Tuore opinnäytetyötutkimus ”Sitten alkoi kähmiminen – Seksuaalirikokset Helsingin Sanomien verkkouutisissa vuonna 2023” osoittaa, että seksuaalirikosuutisointi on Helsingin Sanomien verkkouutisissa yksityiskohtaista, kuvailevaa ja raiskausmyyttejä ylläpitävää. Tutkimuksessa selvitettiin, miten seksuaalirikoksista uutisoitiin ja kenen näkökulmaa tuotiin uutisoinnissa esiin. Tuloksiksi nousivat sukupuolittunut seksuaaliväkivalta sekä tarinallinen ja rikosten vakavuutta vähättelevä tyyli kirjoittaa. Uutisoinnin kohteena olivat seksuaalirikoksen haavoittuvat uhrit ja valta-asemissa olevat tekijät.
Uutiset oli kirjoitettu uhrin, tekijän tai ammattilaisen näkökulmasta. Uutisten eettinen tyyli vaihteli sen mukaan, kirjoitettiinko artikkelissa seksuaalirikoksista ilmiönä vai uutisoitiinko yksittäisestä seksuaalirikostapauksesta. Ilmiöistä kertovissa artikkeleissa uutisoitiin pääosin asiallisesti ja moniäänisesti, tutkimustietoon nojaten. Tapauksia koskevissa artikkeleissa nousi esiin uhria syyllistävä tyyli, sekä mustavalkoinen hyvä-paha-asetelma uhrin ja tekijän välillä.
Tutkimus toteutettiin työelämäyhteistyössä RETS – Rikoksettoman elämän tukisäätiön kanssa, joka työskentelee rikoksista tuomittujen, rikoksilla oireilevien ja heidän läheistensä kanssa. Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä seksuaalirikoksista ilmiönä, sekä vähentää aiheen ympärillä olevaa stigmaa. Tutkimus on tehty tarpeesta ehkäistä seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa ja seksuaalirikollisuutta yhteiskunnassamme.
Tutkimus lisää ymmärrystä siitä, millaisen julkisen keskustelun kohteena seksuaalirikoksen tekijät, uhrit ja heidän läheisensä ovat ja millaista apua he tarvitsevat. Tutkimuksen tulokset kertovat muun muassa seksuaalikasvatuksen puutteesta ja yhteiskunnassa vallitsevista asenteista. Seksuaalirikoksista uutisointi eettisesti on haastava ja moniulotteinen kysymys.
Opinnäytetyö on luettavissa tästä linkistä:
