Suur-Hollola on suomalaisen ravihevoskasvatuksen juhlaa

Tulevana viikonloppuna 28.-30. kesäkuuta Lahden Jokimaalla nähdään kymmenittäin Suomessa syntyneitä ravihevosia. Suomenhevosten Suur-Hollola-ajon ensikertalainen Vieskoff on varsinaissuomalaisen Filatoffin perheen silmäterä.

Kilpailut etenevät siten, että lauantaina ajetaan neljä lämminverihevosten Suur-Hollola-ajon välierää, joista kustakin kolme parasta jatkaa sunnuntaina kilpailtavaan finaaliin. Suomenhevosten Suur-Hollola-ajo ajetaan sunnuntaina suoraan finaalina.

Viime vuonna voittajina seppelöitiin Run For Royalty ja Evartti. Molemmat saapuvat puolustamaan voittojaan. Mukana ovat myös muun muassa hallitseva ravikuningas Parvelan Retu sekä viime syksyn Derby-voittaja Crepe Match.

Katso tiedotteen liitteestä kaikki oman maakuntasi Suur-Hollola-osallistujat luetteloituna kasvattajan paikkakunnan mukaan.

Suomenhevosten Suur-Hollola-ajon ensikertalainen Vieskoff on Filatoffin perheen silmäterä 

Vieskoffin on kasvattanut Elina Filatoff, sitä valmentaa Jyrki Filatoff ja ohjastaa heidän poikansa Patri Filatoff. 7-vuotias ori kilpailee myös perjantaina kylmäveristen montén SE-kokeessa, jossa ratsaille hyppää Patrin puoliso Miisa Pulkkanen.

“Vieskoff on menestynyt montéssa hyvin ja se on piristänyt hevosta entisestään. Perjantaina on tarkoitus viimeistellä paikat auki ennen sunnuntaita”, Patri kertoo.

Suur-Hollola on yksi suomenhevosten perinteisimmistä ja arvostetuimmista suurkilpailuista. Kilpailun voittajalle on tarjolla 30 000 euroa. Mukana ovat maan parhaat suomenhevoset, mukaan lukien ravikuninkaat Evartti ja Parvelan Retu.

“On hienoa päästä ajamaan kilpaa tällaiseen lähtöön ja saada kilpailla oman perheen kasvatilla, etenkin kun kyse on näin hienosta hevosesta. Lähtö on tosi kova ja meille on pääasia, että täyttäisimme paikkamme kilpailussa”, ohjastaja pohtii.

Vain hetkeä ennen suomenhevosten Suur-Hollolaa Patri ohjastaa itse kasvattamaansa Mo Salah’ia lämminveristen Nelivuotispokaalissa. Oriin ennätystulos 12,0 syntyi Solvallassa Elitloppet-lauantain nelivuotislähdössä.

“Vaikka pärjääminen tuntuu aina mukavalta, niin kyllä se tuntuu tuplaten mukavalta, kun kaikki on alusta asti itse mietitty ja tehty”, Patri summaa kasvatustyötä.

“Ajateltiin, että ensimmäistä kertaa otettaisiin kaikki kengät pois ja laitetaan jenkkikärryt perään. Voisin kuvitella, että se voisi tällä balanssilla vielä vähän petrata.”

Filatoffien perheelle syntyy tänä kesänä kaksi lämminverivarsaa. Gisela Luxille syntyi huhtikuussa tammavarsa Maharajahista, ja Patrin ja Lasse Lintilän omistama Mooncake Wine varsoi kesäkuun alussa orivarsan Galgary Gamesista. Kyseessä on Patrin kolmas omakasvatti.

Ensi kesänä Paraisilla palataan kuitenkin perinteisiin.

“Tänä vuonna astutettiin kaksi suomenhevosta ja molemmat ovat ainakin toistaiseksi kantavia. Eli ensi kesänä pitäisi syntyä kaksi suomenhevosvarsaa eikä lämminverisiä ollenkaan. Tässä on tällainen tasainen balanssi, vähän molempia”, Patri nauraa.

Suur-Hollola-viikonlopun aikataulu

Kolmipäiväinen tapahtuma alkaa perjantain Lahti Ascot -raveilla, joissa nautitaan raviurheilun lisäksi hyvästä seurasta, ruuasta ja hienoista päähineistä. Perjantaina ravit alkavat klo 18:00. Lauantaina ja sunnuntaina kilpailut aloitetaan klo 13:00.


Perjantai 28.6.

15:00 Ovet aukeavat

16:00 Lahti Ascot -tapahtuma alkaa

17:40 Ponilähtö

18:00 Ravit käynnistyvät

19:00 Julkkisten hyväntekeväisyyslähtö

21.00 Livemusiikkia

22:00 Tapahtuma päättyy

Perjantain ravien lähtölistat


Lauantai 29.6.

12:00 Ovet aukeavat

12:30 Ponilähtö

13:00 Ravit käynnistyvät

13:51 Lämminveristen Suur-Hollola-ajon 1. välierä

14:16 Lämminveristen Suur-Hollola-ajon 2. välierä

15:00 Lämminveristen Suur-Hollola-ajon 3. välierä

15:24 Lämminveristen Suur-Hollola-ajon 4. välierä

18:00 Viralliset Suur-Hollola-jatkot alkavat radalla

19:00 Masked Jokimaa –laulukilpailushow

23:00 Tapahtuma päättyy

Lauantain ravien lähtölistat


Sunnuntai 30.6.

12:00 Ovet aukeavat

12:30 Ponien Suur-Hollola-ajo

13:00 Ravit käynnistyvät

16:55 Suomenhevosten Suur-Hollola-ajo

17:25 Lämminveristen Suur-Hollola-ajo

17:45 Ravit päättyvät

Sunnuntain ravien lähtölistat

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy