Peruna

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin 22.09.2020  11:03:20

Lokakuussa tulee ensi-iltaan ihan katsomiskelpoinen suomalainen komedia, joka sisältää myös yleissivistystä vaativaa huumoria. On mukaan toki ujutettu pissakakkahuumoriakin ja sitä liiankin tavallista suomalaisten komedioiden turvallisen seksististä pseudohuumoria.

Peruna on ristiriitainen kasvi. Kuten me kaikki tiedämme, peruna sisältää elimistöllemme turhaa tärkkelystä noin 10–15 %, mutta ihmiselle tärkeää proteiinia vain vajaat 2 %, ja tuoreena perunassa on kyllä hiukan c-vitamiinia, joka kuitenkin osittain tuhoutuu useita kuukausiakin kestävän varastoinnin aikana. Varsin moni meistä syö kuitenkin herkullista perunaa hyvällä ruokahalulla, vaikka kyseessä ei todellakaan ole mikään terveysruoka tai superfood.

Peruna on koisokasvi, joka sisältää ihmiselle myrkyllistä glykoalkaloidia. Sen vuoksi sen maanpäälliset osat kuten lehdet ja marjat eivät kelpaa ruuaksi. Kuitenkin nykyisin viljellyissä perunalajikkeiden mukuloissa glykoalkaloidia on vain mitättömän pieninä, vaarattomina pitoisuuksina. Peruna on myrkyllisyytensä vuoksi myös lääkinnällinen kasvi. Glykoalkaloidien hyödyntämisestä mm. syöpä- ja kolesterolilääkkeissä sekä sairaalabakteerien torjunnassa tutkitaan tieteellisesti.

Peruna on omalla tavallaan vekkuli elokuva startup-yrittäjästä, joka yrittää lanseerata oman aikansa eläinrehua (maapäärynää eli perunaa) Suomeen 1600-luvulla, aikana jolloin nauris oli tärkein viljelykasvi. Toinen myrkyllinen eläintenrehu, josta on tehty nykypäivän vegaanien herkkua, on tietysti soija, mutta siitä tämä elokuva ei kerro. Elokuvan mielikuvitusrikas nimi on Peruna ja suureksi yllätykseksi se kertoo myös perunasta ja sen markkinoinnista. Keskiajalla peruna on käynyt melkoisen kilpailun ennen kuin siitä on tullut suomalaisten ruokapöytien perusruoka, ainakin elokuvan mukaan. Vuonna 2020 perunallahan on Suomessa omat perunamarkkinat ja sitä syödään jo vapaaehtoisesti.

Elokuva on teemaltaan ja juoneltaan rennon letkeä ja ehkäpä opettavainenkin komedia. Komedia on samalla omanlaisensa hauska ilmiö, sillä elokuva voisi toimia opetusmateriaalina esim. kaupallisten aineiden opetuksessa. Opettaja käskee oppilaita listaamaan elokuvassa vastaan tulevat kaupalliset käsitteet ja tekemään niistä jokaisesta pienen esseen. Kyllä siinä oppi menee perille. Käsitelistauksessa elokuva voisi toimia myös yhteiskuntaopin, sosiologian ja kulttuuriopintojen kohdalla.

Historiallisen sivistyksen mielessä taas 1600-luvulle keskittyvä komedia Peruna on melkoisen villi ja epähistoriallinen tuotos. Todellisuus ja mielikuvitus sekoittuvat sujuvasti ja jos kyseessä olisi dokumentti, niin sitä voisi kutsua joko valeuutiseksi ja trumpistiseksi ylipitkäksi twiittaukseksi. Elokuva ei kuitenkaan ole ylipitkä, vaan huumorintäyteinen ja sopivan lapsellinen juoni jaksaa kantaa koko elokuvan 109 minuuttia.

Ripaus faktista historiaa: Ruotsissa ensimmäiset perunat viljeltiin 1600-luvulla Uppsalan linnan puutarhassa maaomenina. Perunan nimitys suomen kielessä tulee ruotsin sanasta päron, päärynä, sillä ruotsin kielessä on perunaa aikaisemmin kutsuttu maapäärynäksi, eli ruotsiksi jordpäron. Vanhan ruotsin kielen jordpäron- eli maapäärynä- nimityksen lisäksi Suomessa on perunaa kutsuttu myös muilla nimillä, kuten perna, pärinä, pääry, pääly, potaatti, pottu, omena, maaomena ja kartohka.

Elokuvan juonen kulkua ja tarinan taustaa: Tarinan filosofiaan taipuvainen sankari, kakkapoika Untamo (Joonas Nordman) on yli-innovatiivinen ”köyhän miehen DaVinci”, jonka kehitysvisioita ei ymmärretä lainkaan Hevonperän kylässä, 1600-luvun Suomessa. Työ linnan puhtaanapidossa ei tyydytä nuoren Untamon kunnianhimoa ja hän on ahdistunut taantuneen kotipaikkansa jämähtäneestä näköalattomuudesta.

Pakon edessä Untamo ”pääsee” kauppakaravaanin mukana Turkuun ja tutustuu uuteen säätyyn, nuoriin hypettäjiin, jotka intoilevat yrittäjyydestä. Tuo keskiaikainen ”hypetyksen henki” on kuin 2020-luvun pahimmasta verkostomarkkinoinnin ja muun sontakaupallisuuden orgioista. Untamoa hihhulointi silti kiinnostaa, sillä Turun hypetyshörhöille koko maailma tuntuu olevan auki, kukaan ei ole taustansa vanki ja ”kaikki on mahdollista”.

Turusta siis alkaa kakkapoika Untamon totisempi kivikkoinen tie yrittäjäksi. Parin kokeilun jälkeen tuotteeksi onnen ja vahingon kautta valikoituu upouusi mukulakasvi maapäärynä eli peruna. Untamon pitää enää keksiä miten myydä perunaa suomalaisille, joiden mielestä naurista parempaa ei ole. Elokuvassa peruna toki sikiää paljon runsaammin kuin nauris. Naurismarkkinoita hallitsevan linnanherran neuvonantaja (Kari Ketonen) laittaa kapuloita rattaisiin, sillä peruna problematisoi oivaa nauriiseen keskittyvää liiketoimintaa.

Lobbaus on kovaa ja karsintaa käydään monessa mielessä. Kilpailu kukoistaa, vapaana tai ei. Yhtiökumppaneikseen Untamo houkuttelee maanläheisen ystävänsä Pyövelin (Mikko Penttilä), Turun startup-yhteisön maanisen vetäjän Magnuksen (Alex Anton) sekä Hevonperän linnan pahansisuisen kanslerin Kalevin (Kari Hietalahti). Bisnesenkelinä luuhaa Tommi Korpela.

Komedia ei sisällä varsinaisesti seksiä eikä väkivaltaa, joten ikäraja 7 on hyvin kohdallaan. Sinällään huumori on pääosin aikuisille tarkoitettua ja sen teemat osuvat parhaiten talousasioihin, kaupalliseen toimintaan, yrittäjyyteen sekä yhteiskunnan sosiokulttuurisista rakenteista ymmärtäville. Voi olla, ettei elokuva oikein naurata, jollei katsojalla ole tarpeeksi kaupallista yms. yhteiskunnallista sivistystä. Ja toki elokuvasta voi nauttia tavallinen ja kunnollinen suomalainen perunanviljelijäkin. Komedian perusolemus on koomisen lapsellinen, eli K7.

Vaikka komedian roolit ovatkin erityisen haastavia (tämä huumorilla todettuna) näyttelijät ovat siedettävän hyviä kautta linjan, joten sen puolesta tätä komediaa on myös mukavaa katsoa. Erityiskehuja voin antaa Hietalahdelle, Ketoselle, Korpelalle ja toki myös Nordmanille. Perunan on ohjannut Joona Tena ja sen on käsikirjoittanut Pekko Pesonen.

Edit 29.11.: Ensi-ilta: (piti olla 14.10.2020) Väitetään nyt olevan 25.12.2020

Ensi-ilta: 14.10.2020

Ikäraja: 7

Pituus: 109 minuuttia 

Näyttelijät: Joonas Nordman, Kari Hietalahti, Kari Ketonen, Mikko Penttilä, Linnea Leino, Alex Anton, Mimosa Willamo, Antti Luusuaniemi, Petteri Pennilä, Lasse Karkjärvi, Linda Manelius, Lauri Maijala, Ville Myllyrinne, Mikko Kouki, Eero Herranen ja Tommi Korpela.

Genret: Komedia

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy