Matkailualalle virtaa jälleen työnhakijoita – Lappi kiinnostaa nyt alalle palaajia ja kansainvälisiä osaajia

Lapland Safaris husky-safari. Kuva: Lapland Hotels & Safaris / Kota Collective

Tuleva talvikausi matkailualalla näyttää rekrytointien kannalta pitkästä aikaa piristymisen merkkejä. Matkailuyhtiö Lapland Hotels & Safarikselle hakemuksia on tullut aiempaa enemmän: monet matkailualalta koronan aikaan lähteneet ovat palanneet tutun työn pariin ja samalla Lappi houkuttaa yhä enemmän ammattilaisia ulkomailta.

Matkailuala on alkanut piristyä haasteellisempien koronavuosien ja rekrytointivaikeuksien jälkeen, osoittavat matkailuyhtiö Lapland Hotels & Safariksen hakijamäärät tulevalle talvikaudelle. Etenkin hotelli- ja ravintolalle palaajia on alkanut virrata takaisin vuodesta 2022 lähtien. Matkailualalta valui pois arviolta 30 prosenttia osaajia koronan jälkeen, mikä näkyi myös Lapland Hotels & Safariksella.

– Olemme todella iloisia, että osaajia palaa alalle. Työpaikkojen määrä on kasvanut etenkin palvelualoilla ja sekä asiakkaat että työntekijät kokevat Lapin nyt todella vetovoimaiseksi: monille alalle paluuseen on vaikuttanut etätyöajan tuoman työyhteisöjen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen kaipuu, mikä palvelualalla on isossa roolissa. Myös Lapin matkailu kasvaa edelleen vauhdilla, arvioi Lapland Hotels & Safariksen henkilöstöpäällikkö Taru Tahvanainen.

Työn lisäksi Suomesta haetaan elämyksellistä Lappi-kokemusta

Lapland Hotels & Safaris hakee parhaillaan tulevalle talvikaudelle kausityöntekijöitä. Yhteensä töissä on talvella 1800 ammattilaista yli 50 erilaisessa tehtävässä. Matkailuyhtiön kausityöntekijät ovat pääsääntöisesti noin 25–27-vuotiaita nuoria, ja joukosta löytyy myös alan konkareita. Korona-ajan jälkeen kasvavana trendinä on näkynyt kansainväliset matkailualan ammattilaiset, jotka kiertävät matkailukeskuksesta toiseen ympäri maailman.

– Lappi-brändi vetää nyt paljon työnhakijoita ulkomailta. Huomattavaa on se, että hakijat ovat yhä enenevässä määrin oman alansa vahvoja ammattilaisia. Se muuttaa samalla vauhdilla myös työyhteisöjä kansainvälisemmiksi Suomessa. Meiltä haetaan työn ohella elämyksellistä Lappi-kokemusta, mutta ei vain kertaluonteisesti: reilusti yli puolet tulee meille uudestaan, Tahvanainen kertoo.

Tonttukoulu ja opaskoulu starttaavat jälleen

Matkailuyhtiö Lapland Hotels & Safariksella on talvikaudella auki lukuisia työtehtäviä hotelleissa, ravintoloissa, ohjelmapalveluyhtiö Lapland Safariksessa ja rinteissä. Työnkuvia voivat olla esimerkiksi vastaanottovirkailija, projektikoordinaattori, osastopäällikkö, kokki, tarjoilija, hiihdonopettaja, safariopas, rekikoiraopas, jouluopas tai tonttu. Matkailuyhtiö perehdyttää ja valmentaa työntekijät perusteellisesti kaikkiin tehtäviin: Lapissa voikin päästä opiskelemaan opaskouluun tai tonttukouluun.

– Meillä on mahdollisuus kokeilla saman oven takana erilaisia työnkuvia, toteuttaa itseään ja kehittyä nopeastikin uralla eteenpäin. Kaipaamme seikkailuhenkisiä tiimipelaajia, joilla on erinomainen asiakaspalveluasenne ja ammatillista osaamista. Yhteisöllisyys, kansainvälinen meininki, aidot kohtaamiset ja vastuullisuus sekä ympäristöstä että ihmisistä, ovat meillä hyvin tärkeitä – ja myös nykyään työnhakijoiden mielestä tärkeimpiä arvoja, Tahvanainen summaa.

– Asiakastyytyväisyytemme on ollut korkealla tasolla jo kauan ja se kertoo henkilöstön erinomaisesta palveluasenteesta ja ammattitaidosta. Brändimme on tunnettu ja aito, ja olemme saaneet aidon, ystävällisen ja konstailemattoman tunnelman säilytettyä, hän lisää.

Lapland Hotels Oy

Lapland Safaris lumikenkäily Ylläksellä. Kuva: Lapland Hotels & Safaris / Kota Collective
Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy