Lapin puhdas ilma on laaja käsite

Porot ruokailemassa

14.03.2023, Kakslauttanen Arctic Resort

Pohjois-Lapissa, Kakslauttasen Arctic Resortissa on puhdas ilma. Se ei tarkoita ainoastaan raikasta ulkoilmaa, vaan myös ilmaa, jossa ei ole ääni- eikä valosaastetta, hajuhaitoista puhumattakaan. Positiivisena lieveilmiönä ovat moninaiset luonnonantimet ruuan muodossa.

Suurista saastuneista kaupungeista matkaavat huomaavat heti ilmanlaadun eron saapuessaan Pohjois-Lappiin. On kevyt hengittää. Mutta, mistä kaikista monista asioista puhtaan ilman huomaa?

Sen huomaa siitä, että ilmassa ei ole asioita, jotka häiritsevät hengitystä, kuten pakokaasuja tai muita ilmansaasteita. Luonnossa on erityisiä merkkejä, joista voi panna merkille ilman puhtauden. Nimittäin naava ei kasva puissa, jos ilmassa on saasteita. Resortalueen Aurora-päärakennuksen hotellin pihapuissa on paljon naavaa, kokonaisia naavapartoja ja -palloja. Ne toivottavat tulijan tervetulleeksi.

Ei ääni- eikä valosaastetta

Ei ihan äkkiseltään tulisi ajatelleeksi, että ääni- ja valosaaste ovat osa puhdasta ilmaa. Mutta, ajatellaanpa asiaa toisin päin. Jos ilmassa on paljon vaikkapa valosaastetta, eivät revontulet näy. Se on täysin mahdotonta, koska revontulet vaativat näkyäkseen pimeyttä ja tienenkin pilvetöntä pohjoistaivasta.

Mitä tulee äänisaasteeseen, esimerkki löytyy helposti lähimmästä suurehkosta kaupungista. Kadulla voi olla helposti niin meluisaa, ettei kuule vierustoverin ääntä, varsinkin jos linja-auto huristaa ohi. Se kuuluu osana kaupunkielämään, eikä sitä kukaan ihmettele.

Ei hajuhaittoja

Smog eli savusumu on suurten kaupunkien vitsaus. Se on pahimmillaan hernerokkasumua muistuttava pahanhajuinen pilvi, jossa on hankala hengittää.

Runsas savupiipputeollisuus ja polttomoottoriautot edesauttavat smogin syntyä. Suomen Lapissa ei koskaan esiinny saasteista muodostuvaa savusumua. Sumua toki voi esiintyä, mutta se on raikas luonnonilmiö, jolloin ilman suhteellinen kosteus on korkealla.

Metsästä pöytään

Metsänantimet kuten riista, kala, sienet ja marjat ovat Lapin luonnon aarteita ihmisille.

Lapissa kasvukausi on lyhyt, jolloin auringon valoa on runsaasti. Esimerkiksi marjat ovat erityisen aromikkaita ja ravintorikkaita. Pohjois-Lapin alueella esiintyy mustikkaa, hillaa, puolukkaa ja variksenmarjaa.

Mustikka on tunnettu monista terveysvaikutuksistaan, sitä markkinoidaan muun muassa hyvän näkökökyvyn antajana. Hilla on soiden kätketty helmi, jonka maku on elegantti. Puolukka puolestaan on perinteinen suomalainen monikäyttömarja. Variksenmarja sen sijaan on vähemmän tunnettu. Lapissa se kasvaa tuntereilla. Variksenmarja sisältää runsaasti vitamiineja ja kuituja. Sen kokonaisflavonoidimäärä on suurempi kuin millään muulla kotimaisella marjalla.

Puhtaassa maastossa elävät eläimet syövät puhdasta ruokaa ja uiskentelevat saasteettomissa vesissä, joten niiden liha on mitä puhtainta.

Lopuksi on hyvä muistuttaa, että Kakslauttasen resortin käyttämä vesi tulee puhtaasta maan povesta, ja tunturipurosta voi turvallisin mielin sammuttaa janonsa.

Villivirta

Kakslauttanen Arctic Resort Oy on laadukas kansainvälinen resort Sodankylän Saariselällä, Kakslauttasen kylässä. Kakslauttanen sijaitsee jäämerentien eli nelostien varressa. Nordkappiin on matkaa 450 km ja Napapiirille 250 km, Ivalon lentokenttä on vain 40 km:n päässä.

Yrittäjä Jussi Eiramo perusti 12 asiapaikkaisen kelohonkaisen tienvarsikahvilan vuonna 1975.

Ensimmäinen lasi-iglu rakennettiin vuonna 2001 revontulien katseluun. Nyt alueella on lasi-iglujen ohella kelomökkejä ja kelomökkien sekä lasi-iglun yhdistelmiä, ravintola, taidegalleria, iglutorni ja planetaario. Aktiviteetteja on tarjolla runsaasti jokaiselle vuoden ajalle.

Laaja 500 hehtaarin resortalue koostuu East Villagen ja West Villagen alueista. Kakslauttanen Arctic Resortissa on myös Joulupukin ympärivuotinen koti suurine juhlataloineen ja maailman suurin savusauna. Resortissa on paljon edustamiseen soveltuvia tiloja.

Kakslauttanen Arctic Resort Oy on yksi Suomen suurimmista majoitusalan yrityksistä. Lähes kaikki asiakkaat ovat ulkomaalaisia.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy