Koirien rekisteröinti lähti vauhdikkaasti liikkeelle

Ruokaviraston koirarekisteriin on ensimmäisten päivien aikana ilmoitettu jo yli 14 000 koiraa. Koirarekisteri avattiin yksityisasiakkaille 8. toukokuuta. Kiritettävää riittää, jotta viranomaisrekisterin tavoitteet saavutetaan vuoden loppuun mennessä. Oman koiran voi rekisteröidä osoitteessa: koirarekisteri.ruokavirasto.fi.

Innokkaimmin rekisteriin on ilmoitettu muita kuin rotujärjestöjen rotulistauksessa olevia rotuja (yli 2 000 koiraa), seuraavaksi suurimmat ryhmät ovat labradorinnoutajat ja suomenlapinkoirat. Yhteensä rekisterissä on jo 280 eri koirarodun edustajaa. Rekisterissä olevista koirista 85 % on syntynyt Suomessa.

Koirarekisterin käyttöönotto on sujunut pääosin hyvin. Joillain asiakkailla on ollut virhetilanteita ja niihin liittyviä korjauksia tehdään aktiivisesti. Koirarekisterin asiakaspalvelu on antaa apua mahdollisissa ongelmatilanteissa ja palautetta palvelusta voi antaa myös palautelomakkeen kautta. Koirarekisterin asiointi avautuu vaiheittain ja viimeistään elokuussa myös y-tunnuksille rekisteröitävät koirat voidaan ilmoittaa rekisteriin.

Maa- ja metsätalousministeriö päätti vuonna 2021, että kaikki Suomessa asuvat koirat tulisi jatkossa tunnistusmerkitä ja rekisteröidä. Monessa muussa EU-maassa tällainen säädös on jo olemassa. Pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat yksi lisäkeino parantaa koirien hyvinvointia. Tällä tavoin pyritään esimerkiksi samaan näkyväksi niitä toimijoita, jotka myyvät huomattavia määriä joko maahantuotuja tai Suomessa kasvatettuja koiria. Erittäin tärkeää olisi, että koiraa hankkiessa varmistuttaisiin siitä, että koira on ilmoitettu rekisteriin. Jos näin ei ole, koiran ostajien on syytä pohtia, onko myyjän toiminnassa jotain sellaista, mitä halutaan pitää piilossa.

Koirarekisteri kehittyy koko ajan, ja rekisteröinnin avaaminen on ensimmäinen askel. Myös tuleva eläintenhyvinvointilaki tuo säännöksiä koirien kauppaamiseen ja maahantuomiseen myyntitarkoituksessa. Lisäksi eläinlääkäreille tulee velvollisuus ilmoittaa koirilla diagnosoimistaan eläimen jalostuskäyttöä rajoittavista vioista ja sairauksista. Nämä ilmoitukset tehdään tulevaisuudessa Ruokaviraston koirarekisteriin.

Julkisuudessa ja somessa on käyty paljon keskustelua koirarekisteristä. Velvoitteeseen kriittisesti suhtautuvien lisäksi moni myös näkee myönteisenä rekisteröinnin tuomat hyödyt esim. koirien hyvinvoinnille ja terveydelle. Useimpiin kansalaisia keskusteluttaneisiin kysymyksiin löytyy vastaukset Ruokaviraston nettisivuilta: usein kysyttyä koirarekisteristä.

 

Ruokavirasto

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy