Toukokuussa vietetään Kalakuuta ja syödään kalaa vähintään kahdesti viikossa, eri kalalajeja vaihdellen. Näillä maistuvilla resepteillä ja pienellä ennakkosuunnittelulla Kalakuu onnistuu helposti.
Toukokuu on Kalakuu! Luonnonkala komeilee kalatiskien ja ravintoloiden valikoimissa parhaimmillaan näin keväällä. Nyt onkin oiva hetki nauttia monipuolisesta tarjonnasta ja kokeilla kotikeittiössä eri kalalajeja ja uusia reseptejä.
Kalaa tulisi nauttia suositusten mukaan vähintään kahdesti viikossa, ja syystäkin: kala on loistava proteiininlähde ja tarjoaa runsaasti terveyshyötyjä, kuten D-vitamiinia ja jodia. Kalan lisääminen ruokavalioon voi vaikuttaa myönteisesti terveyteen ja hyvinvointiin.
Mutta miten saada enemmän kalaa lautaselle? Siinä auttavat viisi Kalakuun herkullista reseptiä ja neljä esimerkkiviikkoa, jotka inspiroivat lisäämään kalaa ruokavalioon entistä useammin.
Tutustu Kalakuun herkullisiin resepteihin:
Kuhaa ja kaprista – Tässä reseptissä kuhafileet saavat seurakseen herkullisen kapriskastikkeen. Kuha on kevyt ja mieto kala, joka sopii täydellisesti yhteen suolaisen ja hapokkaan kapriksen kanssa. Tämä ruoka on erinomainen valinta silloin, kun haluat tarjota herkullisen kalaruoan, joka valmistuu nopeasti ja helposti.
Pikagraavattua siikaa ja tomaattivinegrettiä – Tämä resepti tarjoaa mielenkiintoisen ja raikkaan yhdistelmän! Kun yhdistät siikaan tomaattia, limeä ja parsaa, syntyy keväinen herkku, joka sopii niin alku- kuin pääruoaksikin.
Grillattua siikaa ja marokkolaisia varhaisperunoita – Grillattu siika yhdistettynä marokkolaisiin mausteisiin varhaisperunoihin on annos, joka on täynnä makuja! Siika saa grillissä herkullisen pinnan, ja marokkolaisittain maustetut varhaisperunat tuovat ruokaan eksoottista twistiä.
Rukiinen silakkaleipä – Tämä resepti tarjoaa perinteisen suomalaisen makuelämyksen. Ruisleipä yhdistettynä paistettuihin silakkafileisiin ja herkulliseen kastikkeeseen on simppeli mutta toimiva herkku, joka sopii vaikkapa iltapalaksi.
Helppo kookoslohi – Kookoskerma, chili, minttu ja lime liittoutuvat kastikkeessa lohen parhaaksi kaveriksi. Tämä ruoka valmistuu nopeasti arkenakin, mutta se sopii myös viikonloppuherkuksi. Säädä mausteita mielesi mukaan, niin että ruoka on juuri sopivan tulista!
Näin vietät Kalakuuta:
Nämä neljä esimerkkiviikkoa antavat ideoita siihen, miten nautit helposti kalaa pari-kolme kertaa viikossa. Valitse kalaa lounaalla tai ulkona syödessäsi, ja jos ostat valmiina vaikkapa salaatteja tai ruoka-annoksia, valitse kalaa sisältävä vaihtoehto.
Viikko 1:
Lounas: Valitse lounaalla kala-annos tai valmista kotona uunikalaa, esimerkiksi helppoa kookoslohta.
Välipala: Herkuttele kalaleivillä – levitä leivälle vaikka pikagraavattua siikaa ja lisää mukaan raikkaita kasviksia.
Päivällinen: Nauti savukalaa ja perunasalaattia – osta valmista savukalaa tai savusta se itse, tarjoile perunasalaatin kanssa.
Viikko 2:
Aamiainen: Kalarieskat ja munakokkeli – lisää rieskojen päälle savukalaa ja tarjoile munakokkelin kera.
Lounas: Valitse lounaalla kalakeitto, osta se valmiina tai valmista keitto kotona.
Päivällinen: Kokeile kuhaa ja kaprista -reseptiä. Paista kuhafileet pannulla ja tarjoile ne vihersalaatin ja leivän kera.
Viikko 3:
Lounas: Valitse lounaaksi kalasalaatti – voit ostaa sen valmiina tai valmistaa itse sekoittamalla haluamiasi kasviksia ja vaikkapa säilykekalaa.
Päivällinen: Nauti grillattua siikaa ja marokkolaisia varhaisperunoita – grillaa siikaa ja tarjoile se maustettujen varhaisperunoiden kera.
Iltapala: Nauti kylmäsavulohileipä – yhdistä saaristolaisleipään kylmäsavulohta, kananmunaa, sitruunaa ja tilliä.
Viikko 4:
Aamiainen: Herkuttele kalamunakkaalla – paista munakas ja lisää siihen savukalaa.
Lounas: Valitse kalapasta lounaaksi – voit ostaa sen valmiina tai valmistaa itse sekoittamalla kypsän pastan joukkoon haluamaasi kalaa.
Välipala: Silakkaleivät – levitä ruisleivälle silakkaa ja tarjoile kastikkeen kera.
Kalakuun herkulliset reseptit:
Kuhaa ja kaprista
neljälle
4 palaa kuhafileetä (á 150-200 g)
suolaa ja valkopippuria
2 rkl + 1 dl oliiviöljyä
4 rkl kapriksia ja 1 rkl kaprislientä
0,5 dl sitruunamehua
4 rkl hienonnettua lehtipersiljaa
4 rkl hienonnettua basilikaa
4 rkl hienonnettua ruohosipulia
Leikkaa kuhafileet 150–200 gramman annospaloiksi. Suolaa ja pippuroi palat.
Lämmitä pinnoitettu paistinpannu kuumaksi keskilämmöllä. Hiero fileiden pintaan 2 rkl oliiviöljyä ja paista fileet molemmin kypsäksi. Nosta tarjoiluastiaan odottelemaan ja peitä kalapalat foliolla.
Lisää pannulle 1 dl oliiviöljyä ja kaprikset. Paista pari minuuttia, kunnes kaprikset alkavat ottaa hieman väriä.
Nosta pois pannulta ja sekoita mukaan kaprisliemi ja hienonnetut yrtit.
Kaada kastike fileiden päälle ja anna maustua hetken.
Nauti vihersalaatin ja rapean leivän kanssa.
Pikagraavattua siikaa ja tomaattivinegrettiä
neljälle
2 isoa tomaattia
0,5 dl oliiviöljyä
0,5–1 limen mehu
1 rkl valkoviinietikkaa
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
300 g siikafileetä
10 basilikan lehteä
4 vihreää parsaa
Tee tomaattivinegretti. Kalttaa aluksi tomaatit. Kuumenna kattilassa vettä kiehuvaksi. Tee tomaattien pintaan ristiviillot ja kasta tomaatit kiehuvassa vedessä. Poista kuori ja leikkaa tomaatin kiinteä osa pieniksi kuutioiksi. Säästä tomaatin siemenmassa.
Yhdistä tomaatin siemenmassa oliiviöljyn, limemehun ja valkoviinietikan kanssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Aja ainekset vielä tasaiseksi sauvasekoittimella ja siivilöi.
Leikkaa graavin tapaan siikafilee ohuiksi siivuiksi.
Silppua basilika ja leikkaa parsa poikittain ohuiksi lanteiksi. Yhdistä basilika ja parsat tomaattivinegrettiin.
Lusikoi puolet tomaattivinegretistä tarjoiluastiaan ja asettele siikasiivut päälle ohueksi kerrokseksi. Ripottele loput tomaattivinegretistä siikasiivujen päälle.
Anna maustua muutaman minuutin ja tarjoa.
Grillattua siikaa ja marokkolaisia varhaisperunoita
neljälle
Grillattu siika:
4 kokonaista siikaa
hienoa merisuolaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
mustapippuria myllystä
2 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
Jos kalastat itse, suomusta ja poista sisälmykset kaloista. Huuhdo käsitellyt kalat kylmässä vedessä. Pyyhi talouspaperilla puhtaaksi.
Leikkaa kalojen sivuille viiltoja. Suolaa kala sisältä ja ulkoa.
Sekoita oliiviöljystä, sitruunamehusta, mustapippurista ja rosmariinista marinadi.
Valele kalat marinadilla sisältä ja ulkoa.
Grillaa kaloja 4–7 minuuttia per puoli kalojen koosta riippuen. Grillaa melko miedolla lämmöllä.
Marokkolaiset varhaisperunat:
1 kg varhaisperunoita
4 rkl oliiviöljyä
2 tl korianteria
2 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
2 tl (sormi)suolaa
1 purkki kikherneitä valutettuna
1 punasipuli hienonnettuna
pieni kourallinen vihreitä oliiveja
säilöttyä sitruunaa tai 1 grillattu hienonnettu tavallinen sitruuna
3 rkl oliiviöljyä
tuoretta minttua
Pese perunat. Keitä perunat kuorineen liki kypsiksi. Valuta.
Laita kulhoon ja sekoita mukaan kaikki mausteet.
Tee foliosta nyytti ja laita kikherneet, punasipuli, oliivit, säilötty sitruuna ja oliiviöljy nyytin sisään. Kääri tiiviiksi paketiksi. Laita nyytti grillin kulmalle kypsymään.
Kun grilli on kuuma grillaukseen, grillaa perunoita, kunnes ne ovat ottaneet kauttaaltaan väriä pinnoilleen.
Puolita perunat ennen tarjoilua ja yhdistä kypsän kikherne-oliivipaistoksen kanssa.
Koristele lopuksi tuoreella mintulla ja nauti grillatun siian kanssa.
Rukiinen silakkaleipä
neljälle
4 täysrukiista ruisleipäsiivua
12 silakkafileetä
suolaa ja valkopippuria
voita paistamiseen
Kastike:
1,5 dl créme fraîchea
1 rkl Dijonin sinappia
0,5 rkl mietoa sinappia
1 rkl tilliä hienonnettuna ja muutama oksa viimeistelyyn
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Siirrä kylmään odottelemaan. Kuivaa silakkafileet talouspaperilla. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
Kuumenna paistinpannu ja lisää voi. Anna voin ruskistua hieman. Lado silakkafileet nahkapuoli alaspäin kuumaan voihin ja paista kauniin ruskeiksi. Käännä ja paista nopeasti lihapuoli.
Paahda ruisleivät ja anna jäähtyä. Sivele leipien pinnalle kastiketta ja kokoa silakat kastikkeen kanssa kerroksiksi. Viimeistele leipä tillinoksilla.
Helppo kookoslohi
neljälle
1 dl kookoskermaa
1 keskivahva punainen chili
kourallinen tuoretta minttua (ja vähän koristeluun)
2 valkosipulinkynttä
1 limen mehu
1 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 punasipuli ohuina viipaleina
250 g kirsikkatomaatteja puolitettuna
400–600 g lohifileetä (annospala à 100-150g)
Yhdistä kulhossa kookoskerma, chili, minttu, valkosipuli, limemehu, öljy ja suola. Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.
Laita punasipuliviipaleet ja kirsikkatomaatin puoliskot paistoastiaan. Ripottele päälle 1 rkl öljyä. Laita annospaloiksi leikatut fileepalat nahkapuoli alaspäin vuokaan. Taputtele mausteseos päälle. Ripottele loput seoksesta tomaattien päälle.
Paista 180-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes lohi on kypsää. Koristele mintulla ja tarjoa riisin kanssa.
Pro Kala ry