Ruokavirasto valmistautuu lintuinfluenssan torjuntaan turkiseläintiloilla

Maa- ja metsätalousministeriö muutti lintuinfluenssan tautiluokitusta turkiseläintiloilla tiistaina 18.7.2023. Tämä antaa Ruokavirastolle ja aluehallintovirastoille mahdollisuuden ryhtyä suosituksia tehokkaampiin taudin torjuntatoimiin niillä turkiseläintiloilla, joilla lintuinfluenssatartunta on todettu. Ensimmäiset viranomaistoimet aloitetaan mahdollisimman pian. Tällä hetkellä tartunta on todettu viidellä turkiseläintilalla. Selvityksiä jatketaan edelleen.

Aluehallintovirasto määrää ensimmäisenä toimenpiteenä tilakohtaisia toiminnan rajoituksia, joilla estetään tartuntojen leviäminen eteenpäin eläinten, rehun, lannan tai muun materiaalin välityksellä. Ruokavirasto valmistelee parhaillaan päätöksiä tartunnan saaneiden turkiseläintilojen eläinten lopettamiseksi ja lopetusten järjestämiseksi. Lopetettavaksi määrättävien eläinten lukumäärä perustuu tilakohtaiseen arvioon tartunnan leviämisestä tilalla. Eläinten omistajilla on oikeus hakea valtion varoista korvauksia Ruokaviraston määräyksellä lopetetuista eläimistä. Myös muista tartunnan hävittämiseksi tehtävien viranomaistoimien kustannuksista vastaa valtio.

Luonnonvaraiset linnut ovat merkittävin lintuinfluenssan tartuntalähde turkiseläimille. Kaikilla turkistarhoilla on huolehdittava luonnonvaraisten lintujen ja jyrsijöiden torjunnasta (esim. lintuverkot, lintukarkottimet ja -pelottimet, rehujen ja rehuvaraston suojaus, jäterehun siivous ja asiallinen varastointi, jyrsijätorjuntasyötit) sekä bioturvallisuudesta.

Ruokavirasto

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy