Kotimaiset omenat maistuvat jouluna

Kotimaisia omenoita Ahvenanmaalla

19.12.2022, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

Jouluomenat ovat monessa kodissa perinteinen osa juhlaa. Jouluomenan odotetaan olevan maultaan raikkaan mausteinen ja mukavan lohkeava. Usein raskaiden jouluruokien ohella kotimainen omena on kevyt välipala, sekä monien jouluruokien, esimerkiksi rosollin raaka-aine. Viime kesän onnistunut sato takaa sen, että kotimaista omenaa on hyvin saatavilla kautta maan.

Kotimaisen omenan sato onnistui hyvin. Kesän lämpö ja alkusyksyn sateet saivat aikaan laadukkaan sadon. Tämänhetkisen arvioin mukaan kotimaisia omenoita on tarjolla aina helmi-maaliskuulle asti”, toteaa Miika Ilomäki, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja.

Tällä hetkellä myynnissä olevat omenalajikkeet lasketaan talvilajikkeiksi. Nämä lajikkeet kypsyvät viimeisenä ja niiden poiminta ajoittuu syksyyn, kun päivien lämpötilat jo laskevat. Viilenevä syksy antaa talvilajikkeille niiden ominaisen maun. Suosittuja talvilajikkeita ovat muun muassa Rubinola, Santana, Amorosa ja Zari. Näiden lajikkeiden suutuntuma on rapea ja maku makea ja mehukas. Lajikkeiden pääväritys on punertava vihertävän keltaisella pohjalla.

Kotimainen omena on kuorimatta paras

Omenan terveellisin osa on sen kuorikerros, jonka flavonoidipitoisuus on moninkertainen hedelmälihaan verrattuna. Tiesitkö, että kotimaista omenaa ei tarvitse kuoria, sillä sitä ei ole käsitelty säilöntäaineilla tai erilaisilla pintavahoilla? Kotimaisen omenan voi siis huoletta syödä kuorineen.

Sirkkalehtimerkki takaa auditoidun tuotannon

Sirkkalehtimerkki on puutarhatuotteen laatusertifikaatti, jonka kriteerinä on tuotteen 100 % kotimaisuus. Tämän lisäksi merkin käyttäminen edellyttää huomion kiinnittämistä tuotannon ympäristövaikutuksiin, tuotteen turvallisuuteen ja henkilöstön hyvinvointiin. Sirkkalehtimerkki on laadun tae, sillä sitä saa käyttää vain extra- ja ykkösluokan tuotteille.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy