Vaasan akkuekosysteemin ympärille voisi rakentua muitakin uusia ekosysteemejä

Vaasan yliopiston strategisen johtamisen professori Rodrigo Rabetino haluaa auttaa Vaasan yliopiston ja koko seudun kansainvälistymisessä. Kuva: Riikka Kalmi / Vaasan yliopisto

Julkaistu: 01.12.2022, Vaasan yliopisto

Filosofian tohtori Rodrigo Rabetino Sabugo on aloittanut  Vaasan yliopiston strategisen johtamisen professorina. Hän on ensimmäinen tutkija, joka Vaasan yliopistossa on edennyt tenure track -urapolun kautta professoriksi.

Argentiinalaissyntyinen Rodrigo Rabetino nimitettiin Vaasan yliopiston tenure track -urapolulle syksyllä 2018. Tenure track-menettelyssä yliopisto tarjoaa tutkijalle polun, jota pitkin on mahdollista edetä säännöllisten arviointien kautta kyseisen tieteenalan professorin tehtävään.  Ennen nimitystään professoriksi Rabetino työskenteli Vaasan yliopistolla apulaisprofessorina.

– Kuluneen neljän vuoden aikana keskityin etenkin tieteelliseen julkaisemiseen ja ulkoisen rahoituksen hankkimiseen. Opetuskokemusta minulla on jo ennestään runsaasti. Olen myös toiminut aiemmin Vaasan yliopiston strategisen johtamisen kansainvälisen maisteriohjelman koulutusohjelmavastaavana, Rabetino kertoo.

Rabetino onkin ennättänyt julkaista ahkerasti. Vertaisarvioituja, korkeatasoisissa tieteellisissä julkaisuissa ilmestyneitä artikkeleita on ilmestynyt neljätoista neljän viime vuoden aikana. Ulkoista rahoitusta hän on hankkinut 270 000 euroa ja tehnyt tutkimusta niin yliopiston johtamisen akateemisessa yksikössä kuin Vaasan yliopiston energiaan ja kestävään kehitykseen painottuneen VEBIC-tutkimusalustan hankkeissa.

Akkuekosysteemin ympärille voisi syntyä myös muita ekosysteemejä

Tutkimuksessa Rabetino on keskittynyt etenkin liiketoiminnan kehittämiseen, liiketoimintamalleihin, palvelullistamiseen ja ekosysteemeihin. Lisäksi häntä kiinnostaa liiketoiminnan vastuullisuus. Viime aikoina hän on tehnyt muun muassa sähkön kulutusjoustoon ja energiamarkkinoiden toimijoihin liittyvää tutkimusta.

– Kirjoitan artikkelia liiketoimintamallien trendeistä sähköalalla Suomessa.

Uudessa tehtävässään professorina hän haluaa perustaa tiimin ja hakea lisää tutkimusrahoitusta. Hän haluaa myös auttaa tutkimuksellaan Vaasan seutua kukoistamaan.

– Vastuullisuus on oleellinen asia akkutuotannossa. Mitä esimerkiksi käytetyille akuille tehdään? Haluan auttaa Vaasan aluetta esimerkiksi uuteen akkuekosysteemiin liittyvällä tutkimuksella. Mikäli akkutehdashankkeet toteutuvat, on oleellista ymmärtää, miten voitaisiin luoda muitakin uusia ekosysteemejä akkuekosysteemin ympärille. Näin alueelle saataisiin lisää liiketoimintaa, Rabetino sanoo.

Tohtoriksi Barcelonassa ja vaimon kannustamana Suomeen

Professori Rabetino kertoo, että hänen tiensä akateemiseen maailmaan ei ole ollut täysin suora, vaan se on välillä vienyt myös yrityselämään. Rabetino opiskeli alun perin taloustiedettä ja työskenteli tutkimuslaitoksessa Argentiinassa. 2000-luvun taitteen iso velkakriisi Argentiinassa sai hänet hakeutumaan yrittäjyyden ja pk-yritystoiminnan jatko-opiskelijaksi Espanjaan Universitat Autònoma de Barcelonaan, jossa hän suoritti ensin lisensiaatin ja sitten tohtorin tutkinnon.

Keskivaiheessa jatko-opintojaan hän siirtyi yrittäjyyden tutkimuksesta opettamaan strategista johtamista. Tohtorin tutkinnon jälkeen hän työskenteli monikansallisessa konsulttiryityksessä, joka auttoi muun muassa alueita ja kaupunkeja laatimaan strategioita.

– Poikani syntyi vuonna 2010, ja vaimoni Karita oli paljon yksin. Espanjassa isällä ei ollut tuolloin kovin paljon vanhempainvapaata. Työskentelin aamuyhdeksästä iltakuuteen yrityksessä ja sitten vielä kahdeksan ja kymmenen välillä yliopistolla opettaen strategista johtamista. Päivät olivat pitkiä ja matkustamista oli paljon, hän kuvailee.

Muutto Barcelonasta Vaasaan koitti nopeasti.

– Vaimoni ehdotti, että muuttaisimme hänen kotimaahansa Suomeen. Luovuin kahdesta vakituisesta työstä Espanjassa ja ryhdyin työskentelemään professori Marko Kohtamäen kanssa Tulevaisuuden teolliset palvelut (FutIS) -tutkimusohjelmassa Vaasan yliopistossa.  Haastattelu oli helmikuussa verkossa, ja kuukauden kuluessa olimme jo Suomessa. Tärkeintä minulle oli, että vaimo ja poika olivat onnellisia.

Kansainväliset tutkijat ja opiskelijat voivat toimia yliopiston lähettiläinä

Yhteiskunnallinen vuorovaikutus ja yritysyhteistyö on Rabetinolle oleellinen osa professorin työtä.  Hän näkee myös voivansa auttaa Vaasan yliopiston ja koko seudun kansainvälistymisessä.

– Kansainväliset opiskelijat ja tutkijat voivat olla Vaasan yliopiston lähettiläitä. Kuulun esimerkiksi Argentiinan suurlähetystössä kokoontuvaan argentiinalaisten tutkijoiden ryhmään. Meillä on hyvin läheiset kontaktit Team Finlandiin ja autamme, kun he haluavat löytää osaajia, jotka haluaisivat tulla töihin Suomeen. Olen myös auttanut yliopiston aluetieteen hankkeita löytämään kumppaneita Latinalaisessa Amerikassa. Voin myös auttaa yrityksiä ja ihmisiä verkostoitumaan esimerkiksi vihreän energian sektoreilla.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy