MADAGASCAR

mde

Lastenkulttuurin nuorisotoimittaja Aurelia Sippoin ja kulttuuritoimittaja Tapio Sippoin. 28.03.2020. 21:46:01

Eräs maailman parhaista lastenanimaatioelokuvista on kolmen Madagascar elokuvan pläjäys. Katsoimme taas kerran Madagascar ykkösen ja tässä nyt sen arvio 2020. Varmimmaksi vakuudeksi mukana arvioimassa on myös lastenkulttuurin nuorisotoimittaja Aurelia, joten arviomme on nyt varmasti huippuluokkaa.

Elokuvan teema osuu myös hyvin kevään 2020 tapahtumien terapeuttiseksi ”hoidoksi”, sillä elokuvassa seikkailevat eläimet ratkovat erilaisia elämän kriisitilanteita vauhdikkaasti, huumorilla ja taitavasti. Moni aikuinen voisi oppia tästä paljonkin esim. elämänhallintaan liittyviä asioita. Tämän vuoksi elokuva sopii erinomaisesti lapsen ja vanhemman yhdessä katsottavaksi.

Lastenkulttuurin nuorisotoimittaja Aurelia Sippoin (10v.) arvioi elokuvaa näin: Elokuvan hahmot ovat usein hyvin huvittavia. Mort, kuningas Julien ja Madacasgarin pingviinit ovat lempihahmojani. Elokuva musiikki on kivasti vauhdikasta. Tarina on erittäin hyvä.

Madagascar ykkösen pääosissa nähdään neljä New Yorkin keskuspuiston eläintarhassa asuvaa sivistynyttä eläintä (jellona, hippo, seepra ja kiraffi), jotka ovat koko ikänsä viettäneet tarhan suojattua elämää. Mutta joskus voi tulla kaipuu vapauteen, sinne villiin luontoon tai mikä se lieneekään… Kun nuo Manhattanin kasvatit karkuyrityksen ja muiden värikkäiden vaiheiden jälkeen haaksirikkoutuvat Madagaskarin saarelle, niiden tulee selviytyä vaaroista ja opetella, mitä ”villilän” eli viidakon lait oikeasti tarkoittavat.

Elokuvassa olevia eläimiä:

ALEX
Leijona Alex syntyi etuoikeutettuun asemaan. Se on maailman mahtavimman kaupungin tähti, tanssiva Kuningas.

MARTY
Seepra Marty on haaveilija ja seikkailija. Se unelmoi aina luonnosta ja aprikoi, millaista elämä olisi eläintarhan aitojen tuolla puolen, ja sen ansiosta asia selviää pian koko konkkaronkalle.

MELMAN
Luulotautinen kirahvi Melman siirrettiin keskuspuistoon, kun se oli vielä nuorukainen. Bronxissa vietetty lapsuus saa Melmanin uskomaan, että se on oikea maailmanmies – onhan se kiertänyt muutakin kuin häkkiä. Ja ystäviinsä verrattuna… niin se onkin.

GLORIA
Eläintarhassa syntynyt ja varttunut Gloria on fiksu ja filmaattinen virtahepo. Kuvankaunis, älykäs ja itsenäinen nainen, joka tietää, mitä tahtoo ja miten se myös saadaan.

Makit (Lemuridae) on kädellisiin kuuluva heimo, joka jaetaan viiteen sukuun. Koko heimoon kuuluu yhteensä 19 lajia, joita tavataan luonnossa ainoastaan Madagaskarilla ja sitä ympäröivillä saarilla. Useimmat elävät metsäisillä alueilla ja ovat innokkaita puissa kiipeilijöitä.

Fossa (Cryptoprocta ferox) on harvinainen vain Madagaskarilla elävä petonisäkäs. Ulkomuodoltaan fossa muistuttaa kissan ja koiran risteytystä, mutta se on evoluution saatossa kehittynyt mangustista. Käyttäytymiseltään se on hyvin kissamainen. Koiras on 75–80 senttimetriä pitkä, sen häntä on 70–90-senttinen ja paino 6–10 kilogrammaa. Naaras on vähän pienempi.

Tarina menee tarkemmin näin (sisältää juonipaljastuksia!):

Neljä eläintä asustaa onnellisina newyorkilaisessa eläintarhassa. Marty on kuitenkin kyllästynyt elämään eläintarhassa ja haluaisi karata ”villilään” eli luontoon. Toiset vastustavat ajatusta, mutta siitä huolimatta Marty pakenee kaupunkiin. Toiset lähtevät etsimään häntä, mutta kaikki neljä eläintä jäävät kiinni. Ihmiset päättävät siirtää eläimet toiseen eläintarhaan ja kuljettavat heidät laatikoissa laivalla meren yli. Nelikon laatikot kuitenkin putoavat laivasta, kun pieni ryhmä pingviinejä valtaa aluksen päämääränään Etelämanner.

Eläimet päätyvät Madagaskarille, jota asuttavat vain makit ja fossat. Makit liittävät nelikon laumaansa, mutta Alex villiintyy täysin viidakossa ja alkaa käyttäytyä luontaisesti. Hän on ainoa lihansyöjä, ja hän on vaarassa vahingoittaa ystäviään nälissään. Alex pakenee saaren toiseen päähän, mutta ystävät palaavat hakemaan häntä. Hän kuitenkin on asettunut ilkeiden fossien alueelle, ja kaikki ovat vaarassa päätyä niiden ruuaksi. Alex kuitenkin hyökkää fossien kimppuun ja pelastaa ystävänsä. Siitä se seikkailu sitten jatkuu…

Ensi-ilta: 2005

Ikäraja: Sallittu

Pituus: 87 min.

Ohjaus: Eric Darnell, Tom McGrath

Pääosissa: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen.

SUOMALAISET ÄÄNINÄYTTELIJÄT

Petteri Summanen – Alex

Mikko Leppilampi – Marty

Laura Voutilainen – Gloria

Janne Reinikainen – Melman

Puntti Valtonen – Skipper

Antti Pääkkönen – King Julien

Ohjaus ja käännös: Annamari Metsävainio

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy