QS Rankingin yliopistovertailu: LUT sijoittui maailman kärkeen tutkimusviittauksissa

LUT-yliopisto sijoittui maailman 41 parhaan yliopiston joukkoon tutkimusviittausten suhteellisessa määrässä, jossa se oli paras listattujen suomalaisyliopistojen joukossa. LUT paransi asemiaan myös vastuullisuudessa ja kansainvälisten opiskelijoiden määrässä.

LUT-yliopisto paransi sijoitustaan tuoreessa QS World University Ranking -yliopistovertailussa. LUT on vuoden 2025 tuloksissa sijalla 336, kun vertailussa listattiin 1 503 yliopistoa. Viime vuonna LUTin sijoitus oli 351:s, joten sijoitus parani edellisvuoteen verrattuna 15 sijalla.

”Kaikkien aikojen paras sijoituksemme osoittaa, että olemme tehneet oikeita asioita niin tutkimuksessa kuin koulutuksessa. Pitkäjänteinen työmme palkittiin”, tutkimuksen ja innovaatioiden vararehtori Jari Hämäläinen sanoo.

QS World University Rankings on yksi maailman johtavista yliopistorankingeista Times Higher Education (THE) -yliopistorankingin lisäksi. Tänä vuonna QS vertaili yliopistoja yhdeksän mittarin perusteella. Näitä ovat tutkimusviittausten suhteellinen määrä, ulkomaalaisen akateemisen henkilöstön ja ulkomaalaisten opiskelijoiden suhteellinen määrä, akateeminen maine ja työnantajamielikuva, opiskelija–opettaja-suhdeluku, kestävä kehitys ja vastuullisuus, kansainvälinen tutkimusyhteistyö sekä valmistuneiden työllistyminen.

LUT sijoittui jälleen erityisen hyvin viittauksissa tutkimus- ja opetushenkilöstön määrää kohden. LUT oli viittausten määrässä maailman 41:ksi paras sekä paras kaikkien vertailuun osallistuneiden suomalaisyliopistojen joukossa. Tutkimusviittausten suuri määrä tarkoittaa sitä, että muut tieteentekijät pitävät LUTin tutkimusta niin arvokkaana, että haluavat viitata siihen omassa tutkimuksessaan.

Myös kansainvälisten opiskelijoiden suhteellinen määrä kasvoi merkittävästi: LUTin kokonaissijoitus parani 133 sijalla, ja lisäksi LUT sijoittui toiseksi listattujen suomalaisyliopistojen joukossa. Myös LUTin sijoitus vastuullisuudessa koheni 83 sijalla.

“Korkeatasoinen tutkimus, kansainvälinen yhteistyö ja vastuullisuus ovat LUTin menestyksen tärkeimpiä rakennuspalikoita. Olemme perustamassa uutta eurooppalaista yliopistoa, EULiSTia, yhdessä yhdeksän kumppaniyliopiston kanssa, jotta voisimme kehittyä entistäkin paremmaksi”, Hämäläinen jatkaa.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy