Uusi tietoteos von Wright -suvun vaiheista

Kansi: Jari Mattila, kannen kuva Julius von Wrightin päiväämätön akvarelli ”Vanha Haminalahti”.

Atte von Wrightin, suvun nykyisen päämiehen kirjoittama Kartano Kuopion takana -teos esittelee taiteilijaveljeksistään tunnetun suvun henkilöitä ja heidän elämänvaiheitaan 140 vuoden ajalta, 1700-luvun lopulta 1900-luvun alkuun, jolloin suvulle kuulunut Haminalahden kartano siirtyi uusille omistajille. Kartanon viimeiseksi von Wright -suvun omistajaksi jäi Adolf von Wright nuorempi, jolla oli merkittävä vaikutus Suomen meijeritalouden kehityksessä.

Atte von Wrightin tietokirja Kartano Kuopion takana on julkaistu Momentum Kirjojen kustantamana.

Haminalahden kartanon, ”Hovin”, historia ulottuu yli 450 vuoden taakse Pohjois-Savon varhaiseen asutuskauteen. von Wright -suvun haltuun kartano siirtyi 1700-luvun lopulla. Seuraavien 150 vuoden aikana kartano näki suvun neljä omistajapolvea. Kartanoa koskettivat niin sotaisat ja myrskyisät Ruotsin vallan loppuvuodet kuin 1800-luvun suuret kehityslinjatkin. ”Kuopion takaisessa” kartanossa luotiin suomalaisen taiteen kivijalkaa, kamppailtiin katovuosien ja elinkeinorakenteen muutosten kanssa, tehtiin kipeitä ratkaisuja, rakastettiin, iloittiin ja surtiin. von Wright -suvun päämiehen kartanon vaiheita kuvaava kirja perustuu paljolti ennen julkaisemattomiin tai vähän tunnettuihin dokumentteihin ja kuvaa erikoislaatuista perhettä ja elämäntapaa kartanokulttuurin koillisessa periferiassa.

Atte von Wright on kuopiolainen elintarvikebiotekniikan emeritusprofessori Itä-Suomen yliopistosta ja von Wright -suvun nykyinen päämies. Suku- ja paikallishistoria on hänen pitkäaikainen harrastuksensa.

VON WRIGHT, ATTE : Kartano Kuopion takana
127 sivua
Sidottu, kovakantinen
ISBN 9789527584675
Ilmestymisaika: Kesäkuu 2024

Kustantaja
Momentum Kirjat

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy