Miljoonaluokan yritysten konkurssit yleistyvät rajusti

Konkurssien kansantaloudellinen kokonaisvaikutus on kovassa kasvussa. Asiakastiedon tilastot kertovat, että syyskuun loppuun mennessä konkurssiin on asetettu jo 194 yritystä, joiden liikevaihto oli viimeisellä raportoidulla tilikaudella vähintään miljoona euroa. Viime vuoteen verrattuna näin isoja konkursseja on tullut lähes 50 prosenttia enemmän.

”2023 on ollut ylipäätään vaikea, mutta erityisen huolestuttavaa on, että Suomen mittakaavassa suurten yritysten konkurssit yleistyvät. Menetämme niiden mukana tuhansia työpaikkoja, mikä näkyy väistämättä verotuloissa ja työttömyyden aiheuttamissa kustannuksissa”, huomioi tuoteomistaja Jaakko Nors Asiakastiedosta.

”Näin isot konkurssit heijastelevat aina myös muiden yritysten toimintaan. Siksi jokaisen yrityksen on aivan välttämätöntä valvoa asiakkaitaan, jotta ne osaavat reagoida esimerkiksi maksukyvyn muutoksiin silloin, kun korjaavat toimet ovat vielä mahdollisia”, Nors jatkaa.

Suurimmat konkurssiin asetetut yritykset tänä vuonna ovat pääosin olleet rakennusliikkeitä tai rakennusteollisuuden toimijoita. Liikevaihdoltaan suurin oli syyskuussa konkurssiin asetettu Siklatilat Oy (106 M€), mutta eniten työntekijöitä oli elokuussa kaatuneella Jukkatalo Oy:llä (234).

Asiakastiedon laskelmien mukaan vähintään miljoonan euron konkurssiyrityksillä oli yhteensä noin 3 200 työntekijää, mikä vastaa yli puolta tänä vuonna kaikissa konkursseista menetetyistä työpaikoista. Konkurssiin menneiden yritysten työntekijämäärät on poimittu niiden viimeisistä tilinpäätöksistä.

Konkurssit neljänneksen kasvussa

Tammi-syyskuussa konkurssiin on Asiakastiedon mukaan haettu jo 2 478 yritystä eli 26 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Konkurssiin on asetettu 1 931 yritystä.

”Rakennusalan paino on Suomessa suuri, mutta on tärkeää huomata, että suuria haasteita on muillakin aloilla. Majoitus- ja ravitsemistoiminta on yksi kaikkein riskisimmistä aloista tällä hetkellä. Ostovoiman heikentyminen yhdessä inflaation kanssa kurittavat kaikkia sellaisia palveluita, joiden kuluttaminen ei ole aivan välttämätöntä. Tämä lienee taustalla myös taide- ja viihdealan konkursseissa, jotka ovat lisääntyneet kaikkein eniten”, Jaakko Nors huomioi.

Suomen Asiakastieto Oy

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy