John Wick nelonen, elokuvan arvio

21.3.2023, Elokuvakriitikko Tapio Sippoin

JOHN WICK: CHAPTER 4. Yleensä elokuvien jatko-osat ovat aina ensimmäistä huonompia. Poikkeuksen tekee esim. John Wick jatkumona. John Wick elokuvaperhe on yksi kaikkien aikojen parhaista kamppailulaji- ja toimintaelokuvien kokonaisuuksista. Keskiviikkona 22.3.2023 ensi-illassa ilmiintyy John Wick nelonen, eli JOHN WICK: CHAPTER 4. Uutuuden traileri on luokattoman huono, mutta elokuva on hyvä. Erityisesti voi mainita oleellisena asiana elokuvan juonen olevan ihan tolkullinen, vaikka genre on tämä mättö-tappelu-murha-väkivalta-äksön. 

Käsikähmän analyysi

Wick on totutusti hyvä tappelemaan, tappamaan, ja näissä elokuvissa on ollut korkeatasoisia taistelutaitokohtauksia. Kamppailujen todellisuustaso on ollut suhteellisen realistinen tyylilajiin sovellettuna ja suhteutettuna. Sama linja jatkuu. Mutta mutta… Pääosaa esittävä Keanu Reeves taitaa alkaa vanheta, hidastua, eikä John Wickinä riehuminen enää maistu niin hyvin, ja ehkäpä juuri siksi toimintakohtauksista osa on tehty hiukan ”sinne päin”. Tässä vertailukohtana käytän edellisiä John Wickin mättöjä. Tuon toimintakohtausten lipsumisen toki ymmärtää, sillä todella hienojen kohtausten tekeminen vaatii paljon harjoittelu myös näyttelijältä. Jos motivaatio pissii, niin pissii myös työn jälki.

Suurin osa toiminnnasta on edelleen tolkullisen taitavaa. Mutta pohjakosketuskin tapahtuu. Tavallaan tyylirikkona korostuu nunchakuilla tehdyt sähläystä liikaa sisältävät ja suorastaan lapselliset kohelluskohtaukset. Nunchaku on japanilainen pienikokoinen puimatyökalu, karaten kautta tunnetuksi tullut okinawalainen nivelnuija, kaksiosainen pamppu, jossa perinteisesti naru yhdistää kaksi lyhyttä puukeppiä. Bruce Lee hosui myös aikoinaan niillä. Näillä puimatyökaluilla Wick nyt mättää vaarallisia tappajia pataan. Erittäin epäuskottavaa pashaa. Onneksi kirveillä leikkiminen hiukan kompensoi tuota. Kirveskohtauksissa on käytetty taitoa ja huumoria, siis splätter-huumoria.

Ampuma-aseiden käytön arvio

Totutusti John Wick on toiminut mainosmiehenä erilaisille ampuma-aseille ja product placement eli tuotesijoittelu on yksi osa tämän elokuvagenren ansaintalogiikkaa. Ammuskelu jatkuu edellisten John Wickin osien tasoisesti. Oleellinen liioittelu on toki kasvanut äärimittoihin, kun silkkikankaan ohuet kevlar-puvuntakit nyt pysäyttävät käytännössä kaikki mahdolliset luodit ja ammukset. Vaikka Stephanie Louise Kwolek olikin nero, niin se ei riitä. Toki aramidi, eli pisnesmiästen puheessa kevlar, kestää lämpöä, on viisi kertaa terästä vahvempaa ja se on kevyempää kuin lasikuitu, mutta ei silti puvunkankaan ohuinen kerros kevlaria riitä kaikkeen suojautumiseen.

Elokuvassa asekäsikähmät ovat edelleen hyvää tasoa ja on edelleen ilo katsoa kuinka vanhemman judon heitot, sekä filippiiniläis- ja indonesialaispohjaiset veitsitaistelutekniikat yhdistetään käsiasein käytyyn ”kuolemanpainiin”. Inhorealistisempiin kamppailulajeihin oikeasti perehtynyt saattaa jopa nauttia tästä.

Suositus

Suosittelen elokuvaa kaikille niille, jotka ovat tykänneet aikaisemmistakin John Wickin elokuvista. Sama meno jatkuu ja juoni on kohdillaan. Älkää siis säikähtäkö sitä ”kaikkien aikojen trailer mokaa”.

Leffan tiedot

Ensi-ilta: 22.03.2023

Ikäraja: 16

Pituus: 169 min.

Ohjaus: Chad Stahelski

Käsikirjoitus: Michael Finch, Shay Hatten, Derek Kolstad(based on characters created by)

Näyttelijät: Keanu Reeves, Bill Skarsgård, Donnie Yen, Laurence Fishburne, Ian McShane

Genret: Mättö-tappelu-murha-väkivalta-äksön. Toiminta

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy