Ruisleipä leivotaan kotimaisesta rukiista tänäkin talvena

Ruissato oli kuluvana syksynä Luonnonvarakeskuksen mukaan noin 100 000 tonnia. LUKEn tietojen mukaan tämä rajapyykki ylitettiin nyt viidennen kerran kolmenkymmenen vuoden aikana. Määrällisesti ruissato ylittää Suomessa kotimaan elintarvikekäytön, joka on vuosittain reilu 80 000 tonnia. Haastavien sääolosuhteiden vuoksi rukiin laatu ei kuitenkaan vastannut aikaisempien vuosien tasoa. ”Tänä syksynä puitu ruissato oli laatujakaumaltaan hyvin matalasakoista, mutta kotimaista ruista riittää rukiisen leivän leivontaan”, kertoo Pro Ruis yhdistyksen puheenjohtaja Tero Hirvi.

Säät koettelivat viljan kasvua alkukesän kuivuudella ja loppukesän rankoillakin paikallisilla sateilla. Ruis selvisi alkukesän kuivuudesta kevätviljoja paremmin, sillä syyskylvöisenä kasvina rukiilla on pidemmät juuret, jolloin se saa vettä myös hieman syvemmältä maaperästä. Ruissatojen 10 vuoden keskiarvo satotilastossa on 90 000 tn. Vaihtelua vuosittaisissa volyymeissä on paljon satojen vaihdellessa 42 000 tn/v -180 000 tn/v ajanjakson 2014-2023 aikana. Tämän syksyn sato on siis keskiarvoista satoa parempi.

Ruissato oli tänä vuonna kokonaismäärältään hyvä, mutta tarvittavien päälaatuluokkien eli korkeamman sakoluvun rukiin sato jäi niukaksi. Muilta laatuominaisuuksiltaan sato oli hyvää, mutta sakoluvut putosivat isossa osassa satoa puintiajan suuresta sademäärästä johtuen. Matalasakoisesta rukiista on ollut viime vuosina niukkuutta, mutta päättyneellä satokaudella matalasakoista ruissatoa kertyi poikkeuksellisen paljon eli enemmänkin kuin tarvittaisiin.

Pro Ruis yhdistys

 

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy