Konkurssiin asetettujen yritysten määrä 30 prosentin kasvussa

4.4.2023, Suomen Asiakastieto Oy

Konkurssien määrä on alkuvuonna kääntynyt jyrkkään kasvuun. Suomen Asiakastieto Oy:n tilaston mukaan viikon 13 loppuun mennessä jo 676 yritystä on asetettu konkurssiin. Määrä on korkein 15 vuoden tarkastelujaksolla ja peräti 30 prosenttia suurempi kuin viime vuonna.

”Vuodesta 2020, koronapandemian alusta lähtien olemme seuranneet tarkennetusti konkurssikehitystä. Hiukan yllättäen mitään piikkiä ei tullut, mutta valitettavasti nyt pandemian mentyä ohi suomalaisten yritysten vaikeudet näyttävät eskaloituvan. Puskurit on monessa yrityksessä käytetty, eikä hintojen nousuun ja kysynnän laskuun enää ole pystytty vastaamaan. Tämä kaataa nyt kohtuullisen suuriakin yrityksiä”, kertoo tuoteomistaja Jaakko Nors Asiakastiedosta.

Asiakastiedon tilastojen mukaan pahimmassa kurimuksessa on rakennusala.

”Konkurssiaalto hyökyy nyt rakennusalalla ja aivan erityisesti talon rakentamisen toimialalla. Kolmessa kuukaudessa konkurssiin on asetettu yli 150 rakennusliikettä, joista kolmannes rakensi taloja. Mukana on useita pitkään toimineita rakennusliikkeitä, joilla on parhaimmillaan ollut useiden kymmenien miljoonien eurojen liikevaihto ja kymmeniä työntekijöitä”, Nors huomioi.

Konkurssiin on alkuvuonna asetettu myös 86 kaupanalan yritystä ja noin 60 ravintolaa.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy