Saitko sosiaalisesta mediasta tuloja tai tuotteita viime vuonna? Varmista, että sometulot on ilmoitettu verotukseen

17.04.2023, Verohallinto

Verohallinto valvoo tänä vuonna erityisesti sisällöntuotantoon tarkoitettujen alustojen kautta saatuja tuloja. Verot pitää maksaa paitsi rahapalkasta, myös ilmaiseksi saaduista tuotteista ja poikkeavista alennuksista. 

Verohallinto muistuttaa, että vaikuttajien, tubettajien, bloggaajien ja erilaisten verkkoalustojen kautta sisältöä tuottavien pitää maksaa veroa saamistaan rahapalkkioista, alennuksista ja ilmaistuotteista.

Verohallinnon riskivastaava Kari Torssonen arvioi, että tällä hetkellä suuresta osasta verkkoalustojen kautta saaduista tuloista ei makseta veroja.

– Tietojemme mukaan esimerkiksi OnlyFans-alustan kautta vuonna 2021 tuloja saaneista peräti 70 prosenttia jätti saadut tulot ilmoittamatta. Siksi valvomme nyt erityisen tarkasti alustojen kautta saatuja tuloja, Torssonen sanoo.

Verohallinto saa eri verkkoalustoilta aikaisempaa enemmän tietoja niiden kautta maksetuista tuloista, joita verrataan henkilöiden ilmoittamiin tuloihin.

Myös pyytämättä saadut tuotteet ovat yleensä verotettavia

Veroa pitää maksaa myös tuotteista, joita on saanut pyytämättä tai joita saaja ei ole esitellyt somekanavillaan.

Poikkeus ovat kuitenkin tavanomaiset mainoslahjat. Niistä ei tarvitse maksaa veroa, ellei ole sovittu, että ne ovat palkkiota näkyvyydestä.

– Tavanomainen mainoslahja on arvoltaan korkeintaan 50 euroa. Se voi olla myös arvokkaampi, jos lahjassa on näkyvästi esimerkiksi lahjan antajan logo, jolloin tuotetta ei voi helposti myydä eteenpäin, sanoo Verohallinnon johtava veroasiantuntija Kirsi Tuunala.

Toisaalta somesisällön tuottamiseen liittyvät menot voi vähentää tuloista. Vuoden aikana saaduista tuotteista, palveluista ja alennuksista sekä somesisällön tuottamiseen liittyvistä kuluista on pidettävä muistiinpanoja.

Näin ilmoitat sometulot, jos toimit ilman yritystä

Tarkista, ovatko saamasi tulot ja vähennykset oikein esitäytetyllä veroilmoituksella, joka löytyy OmaVerosta. Myös ulkomailta saadut tulot pitää ilmoittaa.

Täydennä tarvittaessa esitäytettyä veroilmoitustasi toukokuussa olevaan määräpäivääsi mennessä. Ulkomailta saaduille tuloille on veroilmoituksessa oma kohtansa.

Ohjeita sometulojen ilmoittamiseen yksityishenkilönä

Näin ilmoitat sometulot, jos olet yrittäjä

Jos olet toiminimiyrittäjä ja sometulot kuuluvat yritystoimintaasi, tulot ja menot ilmoitetaan elinkeinotoiminnan veroilmoituksella, joka perustuu kirjanpitoon. Elinkeinotoiminnan veroilmoituksen määräpäivä oli tänä vuonna 3. huhtikuuta.

Jos et muistanut ilmoittaa kaikkia tuloja tai vähennyksiä määräpäivään mennessä, tee se mahdollisimman pian. Jos korjaat tai täydennät veroilmoitusta myöhässä, voi seurauksena olla kuitenkin myöhästymismaksu tai veronkorotus.

Ohjeet elinkeinotoiminnan veroilmoituksen antamiseen

Jos sinulla on osakeyhtiö ja sometulot kuuluvat yritystoimintaasi, tulot ja menot kuuluvat osakeyhtiön kirjanpitoon, joiden perusteella osakeyhtiö tekee veroilmoituksen.

Osakeyhtiön veroilmoitus pitää tehdä neljän kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä. Jos osakeyhtiösi tilikausi on päättynyt vuoden 2022 lopussa, veroilmoituksen määräpäivä on 2. toukokuuta.

Lisätietoja sometuloista osakeyhtiön verotuksessa

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy