The Peanut Butter Falcon

Kulttuuri- ja tiedetoimittaja Tapio Sippoin

Raikas ja lempeä The Peanut Butter Falcon kertoo tarinan, jossa ihmisen arvoa ja elämän haasteita tutkaillaan pilke silmäkulmassa. Tarinan ytimeen osuvat monet heikommassa asemassa olevat ihmiset, heidän tapansa selviytyä tai ainakin yrittää sitä, sekä syvällinen mutta konkreettisen toiminnan kautta tapahtuva elämän mielekkyyden mutustelu ja mietiskely. Elokuvasta jää takuulla hyvä mieli.

Tarina: Zak (Zack Gottsagen), jolla on Downin oireyhtymä, karkaa hoitokodistaan ja lähtee tavoittelemaan suurta unelmaansa tulla showpainijaksi. Epätodennäköisten sattumusten kautta Tyler (Shia LaBeouf), karkumatkalla oleva hulttioretale, päätyy Zakin epäviralliseksi valmentajaksi ja matkakumppaniksi. Yhdessä tämä valloittava kaksikko matkustaa pitkin Floridan rannikkoa, viskiä juoden, kalastellen ja kiinnijäämistä kartellen. Asiat mutkistuvat entisestään, kun mukaan kuvioihin tulee Eleanor (Dakota Johnson), vastuuntuntoinen nuori työntekijä, joka haluaisi palauttaa Zakin takaisin hoitokotiin.

On varsin selvää, että tämä elokuva murtaa elokuvamaailman ennakkoluuloja. Siinä on näyttelijöitä, joilla on Downin oireyhtymä, mikä on melko uutta. Elokuvassa on myös uudenlaista rappioromantiikkaan, jota ei näin inhimillisellä tavalla ole totuttu valkokankaalla näkemään. Näyttelijät ovat elokuvan mansikka kermakakussa. Zakin roolin näyttelevä Zack Gottsagen on varsin mainio. Samoin kaikki showvapaapainijoita näyttelevät heput. Myös Shia LaBeouf ja Dakota Johnson ovat taitavia rooleissaan. Helppoa on kehua.

Ensi-ilta: 14.02.2020

Ikäraja: 12

Pituus: 97 min.

Ohjaus: Tyler Nilson, Michael Schwartz

Käsikirjoitus: Tyler Nilson, Michael Schwartz

Näyttelijät: Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Zack Gottsagen, Thomas Haden Church, Bruce Dern, John Hawkes

Genret: Draama, Komedia, Seikkailu

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy