Alkukevään ensimmäiset leskenlehdet kukkivat

Kuva: Riina Pippuri

20.03.2023, Luontoliitto

Maaliskuun puolivälissä kevät etenee verkkaisesti ympäri Suomen ja lumisade sekä talviset maisemat  ovat yhä yleisiä etenkin Pohjois-Suomessa. Luonto alkaa kuitenkin hiljalleen heräillä kevääseen, ja päivät ovat joka viikko hieman pidempiä kuin aiemmin. Luontoliiton Kevätseurantaan on ilmoitettu jo havaintoja esimerkiksi kekomuurahaisista, aikaisista muuttolinnuista, kukkivista pajuista ja leskenlehdistä.

Monille ihmisille yksi tutuimmista kevään merkeistä on se, kun ensimmäiset leskenlehdet ilmestyvät kadunvarsille ja lähiluontoon. Tämän kevään ensimmäinen leskenlehtihavainto ilmoitettiin Siuntiosta ja Etelä-Suomessa puhaltavat jo keväiset tuulet. Harmaasta maasta puskevat leskenlehdet sekä varhaisin keväällä kukkivat pajut ovat tärkeä ravinnonlähde kevään ensimmäisille perhosille ja kimalaisille.

”Pienessä lähimetsässäkin voi olla tähän aikaan vuodesta paljon elämää. Helposti unohtuu, kuinka monipuolista luonnonkirjo on myös asutusalueilla.” kertoo Kevätseurannan kampanjakoordinaattori Lotta Ojajärvi. ”Kevään etenemisen tarkkaileminen voi tuoda uusia näkökulmia myös tuttuihin paikkoihin, kun tietoisesti keskittyy luonnon seuraamiseen. Lisäksi voi olla jopa palkitsevaa huomata, kuinka vaikka pajujen kukinta etenee viikko viikolta.”

Kevätseurantahavaintoja on tehty ympäri Suomea, Helsingistä Liminkaan. Koska kevät etenee eri tahdissa eri maakunnissa, voivat Pohjois-Suomessa asuvat henkilöt osallistua Kevätseurannan lisäksi vielä myös Luontoliiton Talviseuranta-kampanjaan. Seuraavaa Kevätseurantaviikonloppua vietetään 25.–26.3. Kevään ensimmäisinä lämpiminä päivinä kannattaa siis lähteä retkelle luontoon!

Kevätseuranta-kampanja toteutetaan yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa ja havainnot tallennetaan museon tietokantaan. Osallistumalla Kevätseurantaan pääset siis itse innostumaan luonnosta, sekä edistät tärkeää luonnonkartoitustyötä.

Osallistu Kevätseurantaan!

www.kevatseuranta.fi

 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy