The Gentlemen

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Tässä on nyt taas kerran tuttu ja turvallinen toimintapläjäys. Kaupallisuuden kökkönä yllätysteemana on mm. grillaus ja grillien tuotteistaminen, sekä viskien tolkuton tyrkyttäminen. Hienoa on leijonan retoriikka ja muu vastaava vertauskuvallisuuden ilotulitus. Elokuva on perusrypistys ohjaaja-käsikirjoittaja Guy Ritchieltä, kaupallista shaissea, kuten olemme tottuneet aiemminkin näkemään. Laadukas elokuva genreensä, kuten rivien välistä äsken luitte.

Tarina etenee hauskan jaksotetusti, epämääräisesti epätahdissa, sopivasti pomppien ja hiukan älynystyröitä haastaen. Kuitenkin tätä pystyy katsomaan, vaikka ei ruutia viime aikoina olisikaan keksinyt. Musiikki ja äänimaisema toimii ja luo sopivan rauhatonta fiilistä katsojalle. Siis tasaista ja mukavaa viihdettä luvassa. The Gentlemen ei ole mikään huippusuoritus, mutta suorastaan liioittelevan huikealla tähtikaartilla varustettuna se kyllä kerää yleisönsä. Ja aika ei käy elokuvaa katsoessa pitkäksi.

Tarinassa: Lontooseen kotiutunut amerikkalainen Mickey Pearson (Matthew McConaughey) on paatuneella rikollisella otteella kasvattanut omin verisin pikkukätösin Britanian tuottoisimman marihuana-imperiumin. Nyt hän kuitenkin haluaisi vaihtaa alaa tai alkaa ”eläketyöttömäksi” monimiljonääriksi. Kun sana leviää, että Pearson haluaa pistää liiketoimintansa myyntiin ja häipyä bisneksestä lopullisesti, alamaailmassa käynnistyy juonittelun, kieroilun, lahjonnan ja kiristyksen vyyhti hänen omaisuutensa kaappaamiseksi.

Matthew McConaugheyn lisäksi rooleissa nähdään nämä monet vakityrkyt tähdet, eli Charlie Hunnam, Henry Golding, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Eddie Marsan, Colin Farrell ja Hugh Grant. He osaavat näytellä sisäsiistin mukavasti, jotta käsikirjoituksen koomisuus pääsee oikeuksiinsa. Sinällään tarinassa on herkullisuuden leima, kun se kyynisesti ja inhorealismia lähestyen irvistelee englantilaiselle yläluokkaiselle teennäisyydelle ja tekopyhyydelle ja alaluokan tyhmyydelle. Samassa saavat toki muidenkin kulttuurien rikollisjärjestöt ja monet multikulttuuriset viritykset suoraa roisketta silmilleen. Ihailtavasti naureskellaan myös huumeita käyttävien typeryydelle.

Suosittelen tätä kaikille Guy Ritchien faneille (siis myös itselleni), ironista sanailua diggaaville, sekä näppärien käänteiden ja muka-älykkäiden juonien täyteistä toimintaviihdettä kaipaaville. Tarina vyöryy nopeasti, joten pidä tuolista kiinni. Snaijaat sä? Oli siis ihan hyvä leffa!

Ensi-ilta: 21.02.2020

Ikäraja: 16

Pituus: 113 min.

Ohjaus: Guy Ritchie

Käsikirjoitus: Guy Ritchie, Ivan Atkinson & Marn Davies

Näyttelijät: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Hugh Grant, Colin Farrell, Henry Golding

Genret: Komedia, Toiminta

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy