Kalastus maistuu! -teemavuosi listaa 52 tapaa innostua kalastuksesta

Kuva: Janne Antila, Suomen Vapaa-ajankalastajat

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Maistuisiko kalastus? Suomen Vapaa-ajankalastajat kannustaa teemavuotenaan suomalaisia innostumaan kalastuksesta tuomalla esille kalastusharrastuksen ympärivuotisuutta ja monipuolisuutta sekä haastaa opettelemaan kalankäsittelytaitoja, joiden avulla terveellisten ja edullisten kalaruokien teko onnistuu jokaiselta.  

Kalastus on hyödyllinen ja monipuolinen harrastus, jota voi harrastaa ympäri vuoden. Jokaisena vuodenaikana kalastusharrastus muuttaa muotoaan ja tarjoaa uudenlaisia elämyksiä: uusia tapoja kalastaa, uusia lajeja, uusia makuja!
Suomen Vapaa-ajankalastajien teemavuosi 2023 Kalastus maistuu! haluaa tarjota ideoita ja inspiraatiota, miten tutustua monipuolisesti kalastusharrastukseen ja löytää siitä uusia puolia sekä oppia käsittelemään omaa saalistaan ja hyödyntämään sitä kotikeittiössä.

“Tänä vuonna haluamme innostaa suomalaisia kokeilemaan monipuolisesti kalastuksen eri muotoja ja löytämään eri vuodenaikoina harrastuksen äärelle. Haluamme lisäksi opastaa ihmisiä käsittelemään omat saaliskalansa. Monille kalastusharrastuksen esteenä on, ettei osaa käsitellä kaloja siihen muotoon, että niistä voisi laittaa ruokaa. Maailmantilannekin huomioon ottaen, nyt jos koskaan on oivallinen hetki oppia hyödyntämään Suomen luonnon tarjoamia edullisia antimia. Kannustamme pitämään kynnyksen matalalla ja aloittamaan yksinkertaisista ja nopeista kalanvalmistustavoista, kausiherkkuja tietenkään unohtamatta”, kannustaa Suomen Vapaa-ajankalastajien tiedottaja Jaana Vetikko.

Kalastus maistuu! -teemavuosi käynnistyy talvikalastuskauden vinkein.
“Talvella mennään tottakai pilkille. Yli puoli miljoonaa suomalaista harrastaa pilkintää ja kannustamme uusia harrastajia mukaan. Moni ei tiedä, että pilkintä arvokkaana yleiskalastusoikeutena on suhteellisen nuori ilmiö: pilkintä on liitetty vasta vuonna 1996 yleiskalastusoikeuksien piiriin. On hyvä tiedostaa, että tämä jokamiehenoikeuteen verrattava oikeutemme pilkkiä ei ole itsestäänselvyys, vaan sen eteen on aikoinaan tehty paljon vaikuttamistyötä. Vaalikaamme siis tätä kansainvälisestikin hienoa oikeutta kalastaa”, muistuttaa Vetikko.

Talvella kannattaa ehdottomasti kokeilla perinteisen ahvenen pilkinnän lisäksi vaikkapa hauen täkyongintaa sekä mateen ja kirjolohen pilkintää. Vähemmän arvostettuja särkikaloja ei myöskään kannata hyljeksiä, vaan etsiä niille hyvät reseptit ja hyödyntää ruoaksi.

Näin osallistut Kalastus maistuu! -vuoteen

Kalastus maistuu! -vuoteen voi osallistua kuka tahansa inspiroitumalla kampanjasivuston vinkeistä ja haastelistoista, jotka voi ottaa käyttöönsä osoitteesta www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalastusmaistuu.

”Fiilistelijöille tarkoitetun listan avulla voi muistuttaa itseään etenkin kalastusharrastuksen yhteisöllisyydestä. Aktiivisille harrastajille suunnattu lista puolestaan kannustaa kokeilemaan vähän teknisempiä kalastustapoja. Kukin voi haastaa mukaan itsensä, sukulaisensa, kaverinsa, someverkostonsa tai vaikka koko kalastusseuransa. Toivomme myös, että mahdollisimman moni kalankäsittelytaidon jo omaava jakaisi oppia vuoden aikana eteenpäin ja opastaisi vaikkapa oman perheen tai sukulaisnuoret käsittelemään kalaa. Itse käsitelty kala maistuu aina vähän paremmalta”, summaa Vetikko.

Tulevan kevään, kesän ja syksyn vinkki- ja haastelistat julkaistaan kausien lähestyessä.

Osallistu teemavuoteen: https://www.vapaa-ajankalastaja.fi/kalastusmaistuu.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy