Suomen Vapaa-ajankalastajien Kalastus maistuu! -syysvinkit kannustavat viilenevien vesien äärelle

Komea syyshauki. Kuva Jaana Vetikko

Suomen Vapaa-ajankalastajien Kalastus maistuu! – 52 tapaa innostua kalastuksesta -syysvinkit kannustavat nauttimaan kuulaista syyspäivistä kalavesille. Syksyllä niin ahvenet kuin hauetkin tankkaavat ravintoa talvea varten ja iskevät hanakasti vieheisiin.

Unohtaa ei kannata myöskään yleiskalastusoikeuksiin kuuluvia laituripilkintää, mato-ongintaa tai syksyistä silakan litkausta, jotka tuovat usein terveellistä saalista ruokapöytään. Taimenta kalastavien tulee muistaa vastuullisuus ja säännökset. Aloitteleva kalastaja saa apua harrastuksen aloittamiseen mm. kalastusseurojen ja opistojen järjestämiltä kalastuskursseilta.

Ahven ja hauki tankkaavat syksyllä ravintoa

Syksy on monelle heittokalastajalle vuoden odotetuinta aikaa, sillä tuolloin voi saada suurella todennäköisyydellä saalista siiman päähän. Esimerkiksi ahvenen ja hauen kalastaminen on vesien viilennyttyä tuottoisaa, kun kumpikin kala varautuu talvea ja tulevan kevään kutua varten tankkaamalla itseensä ravintoa hyvällä ruokahalulla.
Ahventa voi parven sattuessa kohdalle saada jopa suuria määriä kerralla. Vastuullinen kalastaja ei kuitenkaan ota enempää kuin itse tarvitsee. Hauenkalastuksessa kannattaa muistaa, että ruokakalat valikoidaan keskikoon kaloista ja isoimmat kalat päästetään jatkamaan sukua.
Muistetaan myös, että jokaisen 18-64 -vuotiaan heittokalastajan eli virveliä vispaavan tulee huolehtia kalastonhoitomaksu kuntoon.

Yleiskalastusoikeuksien turvin lähikalaan

Syksyllä kannattaa ottaa ilo irti myös hienoista lähikalastusmahdollisuuksistamme. Hyviä saaliita ruokapöytään saa usein ihan perinteisellä mato-onginnalla ja myös suosiotaan kasvattavalla laituripilkinnällä. Näitä voit harrastaa helposti jopa kaupunkikeskustoissa. Iso syysahven siiman päässä jättää muistijäljen niin pienempään kuin suurempaankin kalastajaan.
Myös silakan litkaaminen on tuottoisaa syksyllä, ja tuore silakka pannulla paistettuna on todellista herkkua ja sisältää runsaasti terveyttä edistäviä rasvoja ja vitamiineja. Onginta, laituripilkintä ja silakan litkaus kuuluvat kaikki yleiskalastusoikeuksiimme.

Taimen kutee syksyllä – syyskalastus edellyttää vastuullisuutta

Taimenen kutupuuhien seuraaminen on varovaisuusperiaatetta noudattaen jännittävä hämäräharrastus. Kutualueilla kahlaamista tulee välttää, joten tarkkaile rannalta käsin. Taimenten kutuaika vaihtelee eri osissa maata, mutta ajoittuu pääasiassa syyskuun lopulta marraskuulle väliselle ajalle veden lämpötilan laskettua alle kymmenen asteen. Taimenet kutevat pienissä puroissa ja suurten jokien sivuhaaroissa.
Taimenen kalastus onnistuu syksyllä, mutta edellyttää vastuullisuutta. Taimenen kalastajan tulee tietää sallitut pyyntimitat eri alueilla ja rauhoitusalueet. Tärkeää on osata erottaa villit luonnossa syntyneet ja istutetut taimenyksilöt toisistaan. Istutetun taimenen tunnistaa pois leikatusta rasvaevästä.
Villi rasvaevällinen taimen on rauhoitettu kokonaan merialueilla ja maan eteläosien sisävesissä, sekä useissa yksittäisissä vesistöissä eri puolilla Suomea. Saaliiksi tulee valikoida istutuksista peräisin olevia kaloja, joilta rasvaevä on leikattu pois. Taimen on rauhoitettu joessa ja purossa syyskuun alusta marraskuun loppuun.

Kalastus maistuu keittiössä ja kursseilla

Suomen Vapaa-ajankalastajat haluaa innostaa monipuoliseen saaliskalojen käyttöön sekä kalankäsittelytaitojen opetteluun.
”Toivomme että mahdollisimman moni saisi tänä vuonna kipinän opetella miten eri kalalajeista voi tehdä ihan tavallista arkiruokaa. Mm. hauki on oikein laitettuna erinomainen ruokakala, jonka liha sopii niin murekkeeksi, jauhettuna pitsaan tai vaikka fileekuutioina keittoon. Ahvenesta puolestaan kannattaa perinteisen paistamisen tai savustuksen lisäksi kokeilla myös jäähtyvässä liemessä kypsentämistä tai helposti hoituvaa uunikalaa”, neuvoo Suomen Vapaa-ajankalastajien tiedottaja Jaana Vetikko.
”Jos kaipaa apua kalastusharrastuksessa alkuun pääsemiseksi tai siinä kehittymiseksi, kannattaa osallistua kalastusseurojen järjestämään toimintaan tai tutkia, mitä kalastukseen liittyviä kursseja oman alueen kansalaisopistoilla on menossa. Näistä kursseista löytyy poimintoja myös Kalastus maistuu! -sivustoltamme.” Vetikko vinkkaa.

Näin osallistut Kalastus maistuu! -vuoteen

Suomen Vapaa-ajankalastajien teemavuosi 2023 Kalastus maistuu! haluaa tarjota ideoita ja inspiraatiota, miten tutustua monipuolisesti kalastusharrastukseen ja löytää siitä uusia puolia sekä oppia käsittelemään omaa saalistaan ja hyödyntämään sitä kotikeittiössä. Kalastus maistuu! -vuoteen voi osallistua kuka tahansa inspiroitumalla kampanjasivuston 52 tapaa innostua kalastuksesta -vinkeistä, resepteistä ja haastelistoista.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy