Palvelualojen ammattiliitto PAM ry
EU:n lokakuussa lopullisesti hyväksymä alustatalousdirektiivi tuo esimerkiksi ruokalähettien työhön työsuhdeolettaman. ”Direktiivin täytäntöönpanossa lähettien asemaa pitäisi nyt parantaa”, Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen totesi liiton valtuuston kokouksessa.
Ruokalähettien ja alustatalouden ympärillä tapahtuu paljon. Woltin perustajat ja johtajat kohauttivat juuri verotuloillaan. PAM ja ruokalähettien oma ammattiosasto ovat neuvotelleet jo yli vuoden tuloksetta Woltin kanssa lähettien työehdoista. Eduskunta käsittelee parasta aikaa hallituksen esitystä alkoholin kotiinkuljettamisesta, jossa hallitus rakentaa alustayrityksille isoa roolia.
Lisäksi Euroopan unionin direktiivin työehtojen ja työolojen parantamisesta alustatyössä astuu voimaan joulukuun alussa.
– Direktiivi tarjoaa hallitukselle tilaisuuden pohtia tarkemmin, millaista alustataloutta se haluaa Suomeen rakentaa, Rönni-Sällinen sanoo.
Wolt kohtelee lähettejä yrittäjinä. Ympäri maailmaa ja Suomessa eri tuomioistuimissa on tullut eri vastauksia siihen, ovatko lähetit yrittäjiä vai eivät.
– Aina uusien tuomioiden myötä alustayritykset muuttavat käytäntöjään voidakseen edelleen kiertää työsuhdeturvaa, Rönni-Sällinen sanoo.
Yrittäjyys merkitsee, että esimerkiksi työturvallisuudesta tai sosiaalivakuutuksesta vastaa vain lähetti itse. Tosiasiassa alustayritys kuitenkin määrittelee, kuinka työtä tehdään ja minkälaista korvausta työstä maksetaan. Korvausten suunta on ollut laskeva.
EU-direktiivi tuo mukanaan työsuhdeolettaman, jonka mukaan alustan olisi kyettävä osoittamaan, että kyseessä ei ole työsuhde. Meillä olettamaa ei lainsäädännössä ole. Jäsenmailla on joulukuun alusta kaksi vuotta aikaa miettiä, miten direktiivi lainsäädännössä toteutetaan.
– Hallituksen on pantava alustatyödirektiivi täytäntöön mahdollisimman pian. Sen pitää ottaa direktiivi vakavasti ja saattaa työsuhdeolettama tosiasiallisesti voimaan alustataloudessa. Emme ole yrittäjyyttä vastaan, mutta mahdollisuus näennäisyrittäjyyteen tulee estää, Rönni-Sällinen vaatii puheessaan.
Direktiivi puuttuu myös algoritmien, ja automatisoitujen seuranta- ja päätöksentekojärjestelmien käyttöön, jotka yleistyvät kaikilla aloilla.
– Hallitus joutuu valmistelussaan valitsemaan, haluaako se ohjata alustataloutta kohti mallia, jossa myös työn varsinaisella suorittajalla on mahdollisuus kunnolliseen palkkaan ja turvallisuuteen, vai pitäytyykö se mallissa, jossa alusta lain rajoja koetellen käärii rahat ja välttää vastuunsa työn tekijän oikeuksista, Rönni-Sällinen sanoo.