Harvinaislaatuinen 1960-luvun taiteilijakoti Alvar Aallon tuotannossa – Villa Kokkonen avautuu ryhmille kesäkuussa

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema Villa Kokkonen (1968) avautuu ryhmille kesäkuun alussa remontin jäljiltä. Säveltäjä Joonas Kokkosen (1921–1996) koti ja työtila sijaitsee Tuusulanjärven rannalla kauniilla rinnetontilla Järvenpään Vanhankylänniemessä. Talon tarinat avautuvat opastetuilla kierroksilla modernissa taiteilijakodissa, jossa musiikki ja arkkitehtuuri yhdistyvät.

Kansainvälisesti merkittävä kulttuuriperintökohde avautuu remontin jäljiltä kotimuseona ennakkoon varatuille ryhmille. Villa Kokkoseen voi varata opastetun kierroksen ryhmälle kesäkaudella syyskuun loppuun saakka keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin. Villa Kokkosessa on toteutettu 2023–2024 paikallisia rakennekorjauksia, jotka mahdollistavat kohteen säilymisen. Lisäksi autotalliin on kunnostettu tyylikäs ja skandinaavista muotoilua henkivä lipunmyynti ja museokauppa sekä esteetön wc. Remontti on suunniteltu yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön kanssa.

Ainutlaatuinen Alvar Aalto-kohde 

Villa Kokkonen on Alvar Aallon ystävälleen, Joonas Kokkoselle räätälöimä kokonaistaideteos, joka rakentuu säveltäjän flyygelin ympärille. Talo on täynnä ainutlaatuisia yksityiskohtia aina julkisivun aaltoilevasta katoksesta tumman julkisivun rimalaudoituksen rytmiin. Viuhkamaisen rakennuksen sydän on säveltäjän työhuone, joka on päällystetty lattiasta kattoon puisilla materiaaleilla. Luonto siivilöityy rakennuksen sisälle suurista ikkunoista ja valo kulkee vuoden- ja vuorokaudenaikojen rytmissä.

Villa Kokkonen on kesäkaudella 5.6.–27.9.2024 avoinna ryhmille ennakkovarauksesta keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin klo 11, klo 13 ja klo 15. Villa Kokkosesta löytyy myös vuokrattava kokoushuone 15 henkilölle. Vierailu Villa Kokkosessa on aina opastettu kierros. Järvenpään kaupunki omistaa rakennuksen ja toiminnasta vastaa kaupungin museopalvelut.

Villa Kokkosen julkisivu. Kuva: Järvenpään taidemuseo / Mikhail Olykainen

www.jarvenpaantaidemuseo.f/villa-kokkonen

Sävelten arkkitehtuuria – Villa Kokkonen kotina -näyttely 31.8. saakka Järvenpään taidemuseossa

Järvenpään taidemuseon kesänäyttelyssä astutaan sisään ainutlaatuiseen maailmaan, jossa musiikki ja arkkitehtuuri sulautuvat yhdeksi lumoavaksi tarinaksi. Miten akateemikot Alvar Aalto ja Joonas Kokkonen ystävystyivät ja miten Villa Kokkonen sai alkunsa? Missä ensimmäinen luonnos taloa varten syntyi ja miten pöytäliina liittyy tähän kaikkeen?

Moniaistinen näyttely nostaa esille säveltäjä Joonas Kokkosen ja arkkitehti Alvar Aallon yhteistyönä syntyneen arkkitehtonisen kokonaistaideteoksen. Näyttelyssä kurkistetaan säveltäjän ja hänen perheensä arkeen. Esillä on ennennäkemätöntä filmimateriaalia Joonas Kokkosesta ja esineitä taiteilijakodin uumenista. Aallon arkkitehtuuripiirustukset sekä valokuvat ja pienoismalli avaavat rakennusvaiheita ja talon uniikkeja yksityiskohtia. Lisäksi näyttelyssä pääsee astumaan vierailulle virtuaalisesti Villa Kokkoseen. VR-laseilla pääset visiitille esimerkiksi Villa Kokkosen sydämeen, Joonas Kokkosen työhuoneeseen.

www.jarvenpaantaidemuseo.fi

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy