Kiinnitä gluteenittomassa ruokavaliossa huomio ainakin tähän

Tällä viikolla vietetään keliakiaviikkoa 4.-10.9. Keliakian ainoana hoitomuotona on gluteeniton ruokavalio. Kun ruokavaliosta joutuu jättämään pois kotimaisista viljoista gluteenia sisältävät rukiin, ohran ja vehnän, saattaa viljakuidun määrä jäädä alhaiseksi. Tällöin myös kokonaiskuitutavoite, vähintään 25-35 g/pvä, saattaa olla hankala saavuttaa. Pelkillä kasviksilla kuitupotin kerääminen vaatii melkoisen määrän kasviksia eikä se ole järkevää, sillä viljakuiduilla on omat terveysvaikutuksensa. Leipä on mainio ja herkullinen viljakuidun lähde.

Markkinoilla herkullisia gluteenittomia leipiä

Nykyisin markkinoilta löytyy keliaakikoille paljon erilaisia herkullisia kuitupitoisia leipiä. Suomalaiset leipomot ovat onnistuneet kehittämään ainutlaatuisen leivontateknologian, joka mahdollistaa leivän leivonnan kaurasta ilman taikinan gluteenia. Monille sopii puhdaskaurasta valmistetut tuotteet ja tällöin tarjolla on kotimaisia suomalaisesta kaurasta valmistettuja leipiä, niin tuoreena, kuin pakasteinakin. Kaurakuidun ehdoton terveysetu on vatsaystävällisyyden lisäksi veren kolesterolia alentava betaglukaani.

Mikäli keliaakikon ei ole mahdollista käyttää kauraa, on vaihtoehtona leipähyllyssä tattarileivät. Suomalaiset leipomot käyttävät raaka-aineena kotimaista tattaria ja tämä herkullinen hapanleipä sisältää sekin mukavasti vatsaa hellivää kuitua.

Tällä viikolla juhlittiin myös Suomalaisen ruoan päivää. Muistathan tarkistaa myös gluteenittomista tuotteista, että valintasi kohdistuu kotimaiseen tuotteeseen ja tuet samalla kotimaisia leipomoyrittäjiä.

Leipätiedotus ry

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy