Älä anna pimeyden estää luontoon lähtöä: Myös lapset nauttivat pimeästä

Oikeaoppinen tulen sytytys. Kuva Jussi Helimäki

Moni pelkää pimeää ja erityisesti luontoon lähtemistä pimeällä. Suomen luontokeskus Haltian Retkilauantaissa 4.11. pelkoa hälvennetään ja pimeäretkeilyyn innostetaan. Myös lapset pääsevät kokemaan pimeyden jännittävästi mutta turvallisesti.  Lisäksi pimeyden valot – tuli ja tähdet – ovat keskiössä.  

Näitä teemoja käsitellään ja ennen kaikkea koetaan Suomen luontokeskus Haltian Retkilauantaissa Nuuksiossa lauantaina 4.11.

”Suomessa on pitkä pimeä vuodenaika erityisesti Etelä-Suomessa, jos lunta ei saada maahan. Tiedämme luonnon hyvinvointivaikutukset, ja on todella sääli, jos jätämme kuukausia pois luonnossa liikkumisesta. Haltian pimeällä Retkilauantailla haluamme kannustaa ihmisiä kokemaan luonnon myös pimeällä – turvallisesti”, sanoo Suomen luontokeskus Haltian johtaja Harri Karjalainen.

Kaikki tulenteosta

Tulentekotyöpajassa käydään läpi perusteellisesti, miten teet nuotion turvallisesti ja luotettavasti. Työpajassa käydään läpi eri puulajien ominaisuudet tulenteossa. Opetellaan turvallista puukon käyttöä, kiehisten ja muiden sytykkeiden tekoa ja nuotion kasaamista. Työpajassa pääsee myös kokeilemaan itse, ja ohjaaja huomioi osallistujien osaamisen ja iän opastuksessa.

”Elävä tuli on läpi ihmiskunnan historian ollut tärkeää niin turvallisuuden, ravinnon saannin ja elämysten kannalta. Kun tulen teon osaa turvallisesti, voi luoda itselleen ja lähipiirilleen turvaa ja elämyksiä – myös pimeällä”, sanoo työpajan vetäjä Joel Pyykkönen Retkipaikasta.

Ihminen usein pelkää pimeää – miten eläimet kokevat pimeän

Pimeyden taikaa Nuuksiossa -retken alussa pohditaan, miksi ihmiset yleensä pelkäävät pimeää.

Noin tunnin kestävällä retkellä Haltian lähimetsässä opas kertoo siitä, miten eläimet kokevat pimeän ja mikä sen merkitys on luonnossa. Retkellä pääsee kohtaamaan oman pimeän pelkonsa turvallisessa opastuksessa. Ota retkelle mukaan oma otsalamppu ja säänmukaiset vaatteet.

Vain pimeässä näkee tähdet 

Palkitun tietokirjailija ja tiedetoimittaja Markus Hotakaisen luennolla pääsee kuulemaan tähtien tarkkailusta ja niiden historiasta. Mitä retkeilijä voi bongata tähtitaivaalta omin silmin, kiikarilla tai kaukoputkella? Luennolla saa syvempää ymmärrystä taivaankappaleiden liikkeistä, niiden roolista yötaivaalla sekä maailmankaikkeudesta ja sen kehityksestä.

Omatoiminen heijastinreitti lapsiperheille ja lapsenmielisille

Haltian lähimaastoon on avattu noin 1,5 kilometrin mittainen heijastinpolku, jossa voi nauttia luonnosta pimeän laskeuduttua. Reitin rauhalliseen kävelyyn on hyvä varata noin tunti.

Tarvitset mukaasi taskulampun tai otsalampun nähdäksesi heijastimet! Kengissä on hyvä olla pitoa, sillä reitti kulkee poluilla ja metsässä, jossa voi olla kosteita kohtia ja paikoin liukkaita kallioita ja juurakkoja. Reitti ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Tuttuun tapaan Retkilauantaisin Haltian palvelut kuten näyttelyt, ravintola ja myymälä ovat avoinna klo 21 saakka, sauna lämpiää, ja näyttelyihin on maksuton sisäänpääsy klo 15 alkaen.

Marraskuun Retkilauantain koko ohjelma 4.11. on verkossa: https://haltia.com/portfolio-item/marraskuun-retkilauantai-valo-ja-pimeys/

 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy