Luomukinkkujen määrä lähes viime vuoden tasolla

Pro Luomu ry

Suomessa toimii vajaa kymmenen luomusikalaa, joiden tuottaman luomusianlihan suurin menekki kohdistuu joulusesonkiin. Luomukinkku on pitänyt pintansa vaikeassakin taloustilanteessa, ja sen kysyntään on varauduttu kaupoissa myös tänä vuonna.

Vuoden 2024 joulusesonkiin saadaan Pro Luomun arvion mukaan noin 62 000 kiloa suomalaista luomukinkkua. Määrä on laskenut hieman viime vuoteen verrattuna. Luomukinkkuja voi ostaa S- ja K-ryhmän myymälöistä, Lidlin valikoimasta ei luomukinkkua löydy. Kaupat arvioivat, että suurin luomukinkkujen kysyntä kohdistuu tänä vuonna luuttomaan pikkukinkkuun.

”Odotamme luomukinkkumyynnin noudattelevan samaa tasoa kuin viime vuonna. S-ryhmän valikoimissa on tarjolla kotimainen noin 2,5-kiloinen luuton luomukinkku”, kertoo SOK Marketkaupan ketjuohjauksen ryhmäpäällikkö Juha Nieminen.

Myös K-ryhmässä uskotaan pikkukinkun suosioon:

”Luomusianlihan kysyntä on hieman kasvanut edellisvuoteen verrattuna, ja luomukinkkujen kysynnän osalta olemme varautuneet samaan kuin viime vuonna”, kertoo Keskon osto- ja myyntipäällikkö Kirsi Väistö.

Miksi luomukinkku oikeasti maksaa enemmän?

Pakasteena löytyvien joulukinkkujen kilohinnat vaihtelevat noin 6-30 euron välillä. Luomukinkku sijoittuu kilohinnaltaan arvokkaimpiin vaihtoehtoihin – luomukinkku maksaa enemmän, sillä tuotannossa on lainsäädännön perustasoon verrattuna lukuisia lisävaatimuksia ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Luomutuotanto perustuu EU:n luomulainsäädäntöön, joka takaa luomusioille esimerkiksi enemmän karsinatilaa kuin suomalaiset minimivaatimukset. Luomusiat syövät kestävästi tuotettua luomurehua ja niillä on vapaus ulkoilla vähintään kesäisin. Luomusikalassa vähintään puolet lattiapinta-alasta täytyy olla kiinteää, mikä helpottaa sikojen makuumukavuutta sekä liikkumista. Makuutilaa pitää olla niin paljon, että kaikki eläimet voivat levätä yhtä aikaa. Tavanomaisessa sikalassa näitä ei edellytetä, vaikka riittävä tila ja liikkumismahdollisuus vähentävät eläinten stressiä, häiriökäyttäytymistä ja sairastavuutta.

Lisäksi luomulainsäädännössä edellytetään, että emakoilla on mahdollisuus pesän rakentamiseen ja vapaaseen porsitukseen. Emakon liikkumista ja pesän rakentamista estävää porsitushäkkiä ei luomussa saa käyttää, toisin kuin tavanomaisessa tuotannossa.

Luomun säännöt ulottuvat myös elintarvikkeiden valmistamiseen ja lisäaineiden käyttö on tiukasti säänneltyä. Luomukinkussa ei ole ollenkaan lisäaineita ja se on osalle kuluttajista tärkeä peruste kinkkukaupoilla.

”Luomukinkku on simppeli valinta, jos haluaa panostaa tuotepuhtauteen. Raaka-aineita on vain kolme: luomusianliha, vesi ja suola. Yleisesti ottaen saamme helposti ruuasta liikaa lisäaineita, joten on hyvä, että lisäaineettomuudesta kiinnostuneille kuluttajille löytyy vaihtoehto”, sanoo Tammisen vastuullisuus- ja kehitysjohtaja Mikko Jääskeläinen.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy