17.01.2023, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry
Ravintorikkaat tattari ja kvinoa sopivat hyvin kaikenlaisiin ruokavalioihin. Molempia saa myös kotimaisena.
Tattari on vanhimpia viljelykasvejamme. Sen viljely on alkanut jälleen kiinnostaa. Suomeenkin tullut kvinoainnostus loi hienoa jalostustyötä, jonka avulla meille saatiin oma, pohjoisia olosuhteitamme kestävä kvinoalajike. Tällä hetkellä kvinoaa viljellään Suomessa noin 170 hehtaarilla, joten se on edelleen melko harvinainen eri¬koiskasvi. Viime vuosina kvinoan siemeniä on ollut myynnissä myös kotipuutarhureiden kokeiltavaksi. Tattaria viljellään noin 1800 hehtaarilla.
Luontaisesti gluteenittomina tattari ja kvinoa tuovat vaihtelua keliaakikkojen ruokavalioon, mutta maistuvat muillekin vaihtelunhaluisille. Ne sisältävät kuitua, joka hidastaa glukoosin imeytymistä auttaen pitämään verensokerin tasaisena. Laadukasta kasviproteiinia sisältävinä ja muutenkin ravintorikkaina niiden soisi yleistyvän jokaisen lautasella riisin, couscousin ja pastan rinnalle. Varsinkin vegaanista ruokavaliota suosivien kannattaa ottaa tattari ja kvinoa ruokavalioonsa.
Monessa muodossa
Tattaria saa jauhona, suurimona, rouheena, hiutaleena ja muroina. Tattarijauhoissa ei ole sitkoa, joten se ei yksinään sovi esimerkiksi leivän leivontaan. Kokeile rieskoissa – siinä ne toimivat hyvin.
”Oma tattarilempparini ovat talven herkku, blinit. Täytesuosikkini on mäti. Sienisalaattikin toimii tai esimerkiksi ranskankermaan sekoitettu savuporo ja maustekurkku. Käytän tattarijauhoja myös suolaisten piirakoiden pohjissa osana piiraspohjaa. Se tuo mukavaa makuvaihtelua”, sanoo MKN Keskuksen järjestöpäällikkö Helena Velin.
Kvinoaa myydään suurimoina ja lisäkekvinoana. Sitä löytyy mustana, valkoisena ja punaisena. Eri lajikkeet käyttäytyvät eri tavoin: toiset puuroutuvat, toiset sopivat irtonaisempina esimerkiksi salaatteihin.
Markkinoilla on myös ainakin yksi suomalainen aamupalakvinoatuote.
”Kvinoan käyttö leivonnassa on vähäisempää, koska kvinoajauhoja ei valmisteta. Mutta voit aivan hyvin lisätä ylijääneet keitetyt kvinoa¬suurimot sämpylätaikinan sekaan.”
Keitetty kvinoa on hyvä lisä kasvispihveihin tai pinaattilettuihin. Se sopii myös nyt trendikkäisiin kulhoruokiin. Tai kokeile jälkiruoissa: korvaa appelsiiniriisin riisi ravinteikkaammalla kvinoalla.
”Lisään keitettyä kvinoaa rahkajälkiruokiin, ja omena–kvinoapuuro piristää puurovalikoimaani”, Velin vinkkaa.
Vältä vatsanpurut
Kvinoan siementen pinnalla on saponiinia, joka saattaa maistua saippualle ja aiheuttaa herkimmille vatsanpuruja. Siksi kvinoa on hyvä huuhdella ennen käyttöä. Käytä tiheää siivilää, koska siemenet ovat pieniä. Huuhtele hyvin ensin lämpimällä vedellä ja lopuksi kylmällä vedellä. Varsinkin ulkomaiset tattarisuurimot kannattaa huuhdella, jotta mahdolliset epäpuhtaudet poistuvat. Vanhetessaan suurimo tummuu ja huuhtelu poistaa punertavaa tai vihertävää väriä.
Ruokaohjeet:
Sienimunakasrulla

4-6 annosta
G
4,5 dl maitoa
6 munaa
75 g pakastepinaattia sulatettuna
1,5 tl suolaa
1,5 dl tattarijauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,75 dl öljyä
Täyte
2–3 (200 g) porkkanaa
1 paprika
1–2 sipulia
200 g pakastettuja suppilovahveroita tai kantarelleja
n. 1 rkl öljyä
1,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
0,75 dl ruokakermaa
0,5 dl hienonnettua persiljaa
50 (+ 50 g) juustoraastetta
1. Sekoita pannukakun ainekset ja kaada uunipannulle leivinpaperille. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia. Kumoa pannukakkulevy leivinpaperille.
2. Valmista täyte pohjan kypsyessä. Suikaloi porkkanat aivan ohuiksi lyhyiksi suikaleiksi. Jos omistat mandoliinin, hyödynnä mahdollisimman pientä suikaleterää. Kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli ja tarvittaessa sienet.
3. Kuullota porkkana ja paprika pannulla öljytilkassa kypsäksi. Siirrä odottamaan.
4. Haihduta ensin sienistä liika neste pannulla. Lisää hiukan öljyä ja sipulit. Paista sienet ja sipulit sekoitellen.
5. Lisää porkkanat ja paprika pannulle. Mausta ja tarkista maku.
6. Lisää kerma ja hauduta, kunnes kerma on saostunut. Lisää persilja.
7. Levitä täyte pannukakkulevylle, jätä ulkoreunasta muutama sentti tyhjäksi. Ripota päälle juustoraastetta.
8. Kääri levy leivinpaperin avulla rullaksi. Leikkaa halutessasi kahdeksi pienemmäksi rullaksi. Kuumenna rulla ennen tarjoilua vielä uunissa ja ripottele rullalle halutessasi ennen kuumennusta juustoraastetta.
Marja-kvinoajogurtti
6 annosta
G
1 dl kvinoaa
vettä
4 dl maustamatonta jogurttia
vajaa 0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
5 dl mustikoita
3 dl kotimaisia (metsä)vadelmia
(ripaus sokeria)
(manteli- tai pähkinärouhetta)
1. Huuhdo kvinoa tiheässä siivilässä ensin lämpimällä, lopuksi runsaalla kylmällä vedellä.
2. Keitä vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja jäähdytä.
3. Sekoita jäähtynyt kvinoa jogurttiin ja mausta sokereilla. Tarkista maku.
4. Jos käytät pakastemarjoja, sulata ne mikrossa kohmeisiksi. Voit lisätä ripauksen sokeria.
5. Kerrostele laseihin jogurtti-kvinoaseosta ja marjoja. Päälle haluttaessa lisäksi manteli- tai pähkinärouhetta sekä sitruunamelissan lehtiä.