Kalakannat tarvitsevat tiedostavia kuluttajia

Ravintoloitsija ja MSC:n lähettiläs Jesper Björkell käyttää ravintola Shinobin annoksissa vain vastuullisesti pyydettyjä mereneläviä.

01.02.2023, Content House

Kestävästi pyydetty kala on viisas valinta lautaselle: se auttaa pitämään luonnon monimuotoisena ja terveelliset merenherkut tulevienkin sukupolvien ulottuvilla. MSC edistää vastuullisia markkinoita yhdessä kalastusyritysten, tuottajien ja vähittäiskaupan kanssa.

Yli kolmannes maailman kalakannoista on nykyisellään ylikalastettuja, mikä vaarantaa kalakantojen tulevaisuuden, ekosysteemin elinvoimaisuuden sekä miljoonien ihmisten elinkeinon ja ravinnonsaannin. Luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja kalastuselinkeinon turvaamiseksi tarvitaan kala- ja äyriäismarkkinoiden tervehdyttämistä kestävällä kalastuksella, jossa huolehditaan kalakantojen uusiutumisesta ja pyydetään mereneläviä ympäristöä kunnioittaen. Kuluttajavetoisilla markkinoilla kotitalouksien valinnoilla on mahdollisuus vaikuttaa tarjontaan.

– Kalaa voi syödä hyvillä mielin tuhoamatta meriämme ja tukematta harmaata taloutta valitsemalla kansainvälisellä MSC-ympäristömerkillä merkittyjä kaloja. Sininen MSC-merkki on tae siitä, että merenelävät on pyydetty vastuullisesti sekä ympäristön että ihmisten näkökulmasta. Vastuullisten valintojen merkitys on korvaamaton, sillä jos muutosta ei tapahdu, tulevaisuuden sukupolvet eivät saa nauttia esimerkiksi superterveellisistä ja herkullisista simpukoista. Ylikalastus on jo ajanut kalalajeja sukupuuton partaalle ja väestönkasvun seurauksena myös kulutus kasvaa koko ajan. Kurssi käännetään lopettamalla kestämättömin menetelmin pyydetyn kalan jälleenmyyminen ja syöminen, voittoa tavoittelemattoman Marine Stewardship Councilin eli MSC:n lähettiläs ja vastuullisen kalansyönnin sanansaattajana tunnettu ravintoloitsija ja kalaninja Jesper Björkell painottaa.

Ympäristösertifikaatti ei automaattisesti tarkoita hintavampaa tuotetta. MSC:n kalamerkillä varustettuja tuotteita on saatavilla jokaiseen budjettiin kalapuikoista kaviaariin. Räikeä hintaero saman tuoteryhmän sisällä kielii yleensä liikakalastuksesta.

”Yli kolmannes maailman kalakannoista on nykyisellään ylikalastettuja.”

– Jos merkitön tonnikalapurkki maksaa kaupassa euron, toivon että jokainen miettisi, kumpi painaa vaakakupissa enemmän, merten elinvoimaisuuden ja kalastajayhteisöjen elinkeinon ja miljoonien ihmisten proteiininlähteen säilyminen vai euron säästö omassa pussissa. Kenenkään ei pitäisi edistää liikakalastusta, eikä kenelläkään pitäisi olla oikeutta edes tuoda meidän etuoikeutettujen kuluttajien ulottuville kestämättömin menetelmin pyydettyä kalaa, Shinobin ravintoloitsija puhuu suoraan.

Monipuolisesti mereneläviä kotikeittiöön

MSC:n Suomen edustaja Johanna Vepsä kertoo ihmisten ympäristötietoisuuden lisääntymisen näkyvän positiivisesti kestävän kalastuksen tuotteiden kysynnässä.

– Olemme tehneet yhteistyötä kauppojen kalatiskien kanssa, ja sertifioitujen kalatiskien seurauksena kauppojen MSC-merkittyjen tuotteiden kysyntä on kasvanut kokonaisuudessaan huomattavan paljon. Tämä on erittäin positiivinen signaali siitä, että kuluttajilta löytyy tahtotaso tehdä hyviä valintoja. Kauppiailla ja ravintoloitsijoilla on tärkeä rooli näiden valintojen tukemisessa, Vepsä sanoo.

MSC:n tarkoituksena on paitsi tukea ja palkita kestävää kalastusta ja tervehdyttää merenelävien markkinaa, myös helpottaa ja monipuolistaa vastuullista kalansyöntiä.

– Yhteistyössä 12 huippukokin kanssa ympäri maailmaa toteutettu Merien Keittokirja on juuri julkaistu, ja se on täynnä helppoja, nopeita ja terveellisiä kotiruokaohjeita monipuolisista merenantimista. Rohkaisemme kuluttajia kokeilemaan uusia lajeja ja valitsemaan vuodenaikaan sopivia ja vastuullisia raaka-aineita. Herkullisten merellisten aterioiden valmistaminen on usein paljon oletettua yksinkertaisempaa, kuten muun muassa kirjasta löytyvä Jesperin taivaallisen makuinen sinisimpukkaresepti osoittaa, Vepsä vinkkaa hymyillen.

Teksti JOONAS RANTA  Kuva BJØRN INGE KARLSEN

––––––

Sininen merkki on tae kestävästä kalastuksesta

MONI on takuulla mereneläviä kaupasta etsiessään törmännyt pieneen siniseen kalamerkkiin. Kyseinen merkki kertoo, että tuotteen kala on villiä ja peräisin MSC:n kestävän kalastuksen standardin mukaisesti sertifioidusta, vastuullisesta kalastusyrityksestä.

Jokaisen MSC-sertifioidun kalastusyrityksen vaikutukset luonnonvaraisiin kalakantoihin ja alueen ekosysteemeihin on riippumattomasti arvioitu. Sertifioitu kala ja äyriäiset pidetään erillään sertifioimattomasta saaliista koko toimitusketjun ajan aina merestä lautaselle asti. Merenelävät pidetään selkeästi merkittyinä, jotta ne voidaan tarvittaessa jäljittää sertifioituun kalastusyritykseen.

Valitsemalla MSC-merkittyjä tuotteita voi osaltaan suojella meriä ja varmistaa kestävän pyynnin jatkumisen.

Miksi valita MSC-merkki?

  • Meriämme pitää suojella. Kestämätön kalastus uhkaa kalapopulaatioita, meriympäristöjä ja kalastusyhteisöjä.
  • Olet samalla mukana muuttamassa maailmaa. Ostamasi MSC-merkityt merenelävät auttavat kannustamaan uusia kalastusyrityksiä, kauppoja ja ravintoloita tuottamaan ja tarjoamaan vastuullisia mereneläviä.
  • Voit luottaa ostamaasi. Kaikkien sertifioituja tuotteita käsittelevien tahojen on varmistettava, että ne pidetään erillään sertifioimattomista tuotteista.
  • Paljon varaa valita. Sinisellä MSC-merkillä merkittyjä tuotteita on tällä hetkellä satoja ja niitä löytyy monista kategorioista – ja kaikista hintaluokista.
  • Elävän meren puolesta. Voit nauttia mereneläviä hyvillä mielin ja tietoisena siitä, että niiden saatavuus on turvattu myös tulevaisuudessa.
Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy