Jo yksi kala-ateria lisää viikossa toisi merkittävän muutoksen talouteen, terveyteen ja ympäristöön

Kalaa ja vihanneksia nyytissä.

Pro Kala ry

Jos suomalaiset söisivät viikossa yhden kotimaisen kala-aterian enemmän kuin nyt, teon vaikutukset olisivat merkittävät. Muutos vaikuttaisi myönteisesti sekä Suomen talouteen, suomalaisten terveyteen että ympäristöön.

Kotimaisen kalan edistämisohjelman visiona on tuplata kotimaisen kalan kulutus vuoteen 2035 mennessä.

– Jo sillä, että suomalaiset nauttisivat viikossa yhden kotimaista kalaa sisältävän aterian enemmän kuin aiemmin, olisi todella positiivisia ja merkittävä vaikutuksia moneen asiaan, sanoo erityisasiantuntija Auli Väänänen Maa- ja metsätalousministeriön ruokaosastosta.

Asialla olisi ensinnäkin merkittävä työllistävä vaikutus, ja se kehittäisi kalatuotteita ja koko kalan arvoketjua. Väänänen kertoo, että laskelmien mukaan muutoksen vaikutus työllisyyteen olisi 3000 henkilötyövuotta ja alan yritysten tuotannon arvo nousisi yhteensä 1,7 miljardia euroa.

Väänänen jatkaa, että lisäksi muutoksen tuoma laskennallinen terveyshyöty tarkoittaisi Suomelle 1–2 miljardin säästöjä vuosittain, ja kalansyönnin kasvun myötä suomalaisten ruokavalion hiilijalanjälki pienenisi noin 5–6 prosenttia. Kalastus myös poistaa tehokkaasti ravinteita vesistöistä.

Väänänen puhui aiheesta tänä keväänä järjestetyssä, Lisää kotimaista kalaaammattikeittiöiden tarjontaan -webinaarissa. Hän näkee, että nimenomaan ammattikeittiöt ovat merkittävässä roolissa siinä, että kalan osuutta ruokavaliossa pystytään kasvattamaan. Ammattikeittiöt tuottavat vuosittain Suomessa 400 miljoonaa annosta ruokaa.

– Ammattikeittiöiden rooli on merkittävä muun muassa uusien ruokatottumusten edistäjänä, totuttamassa ihmisiä uusiin makuihin ja tuotteisiin sekä kestävän ruokajärjestelmän vauhdittajana, Väänänen listaa.

Positiivisen muutoksen aikaansaamiseksi tarvittaisiin esimerkiksi julkisten hankintojen vauhdittamista sekä suurkeittiöiden ja yritysten yhteiskehitystyötä. Tärkeää olisi myös panostaa vajaahyödynnettyjen kalalajien tuotekehitykseen ja saada sitä kautta lisää maistuvia annoksia lautasille.

Näitä asioita tullaan edistämään Kalan markkinoinnin ja laadunkehittämisohjelmassa Pro Kalan, Turun yliopiston ja maa- ja metsätalousministeriön yhteistyönä käynnistyvillä ammattikeittiöiden kalankäytön kehittämistoimenpiteillä.


Kalaa ja vihanneksia nyytissä

1 appelsiini
1 fenkoli
1 pieni kesäkurpitsa
pala purjosipulia
1 rasia kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
150 g nahatonta kalafileetä/ruokailija, esim. ahventa tai kuhaa ruodottomaksi leikattuna
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
50 g voita

Leikkaa appelsiinista neljä siivua, ilman kantapaloja. Leikkaa fenkoli, kurpitsa, ja purjosipuli haluamaasi muotoon. Halkaise tomaatit.
Mausta kalafileet suolla ja pippurilla. Esilämmitä grilli. Revi vahvasta foliosta neljä palaa ja levitä ne työpöydälle. Ripottele hieman oliiviöljyä folion päälle. Levitä sitten vihannekset foliopalojen päälle, jokaiseen nyyttiin saman verran kasviksia. Mausta kasvikset suolalla ja pippurilla. Asettele kalafileet kasvisten päälle. Laita kalafileiden päälle pari nokaretta pehmeää voita.
Grillaa appelsiinisiivut ja asettele ne kala-vihannesnyyttiin päällimmäiseksi. Sulje kala-vihannestaskut folion avulla, taittaen reunat ylöspäin, jotta nesteet pysyisivät taskussa. Grillaa kala-vihannestaskuja n. 15 minuuttia (ei täydellä teholla). Anna raaka-aineiden vetäytyä taskuissaan pari minuuttia grillaamisen jälkeen.
Tarjoile kala esimerkiksi grillattujen uusien perunoiden ja kermaviilikastikkeen kera.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy