Älä lievitä lemmikin kipua ihmisille tarkoitetuilla särkylääkkeillä

Jos lemmikillä on kipuja, sille ei saa antaa ihmisille tarkoitettuja särkylääkkeitä, sillä ne voivat kivun lievittämisen sijaan aiheuttaa vaarallisen myrkytystilan. Yleiset ihmisten kipuja lievittävät lääkeaineet kuten ibuprofeeni, asetyylisalisyylihappo ja parasetamoli voivat aiheuttaa lemmikille myrkytyksen oireita.

Koiran ja kissan elimistössä lääkeaineet hajoavat eri tavoin kuin ihmisen elimistössä. Lääkeaine voi hajota huomattavasti hitaammin kuin ihmisen elimistössä tai se ei hajoa lainkaan. Lääkeaine voi myös muuttua lemmikin maksassa hengenvaaralliseksi yhdisteeksi.

Tavallisia myrkytyksen oireita ovat oksentelu ja ripuli, tärinä, hengitysvaikeudet ja kuolaaminen. Oireet ja niiden voimakkuus riippuu lääkeaineesta sekä syötyjen lääkkeiden määrästä.

Kissat ovat erityisen herkkiä

Kissat ovat erityisen herkkiä särkylääkkeille, jotka sisältävät vaikeasti pilkkoutuvia aineita. Kolme yleisintä kissalle ja koiralle vaarallista lääkeainetta ovat parasetamoli, asetyylisalisyylihappo ja ibuprofeeni, mutta suurissa määrissä syötynä mikä tahansa lääkeaine voi olla vaarallinen. Siksi koira- ja kissataloudessa kaikki lääkeaineet – myös eläimille itselleen tarkoitetut lääkkeet – on hyvä säilyttää lemmikkien ulottumattomissa.

Lemmikeille sopimattomat yleiset lääkeaineet

Ibuprofeeni on vaikuttava aine muun muassa Buranassa ja Ibumaxissa. Ibuprofeenin yliannostus aiheuttaa koiralle tavallisimmin ruuansulatuskanavan oireita kuten oksentelua, ripulia, ulosteen verisyyttä, vatsakipua ja mahdollisesti mahalaukun ja pohjukaissuolen haavaumia. Annoksen ollessa yli 400 mg painokiloa kohden seuraavat keskushermosto-oireet ja kooma. Jos kissa saa ibuprofeenimyrkytyksen, eläin on usein sekava, uloste on veristä ja kissa voi pahimmassa tapauksessa joutua shokkiin tai menehtyä.

Parasetamoli on vaikuttava aine muun muassa Panadolissa. Parasetamoli voi suurena kerta-annoksena aiheuttaa koiralle myrkytysoireita ja maksavaurion. Kissalle myrkytys voi johtaa anemiaan ja jopa kissan menehtymiseen, jos kissa ei saa oikeanlaista hoitoa ajoissa.

Asetyylisalisyylihappo on vaikuttava aine muun muassa Asperinissa ja DisperinissäAsetyylisalisyylihappovalmisteet voivat aiheuttaa koiralle muun muassa mahalaukun limakalvovaurioita, oksentelua, ripulia ja syömättömyyttä. Kissat ovat erityisen herkkiä asetyylisalisyylihapolle, koska salisyylihapon poistuminen kissan elimistöstä kestää kauan. Pahimmillaan hoitamaton myrkytys voi johtaa kissan menehtymiseen.

Milloin eläinlääkäriin?

Jos sinulla on pienikin epäily, että lemmikkisi on syönyt ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä tai lemmikillä ilmenee myrkytyksen oireita, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Myrkytys voi muuttua hetkessä hengenvaaralliseksi ja siksi lemmikin tulee saada oikeanlaista hoitoa mahdollisimman pian.

Yritä selvittää, mitä lemmikkisi on syönyt ja ota mahdollisuuksien mukaan lääkepakkaus tai tuoteseloste mukaan eläinlääkäriin.

Monet myrkytyksen aiheuttamista oireista näkyvät heti tai muutamissa tunneissa, mutta esimerkiksi munuais- tai maksavaurion oireet voivat ilmetä vasta päivien tai viikkojen kuluttua. Siksi on tärkeää olla heti yhteydessä eläinlääkäriin, jos lemmikki on syönyt lääkeaineita, vaikka oireita ei heti olisikaan.

Agria Eläinvakuutus

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy