Tatu Ollila kilpailee 4.10. Nuorten Kokkien MM-kisoissa Budapestissa ja Natalie Hayashi Nuorten Sommelierien MM-kisoissa 16 – 20.10.24 Lissabonissa

Chaîne des Rôtisseurs Finlande

Nuorten lupausten eli alle 27-vuotiaiden kokkien maailmanmestaruuskilpailut käydään tällä viikolla Unkarissa. Kilpailuun osallistuu yhteensä 19 kokkia ympäri maailman. Jokainen nuori joka on ensin voittanut kansallisen kilpailun ja pääsee edustamaan maataan MM-kilpailuihin kokee merkittävän avainkilpailun, joka voi muuttaa monenkin kilpailijan työuran.   

Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 -kilpailu on maailman vanhimman gastronomisen La Chaîne des Rôtisseurs- järjestön järjestämä maailmanlaajuinen kilpailu, jolla on pitkät perinteet ja joka on tehnyt monestakin nuoresta huippuammattilaisia. Ensimmäinen MM-kilpailu käytiin vuonna 1977. Chaîne des Rôtisseurs-järjestössä on aina kunnioitettu keittiön ja hienon ruokailun arvoja ja perinteitä. Järjestö kannustaa ja tukee nuorten kokkien koulutusta maailmanlaajuisesti kansainvälisen ja arvostetun Nuorten Kokkien -kilpailun kautta.

Kilpailussa jokainen saa samanlaisen mustan laatikon, jonka avulla he voivat koota valitsemansa menun neljälle hengelle. Menussa tulee olla alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Mustan laatikon avaamisen jälkeen, jokaisella kilpailijalla on 30 minuuttia aikaa suunnitella ja kirjoittaa kolmen ruokalajin menu englanniksi tai ranskaksi, jonka aikana kilpailun johtaja ja keittiövalvoja tarkistavat kaikkien kilpailijoiden omat työvälinelaatikot. Kilpailussa saa käyttää vain ennalta ilmoitettuja työvälineitä. Hyväksyntöjen jälkeen kokkausaikaa on 3,5h.

Talvella 2024 Suomen kilpailun voittanut Nuorten kokkien Mestari Tatu Ollila työskentelee Lapland Hotels Pallaksessa Muoniossa. Kansallisen kilpailun voitettuaan Tatu on harjoitellut viimeisen kuukauden erittäin tiiviisti juuri tätä MM-kilpailua varten eli mitalia tavoitellaan.

Jeunes Sommelier Rôtisseurs Competition 2024 -kilpailu käydään myös lokakuussa ja se järjestetään tänä vuonna Portugalissa 16 – 20.10. Suomen edustajana toimii Natalie Hayashi, 25v, joka työskentelee Ravintola Murussa Helsingissä, junior sommelierina. Myös Natalie on harjoitellut tiiviisti sommelier-tiimin kanssa. Harjoituksia tehdään edelleen koko ajan ahkerasti sokkotastingien, viinien tarjoilutapojen ja teoria-asioiden kanssa.

Nuorten mukana MM-kilpailuissa on meidän kansalliset ammattilaismentorit. Tatun kisatukena toimii Suomen kansallisen Nuorten kokkikilpailun johtaja, Conseiller Culinaire Esa Koppelo, joka istuu myös kansainvälisessä tuomaristossa. Natalien kisatukena toimii Suomen kansallisen Nuorten sommelierkisojen johtaja, Chargée de Missions, viiniasiantuntija Christina Suominen.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy