Kotimaisen omenan satokausi jatkuu – Maukkaat talvilajikkeet nyt markkinoilla

Kotimaisia omenoita

10.1.2023, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

Omenoilla saadaan tänä talvena herkutella pitkään ja perusteellisesti. Syksyn omenasato oli paitsi poikkeuksellisen runsas, myös hyvälaatuinen. Nyt kaupoissa myynnissä on omenoiden talvilajikkeita, joita ovat mm. Amorosa, Rubinola ja Santana. Lajikkeet ovat kookkaita, maultaan herkullisen aromikkaita ja rapeita. Niiden suosion salaisuus piilee erinomaisen maun lisäksi lajikkeiden kauppakestävyydessä.

Sadetta, aurinkoa ja lämpöä – kaikkea sitä saatiin viime kesänä juuri omenalle sopivassa suhteessa. Hallat, taudit tai tuholaiset eivät verottaneet omenasatoa. Ammattiviljelmiltä kerättiin viime syksynä kaikkiaan noin 7-8 miljoonaa kiloa erittäin hyvälaatuista omenaa.

Säilytä viileässä ja käsittele hellästi

Kotioloissa omena kannattaa säilyttää jääkaapissa. Tällöin on hyvä muistaa, että kypsyvästä omenasta erittyvä etyleeni kellastuttaa joitakin vihanneksia. Omenoita ei pidä säilyttää yhdessä esimerkiksi salaatin tai kurkun kanssa.

Kypsä omena ei myöskään kestä kovaa käsittelyä. Omenoita ostettaessa ja kotiin kuljetettaessa niitä tulee käsitellä hellästi. Myös koululaisen reppuun sujautettu välipalaomena saa äkkiä mustelmia, jos repulle päivän aikana annetaan turhan villiä kyytiä.

Muuten omena on mitä parhain välipala. Se sisältää runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja. Suomessa tuotetuille omenoille ei myöskään tehdä säilöntäainekäsittelyitä, joten niitä voi turvallisesti syödä kuorimatta. Huuhtelu vedellä riittää omenan puhdistamiseksi.

Säilö ja kuivaa

Makeaa ja terveellistä naposteltavaa omenasta saa kuivaamalla sitä ohuina lastuina joko tähän tarkoitukseen tehdyllä kuivurilla tai sähköuunissa. Myös leivinuunin jälkilämpö sopii kuivatukseen.

Kuivatut lastut maistuvat niin lapsille kuin aikuisille ja sopivat sekä kahvipöydän että perheen pienimpien synttärijuhlien piristäjiksi.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy