Bad Boys for Life

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin (Uudelleen julkaisu. Julkaistu 1/2020)

Tiedätkö, kuinka nopeasti ihminen, jota ammutaan neljästi rintakehään erikoisluodeilla ja jonka sydän pysähtyy kolmesti ensiavun ja leikkausoperaatioiden aikana, kykenee toipumaan ja tekemään supersankarillisia toimintajuttuja, kuten hakata gangstereita lihavasaralla ja heittää huonoa läppää? Se selviää, kun käyt katsomassa tämän laadukkaan tosielämästä kertovat elokuvan Bad Boys for Life. Siis ei se ehkä ollutkaan tosielämästä, anteeksi kun erehdyin. Ja tiesitkö, ettei siitä törkeästä lihavasarapahoinpitelystä saa mitään syytettä, kunhan olet amerikkalainen poliisi? 

Tiesitkö, että kuten Suomessa, myös Amerikan suuressa maailmassa, poliisi voi ajaa törkeää ylinopeutta urheiluautolla (törkeä liikenteen vaarantaminen), samalla kun kollegat turvaavat hurjastelua poliisimoottoripyörien ja autojen sireenit ulvoen sekä ajoreittiä poliisihelikopterista neuvoen? Siis tietysti edellyttäen, että olet vanha konkaripoliisi ja menossa sairaalaan vastasyntynyttä lapsenlasta katsomaan ja sillä edellytyksellä, että vauvelilla on jonkin sortin hörökorvat kuten isäisällään. Ai et? Käy katsomassa Bad Boys for Life ja opi lisää elämästä.

On aina kiinnostavaa katsoa, kuinka moottoripyörän selästä voi ampua konetuliaseella tappavan tarkasti ja samalla ”vetää kärsiä” yms. kivaa sillä tyylikkäällä katupöyrällä. Tiesitkö, että Amerikassa on suhteellisen tavallista, tai jopa arkipäiväistä, että rikollisilla on konekivääri perävaunullisen moottoripyörän juuri siinä sivuvaunussa? Ai et? Käy katsomassa Bad Boys for Life ja opi lisää elämästä.

Tiesitkö, että jos ammut helikopteria kirkon lasikaton läpi haulikolla, se kopteri tippuu kirkon katon läpi ja tietysti räjähtää maahan tultuaan? Tiesitkö, että AMMO on aseistettu koulupoikabändi? Tiesitkö, että keskiverto amerikkalainen vaimo ei tykkää, jos hänen autonsa katolle tiputetaan ruumis kerrostalon katolta? Tai, tiesitkö, että singolla on helppoa ampua seisten liikkuvasta helikopterista, ilman, että helikopteri tai muut siinä kyydissä olevat mitenkään reagoivat, ampujasta nyt puhumattakaan? Ai et? Käy katsomassa Bad Boys for Life ja opi lisää elämästä.

Sivistysasiaa: Tiesitkö, että Santa Muerte (Pyhä Kuolema espanjaksi) on meksikolaisen katolisen kristinuskon soveltavan kansanuskon jumalatar? Hän on synkretistinen kombinaatio katolisesta neitsyt Mariasta ja asteekkien manalan kuningattaresta Mictecacihuatlista. Tämä leidi, Santa Muerte, kerää sieluja päättäen milloin ihminen kuolee. Hän kantaa yleensä mukanaan viikatetta ja maapalloa. Ja tiesitkö, että Santa Muerte on etenkin Meksikossa hyvin palvottu ja rakastettu? Ja että katolinen kirkko on hyvin huolestunut tästä ilmiöstä Meksikossa ja yleensäkin Keski-Amerikassa? Ai et?

Tiesitkö, että Santa Muertea juhlitaan, koska kuolema nähdään enemmänkin siirtymänä kuin tappiona tai elämän menettämisenä? Tiesitkö, että suurin osa meksikolaisista kokee hänet hyväntahtoiseksi jumalattareksi, eikä minään pahan manifestaationa? Ai et? Noh, tätä et opi elokuvasta, mutta nyt sen kuitenkin tiedät. Elokuvassa Bad Boys for Life kovin arvattavasti ja totuutta suuresti vääristäen Santa Muerten palvojat tulkitaan pahuuden palvojiksi. Älä anna sen pilata katselunautintoasi!

https://mythology.wikia.org/wiki/Santa_Muerte

Suositus: Oletko älykäs? Silloin tämä ei ole sinun leffa. Mutta jos et ole erityisen älykäs etkä välitä, vaikka elokuvassa toiminta on hervottoman kaukana todellisuudesta, mutta huumori on yksinkertaisille katsojille suunnattua hauskaa, tämä on ehkä sinulle sopiva leffa. Minulle elokuva ainakin kelpasi. Jos haluat mennä katsomaan toimintaelokuvaa, jossa juonessa on edes joku pieni tolkku ja toimintakohtaukset yhtä kaukana todellisuudesta kuin mämmi on joulusta, tämä voi olla sinulle sopiva leffa.

Ensi-ilta: 17.01.2020

Ikäraja: 16

Pituus: 124 min.

Ohjaus: Adil El Arbi & Bilall Fallah

Käsikirjoitus: Joe Carnahan and Chris Bremner

Näyttelijät: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Charles Melton, Paola Nunez, Kate Del Castillo, Nicky Jam, Joe Pantoliano

Genret: Komedia, Toiminta

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy