Gaudian avajaisissa juhlistettiin omiin unelmiin uskomista

Kuva Lahden kaupunginteatterissa esitetystä Lahden lukio Gaudian Fame-musikaalista, joka jatkoi Tiirismaan lukion musikaalien perinnettä / Vihtori Koskinen

Lahden lukio Gaudiassa vietettiin avajaisjuhlia keskiviikkona 10.5. Juhlatilaisuudessa ensiesityksensä sai Gaudia-biisi, jonka on säveltänyt musiikkilinjan entinen opiskelija, tv-muusikko Ako Kiiski. Gaudian omat nuoret muusikot esittivät juhlassa riemastuttavimpia otteita Lahden kaupunginteatterissa esitetystä Fame-musikaalista. Päivän pääpuhujana uskoa omiin unelmiin valoi Lasten ja nuorten säätiön Dreams-lähettiläs Pamela Tola. 

Lahden lukio Gaudia on toiminut pian yhden lukuvuoden uusissa Paavolan kampuksen tiloissa. Elokuussa 2022 kampuksella aloittanut Gaudia yhdisti aiemmat Kannaksen ja Tiirismaan lukiot. Lahden lukio Gaudiassa on yleislinja, kuvataide- ja muotoilulinja, musiikkilinja ja kansainvälinen IB-linja.

– Gaudian ensimmäisen lukuvuoden aikana olemme opiskelijoiden ja henkilöstön kanssa rakentaneet uutta yhteistä toimintakulttuuria. Yhteisen vuoropuhelun avulla ja alun haasteiden selättämisen jälkeen arki on ollut toimivaa, kertoo rehtori JyrkiRosti.
– Voimme keskittyä lukioarjen hoitamiseen, onnistumisiin, ilon hetkiin ja siihen, että opiskelijan on hyvä olla ja opiskella.

Rostin mukaan Gaudiassa pyritään siihen, että jokaisen opiskelijan kohdalla tavoitteellinen työskentely, itsensä haastaminen ja sitä kautta myös omien vahvuuksien löytäminen saavat aikaan kauaskantoista, pitkälle tulevaisuuteen kantavaa iloa ja itseluottamusta.

– Tämä tavoite mielessä suunnittelimme myös avajaisjuhlan ohjelman, joka puhuttelee opiskelijoita ja jossa he ovat päähenkilöitä. Siksi kutsuimme Dreams-lähettiläs Pamela Tolan kertomaan omasta polustaan ja siitä, miten unelmat ovat siivittäneet hänen matkaansa, Rosti taustoittaa. Vierailu toteutettiin osana Lasten ja nuorten säätiön Dreams-kouluvierailutoimintaa, jota tukee Pohjola Vakuutus.

Näyttelijä-ohjaaja Pamela Tola joutui lapsena lastenkotiin. Hänelle olosuhteet tai menneisyys eivät yksin määritä tulevaisuutta. Näytteleminen oli Pamelan unelma jo nuorena. Hän kokee, että vahva unelma on häntä myös eniten ohjannut eteenpäin. Nuoria hän kannustaa olemaan lannistumatta huonoista kokemuksista.

Gaudia-biisin teemana itsensä löytäminen

Juhlassa kuultiin myös Gaudian oman biisin ensiesitys. Sen on säveltänyt entisen Tiirismaan lukion musiikkilinjalainen, joka työssään toteuttaa omia unelmiaan: laulun sävellys ja sovitus muusikko, musiikintekijä Ako Kiiski.  Laulun on sanoittanut Konsta Hietanen.

– Hietaselle annoimme virikkeeksi vain, että laulun tulisi heijastaa Gaudiaa: iloa, unelmia, parhaansa tekemistä, vaikeuksien voittamista ja onnistumista sekä olla vähän rosoinen kuten elämäkin, Rosti kuvailee. Levylle sen esittävät Konsta Hietasen lisäksi joukko entisiä Tiirismaan musiikkilinjalaisia ja Gaudian oma kuoro. Avajaisjuhlassa ensiesitys kuultiin Gaudian omien muusikoiden esittämänä.

Paavolan kampuksen oppimis-, harrastus- ja kulttuurikeskus

Kevään 2023 yhteishaussa Gaudiaan ensisijaisia hakijoita oli yhteensä 354. Elokuussa 2023 opiskelijoita on yhteensä lähes 1400, joista 460 uusia gaudialaisia.

Paavolan kampusalueella toimivat Lahden lukio Gaudian lisäksi Wellamo-opisto sisältäen Taide- ja muotoilukoulu Taikan ja Humpulan päiväkoti sekä elokuusta 2023 alkaen Tiirismaan peruskoulu.

Paavolan kampus on toteutettu vaiheittain vuosina 2020–2023.

Lahden kaupunki

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy