pakenemaan Galliaan foinikialaisen kauppiaan (joka teeskentelee gallialaista) ja prinsessan luotettavan naishenkivartijan, kungfumestari Mai Wein, avustuksella. Galliassa prinsessa pyytää apua kylän päälliköltä. Lopulta hän saa tietysti apua (vain) kahdelta rohkealta soturilta – Asterixilta ja Obelixilta. Erottamaton sankarikaksikko päättää auttaa prinsessaa pelastamaan hänen äitinsä ja vapauttamaan Kiinan keisarikunnan julman prinssin vallasta. 

Vallanhimoinen Julius ”Julle” Caesar ja hänen mahtava roomalainen armeijansa ovat myös matkalla kohti lohikäärmeen valtakuntaa. Cleopatran eli Cleon ja Jullen välit ovat romanttisen sekavat ja avioriitojakin ilmenee. Sitten mennään Kiinaan ja alkaa seikkailu ja tietysti samalla ne roomalaisten ja gallialaisten väliset tappelut.

Ensi-ilta: 10.03.2023

Pituus: 112 min.

Genret: Animaatio

Ohjaus: Guillaume Canet

Käsikirjoitus: Guillaume Canet, René Goscinny (hahmot), Albert Uderzo (hahmot)

Näyttelijät: Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Zlatan Ibrahimovic.

Suomalaiset äänet:

Asterix: Antti LJ Pääkkönen

Obelix: Osku Ärilä

Julius Caesar: Tuukka Leppänen

Cleopatra: Maria Ylipää

Panoramix (Akvavitix): Jarmo Koski

Abraracourcix (Aladobix): Lauri Ketonen

Antivirus: Tim Sparv

Graindemais: Arttu Kapulainen

Biopix: Lauri Mikkola

Imperatrice: Katja Aakkula

Fu Yi: Ella Jaakkola

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy