Helsinki-päivä tarjoaa lähes 180 maksutonta tapahtumaa ympäri kaupunkia

Erilaiset teemoitetut kävelykierrokset ovat suosittua Helsinki-päivän tekemistä. Tänä vuonna ohjelmassa on mm. satakielikierros Malmin lentokentällä, helppojen kirjoitustehtävien kierros Kalliossa ja historiakierroksia Lapinlahdessa.

Helsingin syntymäpäivää juhlitaan monipuolisella maksuttomalla ohjelmalla keskiviikkona 12. kesäkuuta. Kulttuurikeskuksissa on koettavissa live-keikkoja, teatteria, sirkusta ja paljon muita elämyksiä. Espan lavalla esiintyy outsider-taiteen tekijöitä ja Stadin slangi valitsee kuluvan vuoden Stadin kundin ja friidun. Lisäksi pormestari Juhana Vartiainen tarjoaa kaupungintalolla aamukahvit tuhannelle ensimmäiselle. 

Helsingin syntymäpäivää juhlitaan keskiviikkona 12. kesäkuuta kaupungin täyttäessä 474 vuotta. Helsinki-päivän kunniaksi on luvassa lähes 180 maksutonta tapahtumaa ympäri kaupunkia konserteista tietovisoihin, työpajoista kävelykierroksiin ja lastendiskoista liikuntatapahtumiin. Kaupungin vehreät puistot valjastetaan aktiivisesti käyttöön: Kulosaaren Kluuvipuistossa järjestetään vilttipiknik, Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa nautitaan sointukylpyjä, Töölönlahdella sambataan ja Kaivopuiston tähtitorninmäellä ihmetellään aurinkoa. Lukuisten kaupunkitoimijoiden tarjoamat avoimet ovet mahdollistavat maksuttoman tutustumisen näyttelyihin, ja tänä vuonna myös esimerkiksi Kallion kirkon torniin, Herttoniemen kartanolle ja Viikinmäen jätevedenpuhdistamoon. Helsinki-päivän ohjelma syntyy avoimen tapahtumahaun kautta yhdessä kaupunkilaisten ja erilaisten kaupunkitoimijoiden kanssa.

““Helsinki-päivän tunnelma ja tapahtumat ilmentävät helsinkiläisyyttä parhaimmillaan. Helsingin syntymäpäivää on ilo juhlia ympäri kaupunkia maksuttomin tapahtumin, jotka ovat kaupunkilaisten omaa käsialaa”, Helsingin pormestari Juhana Vartiainen iloitsee.

Helsinki-päivän kruunaa jo perinteeksi muodostunut Illallinen taivaan alla. Kaupunkilaiset yhteisen ruokapöydän ääreen kokoava tapahtuma toteutuu vehreällä Pohjoisesplanadilla klo 20. Illallinen taivaan alla sulkee Pohjoisesplanadin autoliikenteeltä klo 18–01.

Helsingin kaupungin alueellisten kulttuurikeskusten ohjelmatarjonta on merkittävä osa Helsingin syntymäpäiväjuhlia. Kantakaupungista itään ja pohjoiseen ulottuvien kulttuurikeskusten laaja tapahtumakattaus huomioi aamusta iltaan erilaiset ja eri-ikäiset kaupunkilaiset. Luvassa on esimerkiksi monimuotoista pajatoimintaa, näyttelyopastuksia, teatteria, open mic -lavoja, sirkusta, muraaleja, tanssinäytöksiä, nukketeatteria ja markkinoita sekä mittava tarjonta live-musiikkia muun muassa Arpan, Maija Kauhasen, Hassan Maikalin, Stigin, Minsku Tammelan ja Emilia Sisco & Northern Lightsin keikkojen muodossa.

Espan lavan ohjelmasta vastaa outsider-kulttuurin edistäjä ja Outsider Art Festivalia järjestävä Pertin Valinta. OAF Stage esittelee monimuotoisen joukon outsider-taiteen tekijöitä – tänä vuonna luvassa on erityisesti musiikkia ja esittävää taidetta. Illan huipentaa uuden levyn julkaisua juhliva suomalaisen urkutaiteen superkokoonpano Salonen- Gustavson-Gröhn. Stadin slangi ry nimeää Stadin kundin ja friidun Espan lavalla noin klo 12.

Kaupungintalolla nautitaan aamukahvit ja ansioituneet helsinkiläiset palkitaan

Helsinki-päivän perinteet käynnistyvät pormestari Juhana Vartiaisen isännöimillä kaupungintalon aamukahveilla, jossa nautitaan raparperipiirakkaa ja kuullaan Pop & Jazz Konservatorion opiskelijoiden duoja. Aamukahvien ajan klo 8.30–10.30 kaupunkilaisilla on myös mahdollisuus kurkistaa pormestarin työhuoneeseen ja ihailla merinäkymää kaupungintalon parvekkeelta. HAM Helsingin taidemuseon oppaat kertovat Kaupungintalon taideteoksista.

Kaupungintalolla iltapäivällä vietettävässä Helsinki-päivän juhlassa pormestari ja apulaispormestarit Paavo Arhinmäki, Johanna Laisaari, Daniel Sazonov ja Anni Sinnemäki jakavat kultaiset Helsinki-mitalit ansioituneille kansalaisille. Lisäksi jaetaan vuoden tiede-, urheilu- ja kulttuuripalkinnot sekä tunnustukset vuoden helsinkiläisille taiteilijoille ja tutkimusapurahan saajille. Helsinki-päivän perinteiden mukaisesti pormestari tervehtii myös Naistenklinikalla Helsinki-päivän vauvaa.

Kesäiseen tanssiin voi intoutua esimerkiksi sisäpihatansseissa Roihuvuoren seniorikeskuksessa ja unelmien lavatansseissa Ala-Malmin puistossa. Kuva viime vuodelta Stoan pihalta.

Helsinki-päivän koko ohjelma on luettavissa verkossa osoitteessa helsinkipaiva.fi.

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy