Miten 3 Kaveria nousi kymmenessä vuodessa koko Suomen suositelluimmaksi brändiksi?

Anne Giersberg, Markkinointijohtaja

3 Kaverin Jäätelö on jo neljättä vuotta pitänyt kärkisijaa Suomen suositelluimpana jäätelönä. Tänä vuonna suosio kiritti jäätelövalmistajan kaikkien Taloustutkimuksen Brändien arvostus -tutkimukseen osallistuneiden brändien voittoon. 3 Kaveria on kuluvana syksynä vahvistanut brändiosaamistaan palkkaamalla uudeksi markkinointijohtajakseen Anne Giersbergin.

Vuotuisessa Taloustutkimuksen suuressa Brändien arvostus -tutkimuksessa tutkittiin yli 650 kansainvälisen ja kotimaisen brändin suosiota. Arvostetuimpana brändinä tänä vuonna palkittiin Fiskars, kun taas suositelluimman brändin paikan otti ensimmäistä kertaa 3 Kaveria. Tutkimuksessa usein kärkisijoja pitävät jo pitkän historian omaavat brändit kuten Moccamaster, LEGO, Valio ja Fazer. Sijoittuminen kärkeen nettosuositteluindexillä (NPS) onkin nuorelle brändille täysi yllätys. Kärkisija tarkoittaa, että 3 Kaverin brändiä suositellaan Suomen eniten. Kaikista 3 Kaverin brändin käyttäjistä 49 % suosittelee brändiä lähipiirilleen.

3 Kaverin perustajajäsen Heikki Huotari kertoo, että alusta asti tärkeää on ollut tehdä niin hyvää jäätelöä, että sitä kehtaa tarjota parhaille kavereillekin. Se on osoittautunut hyväksi ohjenuoraksi, kuten tuore tutkimus osoittaa.

– On luontevaa, että yritys, joka on syntynyt ystävyyden pohjalta, ylläpitää myös läheistä suhdetta asiakkaisiinsa, pohtii Jakob Hägerström, 3 Kaverin toimitusjohtaja.

Luottamus on tärkeä säilyttää, ja siksi 3 Kaveria pyrkiikin tarjoamaan mahdollisimman paljon tietoa jäätelöidensä taustalta kuluttajille, sekä yllättämään asiakkaansa positiivisesti kerta toisensa jälkeen. 3 Kaveria on vuosia toiminut yhtenä kasvuveturina jäätelöiden super premium -kategoriassa tuomalla kerta toisensa jälkeen markkinoille jotain uutta.

– Tänä keväänä teimme jäätelöpuikon yhdessä räp-yhtye Gasellien kanssa, josta tuli huima menestys, mainitsee Hägerström.

3 Kaveria jatkaa panostusta jäätelöbrändinsä kehitykseen rekrytoimalla erityisesti kuluttajatuotteiden kansainvälistämisen parissa työskennelleen Anne Giersbergin. Myös brändimarkkinoinnissa ja kansainvälisen liiketoiminnan kehittämisen parissa kannuksensa hankkinut Giersberg uskoo, että vahvoja brändejä rakennetaan syvällisellä kohderyhmäymmärryksellä, relevantilla tuotteella, tunteita herättämällä ja erottumalla rohkeasti muista.

– En ole koskaan urallani nähnyt brändiä, johon kuluttajat suhtautuvat näin vahvasti tunteella. Meillä kuluttajien odotuksia ei vain lunasteta, vaan ne jopa ylitetään. Tällä on valtava kansainvälinen potentiaali, pohtii Giersberg.

Laadusta tinkimätön jäätelö ja innovatiivisuus yhdistettynä erottuvaan designiin ja läheiseen kuluttajasuhteeseen ovat Giersbergin mielestä 3 Kaverin onnistumisen avaimia. Kuluttajilta tulee valtava määrä palautetta kavereille, esimerkiksi eräs kirjoitti jo kuopatusta Kookos & Lakritsista seuraavaa: Kun ensimmäistä kertaa iskin lusikkani legendaariseen kookoslakritsijäätelöönne, tunsin perhosia vatsassani. Tiesin heti, että tämä on se tunne, josta rakkauslauluja kirjoitetaan. Yksikään sen jälkeen maistamani vegaanijäätelö ei ole vetänyt vertoja tälle kokemukselle.

– Jos kuluttajilta tulee rakkauskirjeiden muotoon kirjoitettuja asiakaspalautteita, jokin brändissä on tehty oikein, miettii Giersberg.

Giersbergin mukaan 3 Kaverilla on paljon mahdollisuuksia kaupalliseen menestymiseen erityisesti lisäämällä tunnettuutta Suomessa sekä Ruotsissa – myös kansainvälinen potentiaali on valtava. Tällä hetkellä 3 Kaveria myy jäätelöä naapurimaassa yli tuhannessa vähittäiskaupassa, ja kolmannen markkinan haku on työn alla. Suomalaiset syövät tunnetusti Euroopan eniten jäätelöä, ja Giersberg uskookin 3 Kaverilla olevan sen tiimoilta tietoa ja osaamista, jolle on kysyntää Suomen ulkopuolellakin.

– Seuraavaksi meidän on onnistuttava kääntämään kohderyhmäymmärryksemme tarinaksi ja asiakaskokemukseksi, joka puhuttelee ulkomaillakin, toteaa Giersberg.

3 Kaverin jäätelömauista Giersberg suosittelisi lähipiirilleen erityisesti Jääkahvia.

– Näin omin silmin Kivikossa, kuinka intohimoista porukkaa meillä on töissä, ja kuinka kaikki tehdään alusta asti itse. Se, kuinka artesaanityyliin kaikki tehdään, vaikka toimimme laajasti jo kahdella markkinalla, yllätti minut, toteaa Giersberg.

Kolmen Kaverin Jäätelö Oy on suomalainen yritys, jonka perustivat Heikki Huotari, Ilkka Wikholm ja Sauli Saarnisto vuonna 2012. Yritys valmistaa herkullista jäätelöä luonnollisista raaka-aineista Helsingin Kivikossa, ilman keinotekoisia maku-, väri- ja säilöntäaineita. Valikoimaan kuuluu perinteisiä kermajäätelöitä sekä vegaanisia jäätelöitä. 3 Kaverin jäätelöä saa laajasti suomalaisissa vähittäiskaupoista. Vuonna 2017 3 Kaveria laajeni Ruotsiin, jossa se myy jäätelöä jo yli tuhannessa vähittäiskaupassa nimellä 3 Vänners Glass.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy