Sesongin parhaita raaka-aineita rennolla otteella

Smörin keittiömestari Mikko Pakola muistuttaa hienoimpien keksintöjen syntyvän kriisitilanteissa, kun omaa toimintaa joutuu väkisinkin miettimään uudestaan.

09.02.2023, Content House

Turussa vuodesta 2008 saakka toiminut, äskettäin uudistettu ravintola Smör tarjoaa asiakkailleen elämyksiä yhdistelemällä skandinaavista keittiötä ja kansainvälisiä makuja.

Kun Turun Aurajokirannassa sijaitseva, Voiveljet Oy:n omistama Smör avasi ovensa vuonna 2008, Mikko Pakola vasta haaveili kokin urasta. Kului kolme vuotta ja ravintolakokiksi Salossa opiskeleva Pakola päätyi Smöriin työharjoitteluun. Valmistumisen jälkeen matka kulki Hangon kautta Helsinkiin, kunnes vuonna 2021 tiet Smörin kanssa kohtasivat jälleen.

Nykyisin Pakola tunnetaan Smöriä rohkeasti uudistavana keittiömestarina, jonka tavoitteena on tarjota asiakkaille elämyksiä paitsi makujen, myös koko palvelukokemuksen kautta.

– Olemme skandinaavinen ravintola osittain kansainvälisellä makuprofiililla. Ideanamme on käyttää parhaita mahdollisia raaka-aineita, joiden valitsemisessa eettisyys ja kestävyys on ensiarvoisen tärkeää. Meillä on oma luomupuutarha, josta saamme kesäisin lähes kaikki vihannekset varastojuureksia lukuun ottamatta. Haluamme, että laatu näkyy ruoan lisäksi koko ravintolakokemuksessa, ja panostamme siksi paljon myös henkilökuntamme koulutukseen, Pakola kuvailee Smörin filosofiaa.

Makuelämykset mahtuvat myös kiireisempään aikatauluun

Smörissä toteutettiin vuoden 2022 keväällä remontti, jossa uudistuksen kokivat niin tilat ja välineistö kuin menu. Tällä hetkellä tarjolla on kaksi menukokonaisuutta: kymmenen ruokalajin signature-menu ja viidestä annoksesta koostuva sesonkimenu. Ruoan rinnalle voi valita joko alkoholillisen tai alkoholittoman juomapaketin.

Tiiviille menulle on yksinkertainen syy.

– Haluamme, että asiakas voi keskittyä ottamaan rennosti, Pakola tiivistää.

Rentous on keskeinen osa Smörin tunnelmaa. Vaikka ravintola tunnetaan laadustaan, vierailua ei tarvitse jännittää.

– Moni miettii, miten pöydässä tulee istua ja millä aterimilla mitäkin ruokalajia kuuluu syödä. Neuvomme totta kai tarvittaessa, mutta meillä saa valita aterimet, jotka sopivat parhaiten omaan käteen.

Smör toivottaa tervetulleeksi niin pitkän kaavan kautta illallistavat seurueet kuin esimerkiksi pikaisempaa makuelämystä etsivät liikematkailijat. Listalta on mahdollista tilata kokonaisten menujen lisäksi yksittäisiä annoksia, minkä ansiosta ravintolassa voi viihtyä juuri itselle sopivan ajan – vaikkapa puoli tuntia.

– Yksityisempiin ravintolahetkiin sopivat erikokoiset kabinettimme, joista osaa voi varata myös kokouskäyttöön.

Haasteet luovat uusia ideoita

Ravintola-ala on kokenut viime vuosina lukuisia haasteita, joista tällä hetkellä puhuttavat erityisesti korkealle kivunneet raaka-aine- ja logistiikkakustannukset. Pakola ei kuitenkaan usko vaikeiden aikojen horjuttavan suomalaista ravintolakulttuuria. Hän näkee nykytilanteessa myös mahdollisuuksia.

– Kaikki hienoimmat keksinnöt tehdään kriisitilanteissa, kun omaa toimintaa joutuu väkisinkin miettimään uudestaan.

Smörissä nykyiseen maailmantilanteeseen sopeutuminen on tarkoittanut ruokalistan täydentämistä laadukkailla, mutta ravintoloissa aiemmin vähemmän käytetyillä raaka-aineilla. Näin varmistetaan, että Smörin menu sopii jatkossakin mahdollisimman monen kukkarolle.

Mitä Smörin tulevaisuuteen tulee, Pakola luettelee joukon tavoitteita.

– Haluamme, että jokainen uusi menumme on edellistä parempi. Lisäksi tavoitteenamme on nousta Suomen 50 parhaan ravintolan listan tämänhetkiseltä 23. sijalta 20 parhaan joukkoon ja vähintäänkin Turun toiseksi parhaaksi ravintolaksi. Olisi hienoa tulla noteeratuksi myös kansainvälisesti.

Teksti Saana Lehtinen  Kuva Suvi Laine

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy