Just Mercy

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin. 24.01.2020

Yksi hyvältä elokuvalta vaadittava ominaisuus on korkeatasoinen näyttelijätyö. Niin myös nyt Just Mercyssä. Näyttelijöiden työ, etenkin pääosissa, on korkealaatuista. Sen selittää helposti se, että Michael B. JordanJamie Foxx ja Brie Larson nähdään Just Mercyn pääosissa.  Jamie Foxx on jälleen niin hyvä kuin on totuttukin. Quentin Tarantinon kulttimaineen saavuttaneen erittäin hienon lännenelokuvan Django Unchained pääosassahan oli juuri Jamie Foxx, jossa hän oli aivan loistava. Jordan on keskivertoa parempi ja Brianne Sidonie Desaulniers eli Brie Larson sopii rooliinsa arvostettavasti.

Just Mercyn on ohjannut hawaiilainen Destin Daniel Cretton, joka on tehnyt käsikirjoituksen yhteistyössä Bryan Stevensonin kanssa. Tarina perustuu Stevensonin kirjoittamaan menestyskirjaan Just Mercy: A Story of Justice and Redemption. Kirja on ollut jo yli 150 viikkoa The New York Timesin myydyimpien kirjojen listalla.

Jutun juoni: Tosipohjainen Just Mercy kertoo siitä, miten nuori lakimies Bryan Stevenson (Michael B. Jordan) ryhtyy historialliseen taisteluun oikeuden puolesta. Harvardin yliopistosta valmistuttuaan Bryanilla on runsaasti houkuttelevia uravaihtoehtoja, mutta niiden sijaan hän suuntaa Alabamaan puolustamaan väärin perustein tuomittuja ja niitä, joilla ei ole ollut varaa kunnolliseen asianajajaan. Siinä työssä häntä tukee paikallinen avustaja Eva Ansley (Larson). Yksi hänen ensimmäisistä ja kiistellyimmistä jutuistaan on Walter McMillianin (Jamie Foxx) tapaus.

Walter McMillian on tuomittu vuonna 1987 kuolemaan runsaasti huomiota herättäneestä 18-vuotiaan tytön murhasta. Murhatuomio tuli, vaikka todisteet Walterin syyttömyydestään olivat painavat ja jutun ainoana todistajana oli rikollinen, jolla oli hyvä syy valehdella. Walter lavastettiin syylliseksi suurelti pelkän ihonvärin perusteella. Tosin Walter oli kerennyt saada rikollisen maineen sekstailtuaan naimisissa olevan valkoisen naisen kanssa. Walter oli itsekin naimisissa ja syvässä etelässä huoraajia ei katsella suopeasti, ainakaan virallisesti. Asioita paisuteltiin huorailuepisodin jälkeen niin, että Walter sai yleisrikollisen maineen.

Elokuvan varsinainen sankari on nuori lakimies Bryan Stevenson. Vuosien työkokemuksensa aikana Stevenson ehtii sekaantumaan juridisen ja poliittisen kähminnän vyyhtiin ja kohtaa myös avointa ja häikäilemätöntä syvän etelän rasismia esim. puolustaessaan Walteria ja myös muita tämän enemmän tai vähemmän syyllisiä kohtalotovereita. Elokuvan ydinsanoma on kirkas: Ihmiselämä on arvokas, eikä kuolemantuomio kunnioita elämää.

Ensi-ilta: perjantaina 24.01.2020

Ikäraja: 12

Pituus: 137 min.

Ohjaus: Destin Daniel Cretton

Käsikirjoitus: Destin Daniel Cretton, Andrew Lanham

Näyttelijät: Brie Larson, Jamie Foxx, Michael B. Jordan

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy