Suosittu mätidippi taipuu moneen – kokeile ja ihastu!

Kuva: Pro Kala ry

17.01.2023, Pro Kala ry

Oletko jo testannut mätidippiä? Ellet, nyt on sen aika! Jos olet, kokeile tätä herkkua jonkin uuden ruuan lisukkeena.

Mätidippi on valloittanut suomalaiset herkkusuut. Mätidipin resepti on yksinkertainen, ja siihen tarvitaan vain muutamia raaka-aineita, jotka löytyvät helposti suuremmista ruokakaupoista. Dippi on helppo valmistaa, ja se syntyy aloittelevaltakin kokilta. Lopputulos on näyttävä, ja mätidippi sopiikin mainiosti myös alkuvuoden juhliin.

Mätidippiin käy periaatteessa mikä tahansa mäti, mutta kirjolohen mäti antaa dippiin kauniin oranssin värin ja hyvän rakenteen. Jos dippiin käytetään pakastettua mätiä, se kannattaa sulattaa jääkaapissa yön yli.

Mätidippi käy nimensä mukaisesti dippailuun, ja sen kaveriksi kannattaa valita sileäpintaisia, laadukkaita perunalastuja tai ruissipsejä.

Dippiä kannattaa kokeilla myös uuniperunoiden täytteenä ja paistetun kalan kastikkeena. Mätidippiä voi käyttää myös esimerkiksi pienten ruisleipästen tai -nappien täytteenä, jos haluaa tarjoilla tyylikästä sormisyötävää.

Erityisen herkullista mätidippi on blinien kera. Tämä yhdistelmä on erityisen ajankohtainen juuri nyt, sillä blinit ovat perinteinen alkuvuoden herkku.

Paista blinit vaihteeksi pikkulettupannussa, näin saat blineihin paljon rapeaa pintaa. Voit paistaa blinit jo edellisenä päivänä, ja kuumentaa ne ennen tarjoilua leivinpaperin päällä uunipellillä noin 510 minuutin ajan 175 asteessa.

Mätidippi
100 g kirjolohen mätiä
1 purkki (200 g) crème fraîchea
½ punasipuli hienonnettuna
1 sitruunan kuori raastettuna
½ sitruunan mehu
reilusti tilliä hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria

Jos käytät pakastettua mätiä, sulata se jääkaapissa yön yli.
Sekoita keskenään crème fraîche, hienonnettu punasipuli, raastettu sitruunan kuori ja sitruunamehu. Mausta tillillä, suolalla ja pippurilla sekä ripauksella sokeria.
Lusikoi dippi kulhoon ja koristele mädillä ja tillillä. Purista päälle halutessasi vielä lisää sitruunamehua.
Tarjoile ruisnappien, sipsien, blinien, uuniperunoiden tai paistetun kalan kaverina.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy