Vedyntuottajilla on mahdollisuus hakea EU-tukea elektrolyyseri-investointeihin – Tuet vahvistavat Pohjoismaiden asemaa EU:n vetytaloudessa

Gasgrid Finland

Vedyntuottajat voivat saada elektrolyysihankkeilleen PCI-statuksen ja hakea sen jälkeen julkista EU-rahoitustukea investointeihinsa. Vetyinvestoinneille myönnetyt tuet parantavat vetyprojektien kannattavuutta ja lisäävätvetytalouden houkuttelevuutta loppukäyttäjälle 

Gasgridin tehtävä on kehittää vedynsiirtoinfrastruktuuria, joka mahdollistaa vetytalouden skaalautumisen sekä korostaa Suomen merkittävää roolia koko Euroopan vetytaloudessa. Vetyverkko yhdistää vedyn tuottajat ja kuluttajat paitsi Suomen sisällä, myös Euroopan laajuisesti.

Gasgrid on hakenut rajat ylittäville vetyinfrastruktuurihankkeilleen CEF-rahoitusta, ja myös vedyntuottajilla eli teollisilla yrityksillä on mahdollisuus vauhdittaa vetytalouden kehitystä ja hakea julkista EU-tukea elektrolyyseri-investointeihinsa.

Osallistumiskriteereiden mukaan kyseessä voi olla vetyprojekti, jonka kapasiteetti on vähintään 50 megawattia. Osallistumiskriteereissä on myös vaatimus siitä, että investointien on ylitettävä rajat, eli elektrolyysilaitteiden on toimitettava joko suoraan tai epäsuorasti energiaa vähintään kahdelle EU:n jäsenvaltiolle.

– Tämä on vedyntuottajille mielenkiintoinen mahdollisuus. EU:n myöntämät tuet parantavat vetytalouden kannattavuutta ja lisäävät vedyn houkuttelevuutta loppukäyttäjän silmissä. Kannustan jokaista vetytoimijaa selvittämään mahdollisimman pian, täyttävätkö yrityksen investointihankkeet vaaditut kriteerit, sillä toistaiseksi yksikään suomalainen toimija ei ole tukea saaneiden listalla, kertoo vetylaakso- ja asiakashankekehityksen yksikön päällikkö Heli Virkki.

– Gasgridilla on parhaillaan käynnissä kolme rajat ylittävää vetyinfrastruktuurihanketta: Nordic Hydrogen Route, Nordic-Baltic Hydrogen Corridor sekä Baltic Sea Hydrogen Collector. Näiden hankkeiden on tarkoitus mahdollistaa vedyn kuljetus myös rajojen yli esimerkiksi Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin, Virkki huomauttaa.

EU-tuen hakuaika päättyy 18.11.2024. Kaikki vaaditut kriteerit ja lisätiedot hakemisesta löytyvät Euroopan komission sivuilta.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy