Joulu saattaa myös surettaa – MLL:n Lasten ja nuorten puhelin sekä chat päivystävät jouluna

Lasten ja nuorten murheet eivät jää jouluksi lomalle. Päinvastoin lähestyvä loma huolestuttaa osaa lapsista jo ennakkoon. MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat ovat avoinna vuoden jokaisena päivänä – myös jouluna. Puhelimessa ja chatissa päivystetään joulun aikaan päivittäin kello 17-20. Nuorten tukilinja päivystää läpi arkipyhien ma-pe klo 20-00. 

Kaikille lapsille ja nuorille joulu ei ole tunnelmallinen tauko arkeen, vaan surut ja huolet saattavat jopa kasvaa loman aikana. MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa ja chatissa vastataan joka vuosi yhteydenottoihin, joissa lapset ja nuoret pohtivat tulevaa joulua.

– Lapsia voi ahdistaa tai jännittää joulu monista syistä. Osaa huolestuttaa aikuisten alkoholinkäytön riistäytyminen hallinnasta, tai perheen taloudelliset vaikeudet mietityttävät. Joillekin lapsille joulu on ensimmäinen isojen muutosten tai menetysten jälkeen, jolloin pyhät surettavat etukäteen, MLL:n auttavien puhelinten vastaava asiantuntija Anna Weckström kertoo.

Joulun lähestyessä se on näkyvästi läsnä lasten ja nuorten elinpiirissä kuten kouluissa ja harrastuksissakin, ja siihen valmistaudutaan monin tavoin.

– On tärkeää, että lasten kanssa työskentelevät aikuiset kuulisivat herkällä korvalla myös niitä lapsia, joita joulu syystä tai toisesta jännittää. Onko kotona kaikki kohdallaan, ja voisiko ulkopuolinen aikuinen esimerkiksi tukea avun hakemisessa, toteaa Weckström.

Lasten ja nuorten palvelut päivystävät

Lasten ja nuorten puhelin 116 111 ja chat päivystää vuoden jokaisena päivänä, myös jouluaattona. Puhelimeen voi soittaa ja kirjepalveluun sekä chattiin kirjoittaa joululoman aikana joka päivä kello 17-20. Vapaaehtoisten päivystäjien kanssa voi jutella luottamuksellisesti mistä tahansa asiasta. Päivystäjien tukena on aina ammattilainen.

Nuorten tukilinja 116 111 päivystää läpi arkipyhien ma-pe klo 20-00.  Yhteydenottoihin vastaavat sosiaalialan ammattilaiset.

Lasten ja nuorten chat  -palvelu

Lasten-ja-nuorten kirjepalvelu

Vanhempainpuhelin ja -chat joulutauolla

MLL:n Vanhempainpuhelin ja -chat ovat joulutauolla 23.12.2023–1.1.2024. Vanhempainpuhelin ja chat päivystävät jälleen tiistaina 2.1. Usein jo asian purkaminen kirjoittamalla helpottaa, ja nettikirjeen voi kirjoittaa itselle parhaiten sopivana aikana.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Suunnittelu ja toteutus: DevNet Oy