Helsingin kirjastot ja liikuntapaikat tarjoavat tekemistä joulunpyhinä

Kallion kirjaston jouluaattoaukiolosta on tullut jo perinne.

Helsingissä löytyy tekemistä ja koettavaa myös joulun ja vuodenvaihteen aikaan. Jouluaattona ovensa avaa kolme helsinkiläistä kirjastoa sekä yksi nuorisotalo. Kaupungin tekojäät ovat maksutta kaupunkilaisten käytössä jouluaattoa lukuun ottamatta koko vuodenvaihteen ajan. Pääkaupunkiseudun latutilannetta voi seurata ulkoliikunta.fi-palvelussa.

Helsingissä kirjaston lämpöön pääsee jouluaattonakin. Itäkeskuksen, Kallion ja Rikhardinkadun kirjastot ovat auki 24.12. klo 10–16. Jouluaattona kirjastoissa on glögitarjoilu.

Kallion kirjasto oli vuonna 2018 ensimmäinen helsinkiläinen kirjasto, joka piti ovet auki jouluaattona. Seuraavana vuonna mukaan liittyi Rikhardinkadun kirjasto ja viimeisimpänä Itäkeskuksen kirjasto vuonna 2022. Jouluaaton aukiolosta on tullut vähitellen vakituinen osa Helsingin kaupunginkirjaston palvelua.

”Jouluaattoaukiolo on meille kirjastossa tärkeä asia, sillä aattona on kaupungissa hyvin vähän avoimia, maksuttomia paikkoja minne mennä. Kirjasto haluaa tarjota palvelua heille, jotka eivät vietä joulua, sekä yhteisöllisyyttä ja lämpöä heille, jotka kokevat joulunpyhinä yksinäisyyttä. Jouluaattona avoinna olevat kirjastot ovat saaneet kiitosta myös perheiltä, jotka ovat piipahtaneet aattoaamun ulkoilun lomassa hakemaan luettavaa ja pelejä joulunpyhiksi”, kertoo kirjastonjohtaja Anki Mölläri Itäkeskuksen kirjastosta.

Helsinkiläiset kirjastot ovat kiinni joulupäivänä 25.12., Tapaninpäivänä 26.12. sekä uudenvuodenpäivänä 1.1. Loppiaisena 6.1. avoinna on keskustakirjasto Oodi klo 12–18.  Osa Helsingin omatoimikirjastoista on käytettävissä myös vuodenvaihteen pyhäpäivinä, aukioloajat näkyvät jokaisen kirjaston omalla Helmet-sivulla. Omatoimikirjastoihin pääsevät sisälle rekisteröityneet käyttäjät kirjastokortilla ja pin-koodilla.

Kontulan nuorisotalo Luuppi toivottaa nuoret tervetulleiksi myös joulunpyhinä. Luuppi on auki 24.12.–29.12. klo 15–21.30.

Luistelemaan ja hiihtämään pääsee säästä riippumatta

Joulun ja uudenvuoden aikaan kaupunki tarjoaa runsaasti ulkoliikuntamahdollisuuksia. Helsingin tekojäät ovat suljetut ainoastaan jouluaattona, mutta muina päivinä tekojäille pääsee luistelemaan täysin maksutta. Helsingin kaikkien tekojäiden kenttäkohtaiset yleisöluistelu- ja poikkeusaukioloajat voi katsoa ulkoliikunta.fi-palvelusta.

Samasta ulkoliikunta.fi-palvelusta voi tarkistaa myös pääkaupunkiseudun latutilanteen. Esimerkiksi Paloheinän tykkilumetettu latu pysyy huonommallakin säällä hiihtokunnossa. Ulkoliikunta.fi-palvelusta löytyvät latukohtaisesti seuraavat tiedot: milloin latu on viimeksi huollettu tai kunto todettu, ladun pituus, suositeltava hiihtotyyli ja mahdollinen ladun valaistus.

Sisäliikuntapaikoilla, kuten uima- ja liikuntahalleissa sekä kunto- ja voimailusaleilla on joulun ja uudenvuoden aikana poikkeusaukioloaikoja. Pääsääntöisesti sisäliikuntapaikat ovat kiinni 24.–26.12.2023 sekä 1.1.2024, muina päivinä on myös poikkeavia aukioloaikoja. Uimahallien ja liikuntahallien aukioloajat voi katsoa osoitteesta liikunta.hel.fi.

Kaupunginmuseon joulukausi jatkuu loppiaiseen saakka

Helsingin kaupunginmuseon museoista kaupunginmuseo, Hakasalmen huvila ja Ratikkamuseo ovat auki tapaninpäivänä 26.12. ja uudenvuodenaattona 31.12. sekä loppiaisena 6.1. klo 11–17.

Ruiskumestarin talon vanhan ajan joulua voi tunnelmoida loppiaiseen asti. Ruiskumestarin talo on auki 27.12.–7.1. klo 11–17 (kiinni uudenvuodenpäivänä 1.1.).

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy