Valtakunnansovittelija ei nähnyt edellytyksiä antaa sovintoesitystä kaupan alan työriidassa – Kaupan liitto on pettynyt PAMin neuvotteluhaluttomuuteen

7,2.2023 Kaupan liitto

Valtakunnansovittelija ei nähnyt tänään edellytyksiä antaa sovintoesitystä kaupan alan työriidassa, sillä osapuolten näkemykset olivat vielä sen verran kaukana toisistaan. Kaupan liitto on erittäin pettynyt siihen, ettei PAM kaikista Kaupan liiton ratkaisuehdotuksista huolimatta ole valmis neuvottelemaan sovinnollisesta ratkaisusta lakkojen välttämiseksi, vaan päätti omilla toimillaan edelleen lykätä työntekijöiden palkankorotuksia ja palkkausjärjestelmän kehitystoimenpiteitä. Suurimpien päivittäistavaramyymälöiden ja Keskon alueterminaalien lakot alkavat torstaina. 

Kaupan alan työriitaa on soviteltu valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla tiistaista 24. tammikuuta alkaen. Kaupan liitto on työskennellyt hartiavoimin sovinnon löytämiseksi, jotta torstaiksi ilmoitetut lakot olisi voitu välttää. Osapuolten näkemykset ovat kuitenkin vielä niin kaukana toisistaan, ettei valtakunnansovittelija nähnyt edellytyksiä antaa sovintoesitystä. Myymälöiden ja Keskon alueterminaalien lakot alkavat 9. helmikuuta, ja kaupan neuvottelutulos sekä sitä myötä työntekijöiden palkankorotukset lykkääntyvät.

Kaupan liitto teki tänään keskiviikkona Palvelualojen ammattiliitto PAMille yleisen linjan mukaisen palkankorotusesityksen, joka olisi huomioinut erityisesti pienipalkkaisia myyjiä yleistä linjaa paremmalla korotuksella. Kaupan liiton palkankorotusesitys sisälsi myös kertakorvauksen, joka olisi tullut maksuun jo maaliskuussa.

”Kaupan liitto oli valmis hyväksymään PAMille tärkeän logistiikan palkkausjärjestelmän uudistuksen sekä palkallisten perhevapaiden lukumäärän kasvattamisen”, Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala kertoo.

Kaupan liitto oli myös valmis keskustelemaan myyjien palkkausjärjestelmän kehittämisestä PAMin tavoitteiden suuntaisesti kohti oikeudenmukaisempaa ja tasa-arvoisempaa palkitsemista.

“Uudistuksessa työehtosopimus tunnistaisi vaativammat myyjien työtehtävät nykyistä paremmin. Lisäksi työnantajilla olisi ollut valmiutta myyjien taulukkopalkkojen ylimääräisiin korotuksiin. Uudistukset edellyttävät vahvaa yhteistä tahtoa, molemminpuolista sitoutumista ja luottamusta, eikä niitä rakenneta lakkoilemalla”, Lavikkala summaa.

Myymälöiden ensimmäisen lakkoaallon piirissä ovat 185 kaupan alan toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää. Ensimmäinen lakkoaalto koskee myös Keskon logistiikan alueterminaaleja. Lakot alkavat 9. helmikuuta klo 5 ja päättyvät 11. helmikuuta klo 5 tai sitä ennen alkaneiden vuorojen loputtua. Myymälöiden lakon piirissä ovat muun muassa suurimmat Prismat, K-Citymarketit sekä S-marketit.

Katso listaus torstaina alkavan lakon piirissä olevista toimipaikoista >>

Viikoille 7 ja 8 on ilmoitettu lisää lakkoja. Logistiikan ensimmäiset lakot uhkaavat toteutua 13. helmikuuta alkaen ja myymälöiden toinen lakkoaalto uhkaa sulkea muun muassa kaikki Prismat, K-Citymarketit, S-marketit ja Lidlit 16. helmikuuta alkaen, ellei ratkaisuun päästä näitä ennen. Näiden lisäksi logistiikan toinen lakkoaalto uhkaa alkaa 20. helmikuuta, sillä työministeri Tuula Haatainen siirsi valtakunnansovittelijan esityksestä kaupan logistiikan ensimmäiset lakot, jotka olisivat alkuperäisen ilmoituksen mukaan alkaneet 6. helmikuuta.

Valtakunnansovittelija on yhteydessä osapuoliin ja keskustelee siitä, milloin sovittelua olisi mahdollista jatkaa.

 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy