Bad Boys, elokuvan arvio

Kulttuuritoimittaja Tapio Sippoin

5.6.2024 ensi-iltansa saa seuraava Bad Boys leivosten krumeluuri. Bad Boys, Ride or Die on hyvin viihdyttävä kohellusta ja toimintaa sisältä leivos, joka maistuu silkalta itseltään ja saa katsojan makuhermot värähtämään. Suosittelen tätä kaikille toimintaviihteen ystäville.

Elokuva on kulttuuria ja Bad Boys elokuvien jatkumo toimintakulttuuria parhaimmillaan. Uutislähten lukijat muistavat varmastikin, että Bad Boys on toimintaelokuvasarja, jonka ensimmäinen elokuva julkaistiin vuonna 1995. Elokuvasarja kertoo kahdesta Miamin poliisista, Marcus Burnetista (Martin Lawrence) ja Mike Lowreysta (Will Smith). Huumoria elokuvassa rakennetaan pitkälti siitä, että he ovat parhaat ystävykset ja tekevät hassun hauskasti sujuvaa ja ei-niin-sujuvaa yhteistyötä vaarallisten rikollisten ja huumediilerien jahtaamisessa. 

Mike Lowrey on Miami Poliisilaitoksen etsivä, joka on tunnettu rohkeudestaan ja taitavuudestaan rikosten ratkaisemisessa. Hän on myös varakas, ajeleen ökyautoilla ja elää ylellistä elämää. Mike Lowreylla on myös poika, josta tulee tärkeä osa tarinaa Bad Boys for Life -elokuvassa. Pojan äiti oli meksikolainen noita. Vastakohtaa rakentaa hahmo Marcus, joka on perheellinen mies ja joka yrittää tasapainoilla vaarallisen poliisityön ja perhe-elämän välillä. Hänen hahmonsa tuo elokuvaan huumoria ja inhimillisyyttä Miken touhujen sekaan.

Sitten on tämä Miken aikuinen poika, joka on kasvanut erossa isästään ja on sekaantunut huumekartellien toimintaan. Zädääm! … seuraa ”yllätys!” Taas kerran, tässä uudessa leffassa, Mike Lowrey huomaa tarpeen yhdistää voimansa poikansa kanssa ja selvittää siinä samalla perheeongelmiaan. Toki mukana on myös Marcus Burnet ja kuten arvata saattaa, yhdessä he sekoilevat, reihuvat, ammuskelevat ja muuten vain häröilevät kunniakkaasti läpi elokuvan. Pauketta ja lähikontaktia luvassa.

Bad Boysit ovat tunnettuja nopeatempoisesta toiminnastaan, huumoristaan ja näyttävästä pyrotekniikasta, sekä kolaroinneista. Sarjaan kuuluu ennestään kolme elokuvaa: ”Bad Boys” (1995), ”Bad Boys II” (2003) ja ”Bad Boys for Life” (2020). Tämä uusin on ainakin yhtä hyvä kuin edelliset, mutta juoni saattaa olla edellisiäkin toimivampi ja samalla kylllä myös melkoisen epäuskottava. Mitä epäuskottavampi juoni, sitä parempi toiminta, sanoi aikanaan jo Julius Ceasar. (Tai sitten ei).

Elokuvan toimivan juonen lisäksi siinä on tällä kertaa mausteena mm. liioiteltu makeanhimo, sekä epämääräiset kokemukset tuonpuoleisesta ja siihen liittyvät keskustelut menneistä elämistä. Mistään new age -elokuvasta ei kuitenkaan ole kyse.

Ikäraja: 16

Pituus: 116 min.

Ohjaus: Adil & Bilall

Käsikirjoitus: Chris Bremner

Näyttelijät:

Will Smith

Martin Lawrence

Vanessa Hudgens

Alexander Ludwig

Paola Nuñez

Eric Dane

Ioan Gruffudd

Jacob Scipio

Melanie Liburd

Tasha Smith

Tiffany Haddish

Joe Pantoliano

Genret:

Komedia, Toiminta

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy