Peitelty totuus

Mark Ruffalo stars as ”Robert Bilott” in director Todd Haynes’ DARK WATERS, a Focus Features release. Credit : Mary Cybulski

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin. 17.03.2020

Kemikalisaatio vaikuttaa joka päivä lähes jokaisen ihmisen elämään. Uusimpana ilmiönä on mikromuovin kertyminen elimistöön. Suomessa ihmisiä pyritään suojelemaan lain avulla ja se toimiikin melko hyvin. Toisin on USA:ssa, jossa isot ja rikkaan yritykset saattavat saada jatkaa julmaa ja epäeettistä toimintaansa vuosikausia. Tällaisesta toiminnasta kertoo uutuuselokuva Peitelty totuus. Suuryritys  DuPont ja sen johto olivat yli neljäkymmentä vuotta tietoisia tekemiensä ympäristörikosten laadusta ja tuottamiensa teflon-tuotteiden syöpää aiheuttavista ominaisuuksista.

Tarina: Peitelty totuus (Dark Waters) kertoo vahvan sankarillisen tarinan juristista (Mark Ruffalo), joka riskeeraa uransa ja perheensä turvallisuuden selvittäessään suuryrityksen synkkää salaisuutta. Hän vaatii oikeutta ihmisille, jotka ovat vuosikymmenten ajan altistuneet hengenvaarallisille kemikaaleille.

Tarinassa yritysten ympäristöasioihin erikoistunut puolustusasianajaja Rob Bilott (Oscar-ehdokas Mark Ruffalo) on tehnyt hyvää työtä Big Chem -yritysten parissa ja päässyt vastikään lakitoimiston osakkaaksi. Kaksi maanviljelijää Länsi-Virginialaista kertoo Bilottille, että paikallinen DuPont -tehdas päästää myrkkyjätettä luontoon tuhoten heidän viljelysmaansa ja tappaen heidän karjansa. Tässä kohdassa juonta näytetään moneen kertaan hurjan näköisiä kasvaimia, joita myrkkyvesi eläimille aiheuttaa.

Bilott toivoo selvittävänsä totuuden yhdessä vanhemman osakkaan Tom Terpin (Oscar-voittaja Tim Robbins) kanssa. Hän tekee yrityksen toiminnasta valituksen, josta alkaa 15 vuotta kestävä ennennäkemätön taistelu. Tapaus koettelee hänen avioliittoaan Sarahin (Oscar-voittaja Anne Hathaway) kanssa ja laittaa vaakalaudalle hänen maineensa, terveytensä ja toimeentulonsa.

Näyttelijät tekevät roolinsa hyvin, mutta käsikirjoitus on hiukan hätäisesti tehty ja liian amerikkalaisen oloinen, suorastaan väsynyt. Elokuvan juonen aihe on sinällään mielenkiintoinen ja erittäin ajankohtainen, mutta kun siitä on saatu vain pitkästyttävä tarina aikaiseksi, jää elokuva valitettavasti keskinkertaiseksi peruspakkopullaksi.

Ensi-ilta: 20.03.2020

Ikäraja: 12

Pituus: 127 min.

Ohjaus: Todd Haynes

Käsikirjoitus: Matthew Michael, Mario Correa

Näyttelijät: Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Tim Robbins, Bill Camp, Victor Garber, Mare Winningham, Bill Pullman, William Jackson Harper

Genret: Draama

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy